Zonnepanelen kopen

Zonnepanelen kopen is niet iets wat je dagelijks doet, je hebt onderzoek gedaan naar wat zonne-energie precies is en welke soorten panelen er op de markt zijn. Je wilt zonnepanelen kopen omdat ze duurzaam zijn en je er groene energie mee opwekt, maar natuurlijk ook om je energierekening zo laag mogelijk te krijgen. Maar waar moet je als consument op letten bij de aanschaf van zonnepanelen? De branche is dermate groot geworden dat je soms het overzicht kwijt bent. Wij nemen je graag mee aan de hand en helpen je bij zonnepanelen kopen!

Waar let je op bij zonnepanelen kopen?

Veel mensen zijn geïnteresseerd in de aanschaf van zonnepanelen, maar hebben geen idee waar ze nu eigenlijk rekening mee moeten houden.

Waar wil je ze plaatsen?

zonnepanelen_kopenHet eerste dat u wilt weten bij de aanschaf van zonnepanelen is waar u de zonnepanelen wilt hebben. Het is verstandig van te voren een plek te kiezen waar je de zonnepanelen wilt installeren. Wil je ze op het dak van je huis, de schuurt, caravan, school of een appartementencomplex? Dit is belangrijk voor een installateur om te weten, ieder dak vereist namelijk een ander soort aanpak.

Koop of huurwoning

Als tweede moet je rekening houden of het om een koop of huurwoning gaat. Bij een koopwoning met een eigen dak ben je zelf de baas over wat je hier op plaatst. Bij een huurwoning of VvE (Vereniging van Eigenaren) kan het wat lastiger zijn om zonnepanelen te laten installeren. Je moet namelijk eerst toestemming van de eigenaar hebben. Bij een huurwoning moet je in conclaaf gaan met de huisbaas of woningbouwcorporatie. Krijg je toestemming? Dan is het geen probleem om de zonnepanelen te gaan plaatsen. Bij een VvE is het al wat lastiger, omdat de meerderheid van de bewoners het er mee eens moeten zijn. Dit gebeurt tijdens een algemene leden vergadering. Het dak is namelijk in gezamenlijk eigendom van iedereen die in VvE woont. Ongeacht op welke verdieping.

Je weet wat voor huis, maar nu het dak

Voor de installatie van de zonnepanelen is het dak erg belangrijk. Heeft u een plat of juist een schuin dak? Er is voor iedere type namelijk ander soort bevestigingsmateriaal nodig. Daarnaast is bij een plat dak ook balast nodig. Zitten er obstakels op het dak, zoals een dakkapel of een schoorsteen? Dit kan van invloed zijn op het rendement van de zonnepanelen. En in welke staat is het dak? Als het dak binnen korte tijd vervangen moet worden, is het aan te raden dit te doen voordat je zonnepanelen installeert. Zelfs het materiaal van het dak is van belang. Op een rieten dak is het bijvoorbeeld niet mogelijk om ze te plaatsen. Ook de oriëntatie (noord, oost, zuid en west) van het dak is belangrijk. Dit is bepalend voor de opbrengst van de zonnepanelen. Alles tussen west en oost (ZW, Z, ZO) is interessant voor zonnepanelen.

Hoeveel zonnepanelen?

Niet iedereen weet meteen hoeveel zonnepanelen ze precies willen of hoeveel er op het dak passen. Er zijn twee beperkingen, hoeveel zonnepanelen passen er fysiek op het dak en de opbrengst van de zonnepanelen moet nooit meer zijn dan dat u (verwacht) aan elektriciteit verbruikt.  Op basis hiervan krijg je een indicatie van hoeveel zonnepanelen er bij jou op het dak passen.

Voorbeeld

Om een idee te krijgen lichten wij kort een voorbeeld toe. Hier gaat het om een vrijstaande woning in Gelderland met een schuin dak. Het dak is gericht op het zuidwesten in een hellingshoek van 45 graden. Er is gekozen voor een installatie van 12 polykristallijne zonnepanelen. De kosten en opbrengsten worden voor deze situatie d.m.v. tabellen toegelicht.

