Zonnepanelen vergelijken

Je hebt om je heen gekeken, zitten rondneuzen en nu weet je het zeker: Je wil zonnepanelen kopen! Dit is niet iets wat je zomaar doet, je denkt er goed over na en je vergelijkt de verschillende zonnepanelen. Waar moet je nou precies op letten als je ze wil kopen? Wij hebben een korte checklist samengesteld waar je op moet letten.

Checklist:

Als we zonnepanelen op basis van kwaliteit gaan vergelijken dan kijken we naar de zonnecellen. Er bestaan drie soorten cellen, maar aangezien dunne-film weinig gebruikt wordt lichten wij deze niet toe. De andere twee zijn:

  • Polykristallijne
    Zonnepanelen gemaakt van poly bestaan uit meerdere kristallen en zijn de goedkoopste variant. Hierdoor leveren zij tevens minder rendement.
  • Monokristallijne
    Deze bestaan in tegenstelling tot de poly, uit één kristal en zijn daardoor duurder. Tevens hebben ze een hoger rendement.

In de meeste gevallen wordt er gebruik gemaakt van polykristallijne zonnepanelen. Meer weten over de soorten zonnepanelen?

Beschik je over een klein dak dan is het belangrijk om het rendement van zonnepanelen te vergelijken. Het rendement is namelijk afhankelijk van het type paneel. Vraag dit dus altijd bij de installateur na!

Vuist regel zou kunnen zijn: hoe hoger het rendement van je zonnepanelen is, hoe minder zonnepanelen je nodig hebt. Vergelijk dit altijd met je energieverbruik, het is namelijk niet aan te raden meer op te wekken dan je verbruikt.

Zonnepanelen kun je ook op basis van Wattpiek (Wp) vergelijken, met andere woorden het maximum vermogen dat de zonnepanelen op kunnen wekken onder ideale omstandigheden. In Nederland zijn de omstandigheden helaas niet altijd ideaal en daarom passen we een correctie van 0.85 toe. Dat wil zeggen; heb je bijvoorbeeld een zonne-systeem van 2500 Wp dan kan je in feite in Nederland 2125 kilowattuur(kWh) elektriciteit opwekken.

De hoeveelheid elektriciteit dat je opgewekt kan in de loop van jaren verminderd worden door aspecten als weersomstandigheden en uv-straling. Fabrikanten geven daarom een garantie op het vermogen. Zonnepanelen op basis van vermogensgarantie vergelijken is daarom zeker aan te raden. Als een vermogensgarantie in de eerste 10 jaar bijvoorbeeld 85% is, dan houdt dat in dat de zonnepanelen de eerste 10 jaar minimaal 85% van het oorspronkelijke vermogen moeten leveren.

De productgarantie is het onderscheid die leveranciers maken tussen de garantieperiode voor de zonnepanelen en de garantieperiode voor de omvormer(s). De garantie verschilt dus per type en merk zonnepaneel en is van kracht als iets niet meer optimaal functioneert door bijvoorbeeld laagkwaliteit materiaal,een gebrekkige afwerking of een verkeerd geplaatste constructie. Vraag de garanties altijd na bij installateurs. Het zou zonde zijn als u na een aantal jaar er achterkomt dat u geen garantie heeft.

Wat altijd ter sprake komt bij het vergelijken van zonnepanelen of wat dan ook, is de prijs. Monokristallijne zonnepanelen zijn zoals eerder benoemd duurder dan de polykristallijne zonnepanelen. Het voordeel van monokristallijne zonnepanelen is het feit dat ze een hoger rendement hebben en je dus bij het installeren van zonnepanelen minder m2 nodig hebt, wat ideaal is als je een klein dak hebt. De polykristallijne zijn daarentegen goedkoper, maar hebben ook een lager rendement.

Zonnepanelen vergelijken en eventueel aanschaffen is niet iets wat binnen 1 á 2 dagen gebeurt. Het vergt een uitgebreid oriëntatie proces en daar horen enkele vrijblijvende offertes bij. Wij adviseren je daarom om je uitgebreid te laten informeren wat de mogelijkheden voor jouw situatie kunnen zijn.

Heb je nog geen dakscan gedaan en ben je nieuwsgierig geworden wat er eventueel op jouw dak zou kunnen? Laat vrijblijvend uw gegevens achter.

Reageer

Please enter your comment!
Please enter your name here