Zonnepanelen en de vele fabels

Het aantal groene energie-opwekkers groeit steeds sneller in Nederland. Toch hebben sommige mensen hun oordeel al klaar liggen als het gaat om zonnepanelen. Om deze vooroordelen weg te nemen, benoemen we een aantal fabels over zonnepanelen!

Zonne-energie speelt wereldwijd slechts een kleine rol in het opwekken van energie. En dit zal ook niet snel veranderen.

Hoewel het aantal zonnepanelen in Nederland toeneemt, is het aantal momenteel nog  marginaal. Al de zonnepanelen van Nederland wekte samen slechts 0,1% van de totale elektriciteitsbehoefte op. Van alle stroom die gebruikt werd, bestond 0,6% uit stroom afkomstig van zonnepanelen. Het percentage van zonnestroom is in de andere Europese landen een stuk hoger. In Italië ligt het percentage al gauw 8% hoger dan in Nederland. Zelfs ons buurland Duitsland heeft een percentage wat 5% hoger ligt dan het onze.  Toch is het aantal zonnepanelen het afgelopen twee jaar verdubbeld. De zonnepanelen systemen zijn de laatste jaren flink in prijs gedaald, wat zou kunnen betekenen dat Nederland rond 2020 minsten 5% van zijn stroomverbruik uit zonnestroom kan halen.

Heb je wel eens naar het weer gekeken? In Nederland zijn zonnepanelen helemaal niet rendabel!

Ook dit is absoluut niet waar. Zonnepanelen werken namelijk op licht. In de zonnepanelen zitten zonnecollectoren die het (dag) licht opvangen en direct omzetten in elektriciteit. Daglicht is dus ook voldoende om de zonnepanelen te laten werken en de zon hoeft niet altijd te schijnen om zonnepanelen rendabel te maken.

We kunnen net zo goed zonnestroom inkopen vanuit andere zonnige landen. Dat is toch veel goedkoper dan zonnepanelen?

De zon schijnt vaker in de zuidelijk gelegen landen. Maar dit hoeft niet te betekenen dat een zonnepanelen systeem daar efficiënter is. Er zitten dan hogere onderhoudskosten aan verbonden. Ook verlies je door het transport vermogen. Daarbij komt dat de kosten van zonnestroom de aankomende jaren alleen maar gaan dalen, waardoor de transport kosten in verhouding alleen maar stijgen.

Zonnepanelen zijn dus zo slecht nog niet! Wij hopen dat er nu wat zonnepanelen fabels uit de wereld zijn verholpen. Heeft u wel interesse in uw eigen energiecentrale op uw dak? Doe dan de Greenem dakscan en ontvang geheel vrijblijvend en kosteloos enkele offertes van lokale installateurs!

Reageer

Please enter your comment!
Please enter your name here