Huis_met_panelenIn dit voorbeeld gaan we uit van een vrijstaande woning met een schuin dak in de provincie Gelderland. Het totale dakoppervlakte van de woning is 40 m2. In de meeste gevallen is slechts 1 zijde van de woning interessant voor zonnepanelen, in dit geval de zuid-west kant. Het voor zonnepanelen geschikte dakoppervlakte is in dit geval 20 m2. Dit is voldoende ruimte voor 12 zonnepanelen.

Wij zullen verder ingaan op de kosten en opbrengsten van een dergelijk systeem, houd er rekening mee dat het om een indicatie gaat en de woning in Gelderland staat. De kosten en opbrengsten verschillen niet alleen per woning, maar zijn ook afhankelijk van de locatie. Voor inzicht in uw situatie kunt u het beste een persoonlijk adviesrapport aanvragen. 

Dak_richting_zonnepanelenDe ideale situatie voor zonnepanelen is een schuin dak, gericht op het zuiden in een hoek van 37 graden. Dit is natuurlijk een situatie die zelden voorkomt, want geen enkel dak is hetzelfde. In dit voorbeeld gaat het om een zuid-west georiënteerd dak met een hellingshoek van 45 graden. In de afbeelding hiernaast is te zien hoe interessant de verschillende dakrichtingen ten opzichte van de dakgraden zijn. Alle daken die geörienteerd zijn ten zuiden van de oost-west lijn, zijn in beginsel interessant voor zonnepanelen

In deze situatie is de opbrengst slechts 6% minder ten opzichte van een ideale situatie. Nog steeds zeer interessant!

de verschillende dakvormenLaten we allereerst voorop stellen dat er verschillende zonnepanelen op de markt zijn. Dit zijn niet alleen verschillende type (poly, mono of dunne film), maar verschillen ook in opbrengst en kosten. In deze situatie gaan wij uit van Polykristallijne zonnepanelen van 250 Wp (WattPiek). 12 van dergelijke zonnepanelen levert je per jaar zo’n 2250 kWh op. Een gemiddeld huishouden van 2 personen verbruikt zo’n 3400 kWh per jaar, met de zonnepanelen kunnen zij 2/3 van hun verbruik wegstrepen.

poly-solar-cell-kleinWe onderscheiden drie soorten zonnepanelen:

  • Polykristallijn: dit zijn de meest gangbare zonnepanelen. Deze panelen zijn gunstig van prijs, daarentegen bieden zij minder rendement per oppervlakte.
  • Monokristallijn: deze zonnepanelen worden door veel mensen gezien als de ‘mooiste’ vanwege hun zwarte kleur. Deze panelen hebben het hoogste rendement, maar zijn ongeveer 15% duurder dan polykristallijne zonnepanelen.
  • Dunne-film: deze zonnepanelen zie je nog weinig op daken. Ze hebben een groter rendement bij diffuus (dag) licht of schaduw. Deze panelen zijn zeer licht in vergelijking met andere panelen en hebben daardoor een lagere dakbelasting.

In deze situatie is er gekozen voor polykristallijn zonnepanelen. 

hoeveel kost een zonnepaneel installatieVoor een systeem van 12 zonnepanelen betaal je ongeveer €5000,- Dit kan sterk verschillen per aanbieder, vergelijk daarom altijd offertes! Ga dan niet alleen uit van de laagste of hoogste prijs, er zijn meer belangrijke factoren.

In dit systeem zijn we uit gegaan van 12 polykristallijne zonnepanelen van 250 Wp. De prijs is inclusief montage en BTW. Bovendien kunt u de BTW op zonnepanelen terugvorderen, dit levert u een voordeel van 21% op!

adviesrapport-standaardDe kosten voor een installatie zijn afhankelijk van het aantal zonnepanelen dat u laat installeren. In dit voorbeeld gaan we uit van 12 zonnepanelen, de installatiekosten zullen hiervoor rond de €1000,- zijn. Dit is bij voorgaande systeemprijs al meegerekend, aangezien de meeste mensen de zonnepanelen laten installeren.

De installatieprijs is relatief onafhankelijk van het aantal zonnepaneeln in de installatie. De reden hiervoor is dat de installateur voor een deel dezelfde werkzaamheden verricht of het 6, 12 of 20 panelen betreft. Denk bijvoorbeeld aan de aanpassing in de meterkast en het trekken van de kabel van de omvormer naar de meterkast.

Besparing_zonnepanelen_per_jaar (2)

In bovenstaande tabel is te zien wat een systeem van 12 zonnepanelen u gemiddeld per maand kan besparen. In het eerste jaar bespaar je zo’n 550 euro op je energierekening.

