Zonnepanelen op een rieten dak

Zonnepanelen kunnen zowel op een bestaand als een nieuw rieten dak geplaatst worden. Hoewel het eenvoudiger, minder tijdrovend en vooral goedkoper is om het te doen op een nieuw dak, betekent dit niet dat het onmogelijk is op een bestaand rieten dak te plaatsen.

Voordelen

zonnepanelen op een rieten dak

Zonnepanelen zijn de afgelopen jaren steeds populairder geworden. Dit heeft onder andere te maken met de daling van de prijzen van zonnepanelen. Dit komt door dat de producenten hun kosten omlaag hebben weten te brengen. Daarnaast staat de prijs van de panelen zwaar onder druk door goedkope panelen uit China. Door deze prijsdalingen is een investering in zonnepanelen sneller terugverdiend, zowel voor particulieren als bedrijven. Bovendien mogen kleinverbruikers de geproduceerde zonne-energie salderen met hun eigen elektriciteitsverbruik en betalen hierdoor minder energiebelasting.

Sinds 2012 wordt zonne-energie ondersteund door een aantal subsidies. Voor 2013 zat er 30 miljoen euro in de subsidiepot. Huishoudens konden volgens de regeling subsidie aanvragen voor 15% van het aankoopbedrag (tot maximaal €650, -). Het bedrag wat vervolgens overbleef, kan in 6 tot 9 jaar terug verdiend worden. Dit hangt af van de geschiktheid van je huis.
UPDATE: De subsidiepot voor zonnepanelen is inmiddels leeg, maar er is inmiddels iets beters. U kunt namelijk de BTW op zonnepanelen terugkrijgen. Dit levert gemiddeld al snel €1000 op! Dus:
~ Heeft u al zonnepanelen? Ontvang dan de betaalde BTW zonnepanelen terug.
~ Nog geen zonnepanelen? Doe dan de gratis dakscan, en weet binnen 2 minuten wat er op uw huis past. Bij eventuele aanschaf ontvangt u d
e betaalde BTW achteraf terug.

Plaatsing van zonnepanelen op een rieten dak

 

De beste manier om zonnepanelen op een rieten dak (nieuw) te plaatsen is door deze in te werken in het riet. De panelen zijn altijd voorzien van gootstukken en kunnen daardoor niet als een dakraam ingedekt worden. Wanneer ze zijn ingewerkt, liggen de zonnepanelen gelijk met of onder het buitenoppervlak van het rieten dak.

Bij bestaande rieten daken worden panelen ook wel eens geplaatst. Het wordt alleen niet aanbevolen doordat het riet onder de panelen nat kan worden en door gebrek aan zon en wind slecht weer kan drogen. Hierdoor zal de kwaliteit snel achteruitgaan waardoor tussentijds onderhoud noodzakelijk is. De kans is er dan ook nog dat dit onderhoud slecht uitgevoerd wordt, omdat de rietdekker er niet bij kan zonder het paneel te verwijderen.

Ook zonnepanelen op je rieten dak? Doe de dakscan, en vraag 100% gratis en vrijblijvend offertes aan!

Reageer

Please enter your comment!
Please enter your name here