Zonnekeur, hét keurmerk voor betrouwbare installateurs

Zonnekeur helpt consumenten bij het kiezen van zonne-energie installateurs, omdat zij vooraf strenge eisen aan installateurs stellen, waardoor alleen de beste het Zonnekeur keurmerk dragen. Installateurs die een Zonnekeur keurmerk dragen bieden namelijk kwaliteit, veiligheid en zekerheid bij elke installatie van zonnepanelen.

logo-zonnekeur-klein

Nederlandse keurmerk voor zonne-energie
Zonnekeur is in het leven geroepen om klanten kwaliteit, veiligheid en vooral zekerheid te bieden/garanderen betreffende zonne-energie en zonneboilers. Het keurmerk is in overleg met AgentschapNL ontwikkeld, maar de kwaliteit (van het keurmerk) wordt door een onafhankelijke stichting geregeld, namelijk Duurzame Energie Prestatie Keur (DEPK).

Welke eisen stelt Zonnekeur?
Bedrijven die zonne-energie installaties plaatsen komen niet automatisch in aanmerking voor een Zonnekeur keurmerk. Dit keurmerk wordt uitsluitend aan bedrijven uitgereikt die volgens bepaalde standaarden werken.

Een installateur moet aan strenge eisen voldoen, voordat die zichzelf een Zonnekeur-installateur mag noemen. De eisen worden verdeeld in drie categorieën, namelijk; bedrijfsvoering, producten en vaardigheid.

Bedrijfsvoering

selection.zonnekeurGeldende normen en voorschriften worden door installateurs streng en nauwkeurig nageleefd. Opgeleverde installaties moeten ook aan alle veiligheidsnormen voldoen. Daarnaast is de installateur verplicht een degelijke administratie bij te houden, zodat eventuele problemen snel en efficiënt opgespoord en opgelost kunnen worden.

Producten
De installateur biedt alleen producten van aantoonbare kwaliteit. De klant ontvangt daarnaast een duidelijk opleverformulier met alle relevante garantiebepalingen. De installatie moet een minimum garantie van 5 jaar hebben.

Vaardigheid
Installateurs moeten erkend worden door een onafhankelijke organisatie, Stichting Erkenning Installatiebedrijven (SEI). De erkenning van SEI wordt alleen verstrekt als installateurs aantonen bekwaam te zijn op het gebied van: montage op het dak en aansluiting op het elektrische net. Installateurs moeten daarnaast ook over theoretische kennis beschikken, denk hierbij bijvoorbeeld aan kennis m.b.t. de werking en het rendement van zonne-energie wanneer er sprake is van obstakels zoals een dakkapel of omliggende begroeiing.

Handhaving van het keurmerk
Zonnekeur wil betrouwbaar zijn en daarom moet er streng gecontroleerd worden. Certificaathouders worden regelmatig getoetst om te kijken of ze nog aan de beoordelingsrichtlijnen voldoen.

Naast administratieve controles, die elke twee jaar plaatsvinden, worden uitgevoerde installaties door Zonnekeur ook gecontroleerd. Dit alles zorgt ervoor dat consumenten die voor een Zonnekeur-installateurs kiezen, optimaal geholpen worden tijdens en na aanschaf.

Waarom is Zonnekeur überhaupt nodig?

Het installeren van zonnepanelen is voor de gemiddelde Nederlander toch een zware klus, en dan laten we alle gevaren die zulke montages met zich meebrengen buiten beschouwing. Als je een ‘professional’ inhuurt, wil dat niet meteen zeggen dat je precies krijgt waar je voor getekend hebt.

Welke installateurs schitteren nu met een Zonnekeur keurmerk?

Op de website van zonnekeur kunt u alle installateur bekijken met zonnekeur keurmerk. 

Reageer

Please enter your comment!
Please enter your name here