Zonnepanelen prijzen

Energie is niet meer weg te denken uit ons leven, (bijna) alles wat je doet heeft energie nodig. De meest voorkomende vorm van energie zijn fossiele brandstoffen zoals steenkool, gas en olie. Tegenwoordig zie je steeds meer duurzame bronnen als: zonne, wind en waterenergie. Een belangrijke reden hiervoor is dat de prijzen enorm gedaald zijn: de laatste vijf jaar alleen al zo’n 85%. Sinds 2014 is dit echter tot stilstand gekomen. Hoe worden de prijzen van zonnepanelen bepaald, en belangrijker nog: staan er meer dalingen te wachten? Laten we starten met een korte geschiedenis van zonnepanelen.

In 1839 is het fotovoltaïsche effect ontdekt en in 1883 werd de eerste zonnecel gebouwd. Hier begon de geschiedenis van de zonnepanelen. Zonnepanelen werden echter pas commercieel gebruikt vanaf 1960 voor satellieten. NASA ontdekte namelijk dat dit de beste manier was om elektriciteit op te wekken in de ruimte. Mede door deze reden lagen de kosten voor zonnepanelen erg hoog. Pas in de jaren ’70 steeg de vraag naar panelen geleidelijk, waardoor de prijs daalde. Dit was het gevolg van de schaalvoordelen die met de hogere productiecapaciteit gepaard gingen. In 1980 had de zonnecel een efficiëntie van 12%, dit tegen een efficiëntie van 24% in 2000.

Vóór 2012 waren zonnepanelen, ondanks de stijgende efficiëntie nog steeds erg duur, en was er veelal subsidie nodig om enigszins financieel rendabel te maken. Gelukkig zijn er de afgelopen jaren enorme prijsdalingen gerealiseerd, waardoor het een superinteressante investering is voor vrijwel iedereen met een eigen dak.

Ik zet mijn geld op de zon en zonne-energie – Thomas Edison

Prijzen zonnepanelen

De enorme prijsdalingen van zonnepanelen in de afgelopen jaren worden pas duidelijk wanneer je het in een grafiek weergeeft. Hieronder de prijzen voor zonnepanelen per WattPiek. Dit zijn de relatieve prijzen per eenheid vermogen, en houdt bijvoorbeeld rekening met de verandering van de grootte van zonnepanelen door de jaren heen. Montage en de kosten van de omvormer is hier niet in verwerkt. Ter info: tegenwoordig bestaat een gemiddeld systeem in Nederland uit 12 zonnepanelen en heeft een capaciteit van 3.000 Wp. Een dergelijk zonne-energiesysteem kost ongeveer €4.500 inclusief montage en BTW.
Ook zonnepanelen? Vraag een vrijblijvende zonnepanelen offerte aan!

[visualizer id=”12593″]

Te zien is dat sinds 1977, de zonnepanelen prijzen met meer dan 99% (!) gedaald zijn. Kostte zonnepanelen toen nog meer dan 70 dollar per WattPiek, inmiddels is dit teruggelopen tot nog maar 55 dollarcent. Wat een verschil, en dat verklaart meteen waarom je tegenwoordig steeds meer panelen op de daken ziet, ook in Nederland.

Waarom dalen de zonnepanelen prijzen?

De grootste onderliggende reden waarom zonnepanelen gedaald zijn in prijs is simpelweg schaalvergroting. Doordat zonnepanelen in steeds grotere hoeveelheden geproduceerd werden, konden ze steeds goedkoper gemaakt worden. Hier is zelfs een wetmatigheid in ontdekt, de zg. Swanson’s Law. Die zegt dat voor iedere verdubbeling van de hoeveelheid geproduceerde zonnepanelen, de prijs hiervan met 20% daalt. Deze hoeveelheid is wereldwijd toegenomen van 0,2 MW (ofwel, ongeveer 800 hedendaagse zonnepanelen) in 1977, tot rond de 50.000 MW (ofwel 200 miljoen zonnepanelen) in 2015.

De onderliggende oorzaak van deze prijsdalingen is dat silicium, het belangrijkste bestandsdeel voor de meestgebruikte kristallijne zonnepanelen, enorm in prijs is gedaald. Dit superzuivere zand kostte nog maar enkele jaren geleden tot wel 800 dollar per kilo; tegenwoordig is dit nog slechts 15 dollar, een daling van 98%.

Prijzen zonnepanelen systeem

Puur en alleen kijken naar de prijs van de zonnepanelen geeft niet het volledige beeld. Dat is als het kijken naar alleen de wielen van een auto, in plaats van het hele plaatje. Een volledig zonnepaneel systeem bestaat uit de zonnepanelen, de omvormer, bekabeling, meterkastaanpassing, en de montagewerkzaamheden om dit alles aan elkaar te koppelen. De prijs van dit totale systeem is gelukkig ook drastisch gedaald in de loop ter tijd. Zie de prijzen van 2000 tot nu in de grafiek hieronder.

 [visualizer id=”13312″]

In de grafiek houden we een gemiddeld systeem van 12 zonnepanelen aan. Te zien is dat een gemiddeld systeem in 2000 nog €33.500,- kostte, 13 jaar later waren de prijzen op hun laagst, toen betaalde je als consument slechts €4700,-. Dit is een daling van ruim 80%!! Het is daarom ook niet zo gek dat je steeds meer zonnepanelen ziet op Nederlandse daken. Naast de sterk dalende prijzen wordt duurzaamheid nog steeds gestimuleerd d.m.v. duurzaamheidsleningen en de BTW teruggave. Dus waar wacht je nog op? Doe nu vrijblijvend de dakscan en kom erachter wat jouw dak waard is.

Reageer

Please enter your comment!
Please enter your name here