Zonnepanelen verzekeren? Waarom niet!

zonnepanelen verzekeren

Veel mensen denken dat ze hun zonnepanelen niet hoeven te verzekeren, in veel gevallen is het ook niet nodig. Zonnepanelen gaan immers 25 jaar lang mee. Maar wat als je zonnepaneel eraf waait met windkracht zes, of je zonnepanelen worden gestolen. Wat doe je dan? Toch zonde van je investering van duizenden euro’s!

Waarom moet ik mijn zonnepanelen verzekeren?

De televisie, de bank, de koelkast en de spiegel in de gang behoren allemaal tot de inboedelverzekering. In sommige gevallen kan het zijn dat de opstalverzekering ook zonnepanelen dekt. Dit is niet bij iedere verzekaar zo, vraag dit na!

Zonnepanelen worden constant blootgesteld aan weersomstandigheden, diefstal en andere kansen op beschadiging. Als uw zonnepanelen dus danig beschadigd zijn, dan loopt u de kans dat uw productie van elektriciteit tijdelijk of permanent zal stoppen. Dit is zonde van de investering natuurlijk!

Sommige schade is zo groot en lopen zo hoog op in de kosten dat deze door velen niet zo maar betaald kunnen worden. In dit geval heeft u er zeker belang bij om een verzekering voor zonnepanelen af te sluiten. Als u in een woonhuis woont, dan heeft u waarschijnlijk een opstalverzekering. Zonnepanelen vallen hier veelal onder, maar dan met allerlei beperkende voorwaarden. De schade moet bijvoorbeeld vanaf een bepaald bedrag zijn, voordat de verzekeraar het wil uitkeren. Bij stormschade moet het minimaal 12 meter per seconde hebben gewaaid en moet dit zijn gemeten door het KNMI(!), voordat de verzekeraar mogelijk uitkeert. Ook dienen de zonnepanelen nagelvast aan het huis bevestigd te zijn.

Zonnepanelen verzekering

 • Een zonnepanelen verzekering keert ook uit zonder inbraaksporen.
 • Een zonnepanelenverzekering is een all-risk verzekering en vergoedt ook eigen gebreken en standaard zonnepanelen schade gevaren.
 • De zonnepanelenverzekering verzekert de nieuwwaarde tijdens de schade.
 • Bij zonnepanelenverzekeringen maakt het niet uit waar u woont. Uw zonnepanelen kunnen worden verzekerd voor dezelfde premie ongeacht of u in een stad, dorp of op het platteland woont.
 • Het productieverlies doordat er geen elektriciteit opgewekt wordt, ontvangt u terug.
Opstal verzekering
 • Een opstalverzekering vergoed over het algemeen enkel diefstal na een inbraak.
 • Een opstalverzekering dekt over het algemeen maar heel beperkt als het gaat om zonnepanelen.
 • Een opstalverzekering vergoed enkel de herbouwwaarde van de opgelopen schade.
 • Bewoont u een huurhuis? Dan zou het kunnen dat de opstalverzekering geen dekking bied voor de zonnepanelen.
 • Opstalverzekeringen bepalen de premie per woonplaats.
 • De ballast van de zonnepanelen worden niet tot onderdeel van de opstal beschouwt en zal niet worden uitgekeerd.

Hoeveel gaat de verzekering mij kosten?

Dit hangt volledig af van de waarde van uw zonnepanelen systeem. Bij een systeem tot €10.000, waaronder het overgrote merendeel van de particulieren huishoudens vallen, dan betaalt u per jaar een premie van €51 (excl 21% assurantiebelastingen). Het eerste jaar komen daar €15 poliskosten bij. U betaalt het eerste jaar dus €76,21 voor de risicoafdekking van uw zonne-energiesysteem, en hierop volgende jaren €61,21.

Eigen risico

Zoals bij elke verzekering gelden er voor de zonnepanelenverzekering ook regels voor eigen risico voor beschadiging of verlies van de zonnepanelen, maar voor een normaal installatiepakket zal het eigen risico rond de €150 liggen.

Voor wie is de verzekering het meest geschikt?

De zonnepanelenverzekering is voor iedereen die een steentje bijdraagt aan het milieu door middel van zonnepanelen, maar niet de mogelijkheid heeft om eventuele reparatie of vervanging te bekostigen.

Een belangrijk punt is wel: check van te voren of ze niet al verzekert zijn via je opstalverzekering. Daarnaast moet je jezelf ook afvragen of een verzekering het financieel waard is. Zonnepanelen bevatten geen bewegende onderdelen en grote stormen zijn er zelden tot amper in Nederland. De kans dat er iets kapot gaat is dan ook heel klein.

Reageer

Please enter your comment!
Please enter your name here