Besparing_zonnepanelen_na_25_jaar

Zonnepanelen zijn een uitstekende investering, die vrijwel geen onderhoud vergen. In het eerste jaar is het rendement al 11% ofwel ruim 6x meer dan uw spaargeld op de bank. Over de loop van de verwachtte levensduur van 25 jaar zou het voorgestelde systeem u netto zelfs €11.700 opleveren!

Prijzen zonnepanelen

zonnepanelen_kopenOm je zo goed mogelijk te helpen in je zoektocht, geven wij een kijkje in prijzen van zonnepanelen. Bij zonnepanelen kopen zijn het niet alleen de zonnepanelen die je aanschaft, maar ook de elementen die je nodig hebt om het systeem te monteren en te laten werken.

Zonnepanelen

Als je een systeem aanschaft, gaat het niet om één zonnepaneel. Je zult meerdere zonnepanelen nodig hebben. Deze zijn ongeveer 1 meter bij 1.65 meter, en worden over het algemeen naast elkaar geïnstalleerd (portrait/landscape). De eerste pakketten beginnen bij 3 zonnepanelen. Met dit pakket is het niet verplicht om een elektricien in te schakelen, de omvormer kan namelijk rechtstreeks in het stopcontact gestoken worden. Er is geen maximum zonnepanelen systeem, als je maar genoeg ruimte op je dak hebt. Het is ook belangrijk rekening te houden met je energieverbruik, het is namelijk niet aan te raden meer op te wekken dan je zelf verbruikt. Het is moeilijk te zeggen hoeveel een zonnepaneel per stuk kost, aangezien dit afhankelijk is van de grootte van je systeem. In onderstaande tabel zijn de richtprijzen te zien van diverse systemen. De prijzen zijn een gemiddelde van de prijzen die momenteel in de markt aangeboden worden.

Aantal zonnepanelen Prijs systeem (incl. montage en BTW)*
6 € 3000,-
8 € 3750,-
12 € 5000,-
16 € 6400,-
20 € 7800,-

*Bovendien kun je de BTW op je zonnepanelen terug vorderen. Dit geeft je een voordeel van 21%. Benieuwd wat zonnepanelen prijzen door de jaren heen zijn? Lees dan meer over de historische prijzen. 

Omvormer (inverter)

Zonnepanelen wekken energie op, dit is in eerste instantie gelijkstroom (DC). Om het te kunnen transporteren zet de omvormer deze energie om in wisselstroom (AC), oftewel elektriciteit die in huis gebruikt kan worden. Dit is wat de omvormer doet, een kastje ter grootte van een schoenendoos (klein) tot een magnetron (groot). De capaciteit van je omvormer moet altijd in overeenstemming zijn met het aantal zonnepanelen dat je hebt. De prijs van een omvormer is dan ook afhankelijk van het aantal zonnepanelen dat je aanschaft. De kosten van de omvormer liggen tussen de €600 en €1000. Kleine omvormers zijn relatief duurder dan grotere. Ook wordt er onderscheidt gemaakt tussen stringomvormers en omvormers met optimzers. De laatste variant komt vooral voor bij huizen waar veel schaduw op het dak valt. Deze omvormers zijn duurder dan de stringomvormer. Houdt er ook rekening mee dat de omvormer na zo’n 10 jaar vervangen moet worden.

Installateur

Als je verstand hebt van daken en elektra en precies weet wat je doet, kun je de zonnepanelen in theorie zelf installeren. Kijk hier wel mee uit, want het laatste wat je wil is je nieuwe aankoop verkeerd aansluiten, met alle gevolgen van dien. Een professionele installateur kost tussen de €500 tot €1200. Ook dit is afhankelijk van de grootte van het systeem, hoewel de prijzen naar mate een systeem groter wordt, niet perse hoger uitvallen. De werkzaamheden blijven namelijk bij een systeem van 6 of 12 zonnepanelen hetzelfde, alleen doet de installateur er iets langer over. Zodra het aantal zonnepanelen hoger is zal dit verschil wel iets toenemen.

