Zonnepanelen in je dakpannen

Een recente ontwikkeling in de zonnepanelen markt: een zonnepaneel in je dakpan! Allemaal erg leuk, maar hoe werk zoiets nou?

Het is niets meer dan een klein zonnepaneeltje ingebouwd in een dakpan. De reden waarom deze (pan)panelen zo in opkomst zijn is omdat ze praktisch onzichtbaar zijn op je dak. De pannen zijn vooral aantrekkelijk voor nieuwbouw woningen of renovaties. Zo bespaar je geld op de dakpannen.

Ook voor monumenten is het een prachtig alternatief op de gewone zonnepanelen systemen. Vaak vinden mensen normale zonnepanelen op een monument niet mooi. Het zou het uitzicht enorm verpesten en het historische aanblik zou eraf zijn. Daarbij worden zonnepanelen op een monumentaal pand vaak niet goedgekeurd. Maar gewone dakpannen gaan natuurlijk op een moment stuk. Waarom de dakpannen op de te renoveren kerk niet gelijk laten integreren met zonnepanelen?

Hoe werkt dat nou, zo een zonnepaneeltje in een dakpan? 
Het is niet zo heel erg ingewikkeld. Aan de achterzijde van elke dakpan zit een klein gaatje waar de bedrading doorheen gaat. De draden worden in serie geschakeld (stringvorm). Aan elke serie zitten 300 kleine paneeltjes die worden geleid naar de omvormer.
Ieder dakpan heeft ook een eigen code. Dat is wel zo handig, want zo kun je per paneel zien wat er wordt opgewekt. Je hebt ook direct een mooi overzicht welk paneel er minder opbrengt dan de andere panelen of als er eventueel een zonnepan is stukgegaan. Dit zal niet snel gebeuren, maar zeg nooit nooit. Ook als er een zonnepannetje stuk gaat is er geen paniek nodig. Je hebt gewoon net als bij gewone zonnepanelen 25 jaar garantie.

zonnieMaar let op…

Zonnepannen zijn mooier dan een zonnepanelensysteem op je dak. Maar hou er rekening mee dat je voor zonnepannen twee keer zoveel betaald als dat je zou doen bij een normaal zonnepanelen systeem. De terugverdientijd is dus ook een stuk langer.

De gewone zonnepanelen wekken jaarlijks 140kWh per vierkante meter op als ze naar het zuiden gericht staan. Zelfs als ze gericht zijn op het oosten of westen wekken gewone zonnepanelen nog 110kWh op.
Op een vierkante meter worden circa 10 zonnepannen geplaatst, welke 90kWh per jaar opleveren. Zonnepannen leveren dus ook minder elektriciteit per jaar dan de gewone zonnepanelen.

Reageer

Please enter your comment!
Please enter your name here