Zonnepanelen ampère berekenen

Hoeveel zonnepanelen passen er op mijn aansluiting? 

Een vraag die veel mensen zichzelf afvragen. Hoeveel zonnepanelen passen er op de huidige aansluiting in mijn meterkast?

Hoeveel zonnepanelen passen er op mijn aansluiting? Een vraag die veel mensen zichzelf afvragen. Hoeveel zonnepanelen passen er op de huidige aansluiting in mijn meterkast?

U vraagt, wij antwoorden.

Veel mensen denken dat alles te maken heeft met hoeveel zonnepanelen je kan aansluiten op de vrije groep, maar het belangrijkst is de Ampère van uw meterkast. De vrije groep is afgesteld op een bepaalde hoeveelheid ampère. De stoppen kunnen nooit doorslaan, zolang de omvormer niet méér Ampère levert dan is afgesteld. U kunt in de omvormer terugzien hoeveel ampère er word teruggegeven aan het stroomnet.

Zonnepanelen ampère berekenenzonnepanelen ampère berekenen

Het rekensommetje.

Om een idee te krijgen over hoeveel zonnepanelen
u kunt aansluiten op een vrije groep, is een rekensommetje wel handig. Het vermogen = de spanning x de Ampèrage. Daarnaast, houdt voor
het gemak rekening met het gegeven dat één zonnepaneel een vermogen heeft van 250Wp.

Hoeveel Watt past er op een 20A aansluiting?
Het vermogen = 20A X 230V = 4600Watt

Hoe groot moet de groep zijn voor 5000Wp aan zonnepanelen, ofwel 20 x 250Wp?
Ampère vrije groep = 5000Wp : 230V = 21,7A

Het vermogen van de omvormer.

Het Wp(=Watt Piek) van de zonnepanelen is over
het algemeen 10% hoger dan het vermogen van
de omvormer, mits de zonnepanelen onder ideale omstandigheden kunnen produceren. In Nederland word echter de kleinere omvormer gekozen, omdat
we de omvormers niet te laag in hun vermogen willen laten werken.

Welke hoofdaansluiting bij de vrije groep?

Het is verstandig om als eerste de grootte van
uw hoofdaansluiting op te vragen bij uw energieleverancier. De hoofdaansluiting is over het algemeen leidend en staat in contact met de omvormer.  Veel huishoudens hebben aansluitingen van één keer 35A of drie keer 25A, maar u kunt een eenmalig en klein bedrag betalen om uw hoofdaansluiting te vergoten naar één keer 35A en één keer 25A. Dit kan in sommige gevallen ook gratis zijn.

Als u niet méér plaatst dan 5000Wp, dan kan de omvormer altijd aangesloten worden op de meterkast.  De omvormer zal niet meer leveren dan de begrensde 25A. Deze kunt u dus altijd plaatsten, want alle meterkasten  dienen minimaal één keer een 25A groep in de meterkast te hebben.
Toch meer dan 5000Wp plaatsen? Dan dient u te beschikken over een aansluiting van 3x25A, ofwel een driefase aansluiting. Dit is vaak al thuis aanwezig indien u elektrisch of met inductie kookt.

Kortsluiting.

Het is mogelijk dat er teveel stroom naar de meterkast gaat. Door deze grote hoeveelheid stroom zou het kunnen dat de stoppen doorslaan, ondanks de omvormer. Kortsluiting komt enkel voor bij een kapotte of beschadigde omvormer of kabel. Kortsluiting komt dus niet door overbelasting van de omvormer en is niet gevaarlijk. Sommige groepen van het huis kunnen deels uitvallen, maar het enige gevaar is dat je door uitgevallen elektriciteit geen koffie kunt zetten.

Reageer

Please enter your comment!
Please enter your name here