Optioneel: nieuwe groep, plat dak constructie, monitoring

Het is bijna altijd nodig om een nieuwe groep in de meterkast aan te maken. Is het aantal te plaatsen zonnepanelen minder dan 12, dan kan er soms een wasmachine aansluiting geplaatst worden. De separate kosten hiervoor liggen tussen de €200 en €350, maar dit wordt vrijwel altijd meegenomen in de offerteprijs. Overleg dit vooraf altijd met de installateur, dan voorkom je onverwachte kosten.

Wanneer je de zonnepanelen op een plat dak wilt laten installeren worden ze niet plat neergelegd. Om zo veel mogelijk zon te vangen, zullen ze veelal in de optimale hoek van 35 graden geplaatst worden. Om er voor te zorgen dat ze zo blijven staan, is er een aparte constructie nodig voor ieder paneel. Dit is simpel gezegd niet meer dan een metalen frame met hierin ballast (grind, stoeptegels) zodat de zonnepanelen niet weg kunnen waaien. Dit hoort inbegrepen te zijn bij het systeem, maar vraag hier altijd naar!

Om precies te weten hoeveel elektriciteit je zonnepanelen opwekken, kun je een monitoring systeem aanschaffen. De varieert van een WiFi module die je thuis kunt uitlezen (zoals je internetrouter), tot op afstand uitleesbare modules die via het telefoonnetwerk naar een centrale server sturen. Tegenwoordig hebben de meeste omvormers standaard een monitoring module, zonder dat je hier extra voor hoeft te betalen.

Samengevat: hoeveel een zonne-energie systeem kost is sterk afhankelijk van de grootte en jouw persoonlijke keuzes. Dit verschilt natuurlijk ook per installateur, daarom raden we je altijd aan diverse offertes aan te vragen en met elkaar te vergelijken!

Wanneer een gemiddeld huishouden, met een jaarlijks verbruik van 3500 kWh volledig zelfvoorzienend voor elektriciteit zou willen zijn, heb je zo’n 4000 Wp aan capaciteit nodig. Dit zijn ongeveer 16 zonnepanelen. De kosten hiervan verschillen per leverancier, maar je kunt uitgaan van €5.500 tot €7.200 inclusief installatie. Lees verder wat zonnepanelen financieel kunnen opleveren. 

Waar let je op bij de offerte?

Nu je weet waar je op moet letten bij zonnepanelen kopen en wat de huidige prijzen zijn heb je één of meerdere offertes aangevraagd. Er kan veel verschil zitten tusen de kwaliteit van de offertes van diverse installateurs. Voordat je besluit akkoord te gaan met een offerte, is het belangrijk te weten waar je op moet letten:

  • Doe research naar het bedrijf waar u een offerte van ontvangt. Zorg dat u niet wordt opgelicht! De aanbetaling zou bijvoorbeeld nooit meer dan 50% moeten zijn! Google de naam van de leverancier en bekijk of u op internet goede verhalen leest.
  • Kloppen de gegevens van u en uw woning? Op een plat dak kunnen per m2 minder zonnepanelen geplaatst worden dan op een schuin dak, let hier op.
  • Er moet duidelijk op staan welke materialen gebruikt worden voor de plaatsing van zonnepanelen. En natuurlijk de bijbehorende garanties. De belangrijkste is de systeemgarantie, waarbij u ongeacht de oorzaak aan kunt kloppen bij de installateur.
  • Er moet duidelijk op staan welke werkzaamheden er plaats vinden.
  • Let er op dat de BTW apart vermeld is: dit is sinds dit jaar teruggegaan naar 21%! Ook moet het vermogen in Wattpiek vermeld staan, dit is namelijk verplicht om de BTW terug te kunnen vragen.
  • Gaat u tot koop over? Het belangrijkste is dat u na de offerte zonder vragen zit. Zijn er nog onduidelijkheden? Ga niet akkoord met de offerte en neem contact op met uw installateur.

Er komt dus heel wat kijken bij een offerte voor zonnepanelen. Een offerte aanvragen is geheel vrijblijvend en gratis. U zit dus nergens aan vast. Aarzel niet om gratis en geheel vrijblijvend de Greenem dakscan te doen! Zo kunt u zien wat zonnepanelen u kunnen opleveren.

Tip: in diverse provincies wordt de duurzaamheidslening aangeboden. Deze geldt ook voor zonnepanelen en heeft een zeer laag rentetarief.

Reageer

Please enter your comment!
Please enter your name here