Zonnepanelen Nederland

Elke 8 minuten een zonnepanelen systeem, dat kan toch niet…?

Toch wel! In 2014 zijn er in Nederland totaal ongeveer 65.000 nieuwe zonnepanelensystemen geplaatst, ofwel gemiddeld één per 8 minuten. Dit lijkt veel, maar is het ook. Ter vergelijking: in de Verenigde Staten, met 123 miljoen huishoudens meer dan 16x zo groot, installeerde in dezelfde periode 240.000 systemen.

Nederland heeft de afgelopen jaren een sterke stijging van de aanschaf van zonnepanelen gezien. Sinds 1980 waren er cumulatief in totaal zo’n 100.000 systemen geïnstalleerd in Nederland. In 2013 kwamen hier 80.000 huishoudens bij, en in 2014 nog eens 65.000. Moet je nagaan: in twee jaar is er meer bijgekomen dan in alle voorgaande jaren. Dit valt te wijten aan verschillende aspecten: hoge energieprijzen, de subsidieregeling, de BTW-regeling, meer aanbod in zonnepanelen en consumenten zien massaal in dat zonnepanelen niet alleen goed zijn voor het milieu, maar juist ook voor de eigen portemonnee.

In 2014 werden er dus 65.000 systemen geplaatst, voor een totaal van 341 Megawattpiek (MWp). Dat betekent dat er in één jaar 1,4 miljoen zonnepanelen bijgeplaatst werden. De provincies waar de meeste zonnepanelen geplaatst werden waren: Noord-Holland, Noord-Brabant en Gelderland. De verwachting is dat de totale geïnstalleerde capaciteit in 2020 zal stijgen naar 8.000 MWp. Wist je dat in Heerhugowaard 1 op de 9 daken voorzien zijn van zonnepanelen? En zou je dit ook niet in de rest van Nederland willen zien. Wij in ieder geval wel!

[visualizer id=”13320″]

Aantal installaties zonnepanelen in Amerika

In Amerika is 65% van de installaties groot (zakelijk), tot extreem groot (echte energie centrales). Slechts 35% werden geplaatst bij huishoudens. Daarentegen gaat het in Nederland in de meeste gevallen juist om huishoudens. Reden hiervoor is dat er in Amerika veel grotere daken zijn en meer ruimte voor zonnepanelen, waar in Nederland vaak kleine daken beschikbaar zijn dus weinig panelen geplaatst kunnen worden. In Amerika verbruiken de inwoners ook veel meer energie, dus zijn er ook grotere installaties nodig.

In 2014 is er in Amerika totaal 6,2 GigaWatt aan zonnepanelen geïnstalleerd. Dat is uiteraard een stuk meer dan in Nederland, maar dat is ook niet gek wanneer je bedenkt dat Amerika zo veel groter is dan ons kleine kikkerlandje.

Een aantal leuke feitjes over zonnepaneel installaties:

  •  In 1989 werd Evert Sjoerdsma de eerste Nederlander die met zijn zonnepanelen volledig onafhankelijk werd van het energienet.
  • In 2002 werd op het dak van Floriade 2,3 MegaWattpiek aan zonnepanelen geplaatst. Het gaat hier om panelen van 120 Wattpiek, in totaal zo’n 19.000 zonnepanelen. Tot op de dag van vandaag is dit nog steeds het grootste systeem.
  • Momenteel lopen er meerdere grote projecten in Nederland die goed zijn voor 2 tot 6 MegaWattpiek. Een groot project is o.a. voor een groot zonnepark op Ameland. Dit dak wordt in begin 2016 opgeleverd en zal dan zo’n 25.000 zonnepanelen tellen.

Dankzij zonnepanelen zijn er veel banen in de wereld bijgekomen. Wereldwijd waren dit er in 2012 1,4 miljoen, naar 2,3 miljoen is 2013. In Nederland waren er vorig jaar 10.000 banen in deze branche.

Wil jij niet langer wachten met de aanschaf van zonnepanelen? Kom er nu achter hoeveel panelen jij kwijt kunt! Doe de dakcheck.

Bron: http://www.thesolarfuturenl.com/infographic

Reageer

Please enter your comment!
Please enter your name here