Zonnepanelen installeren

Zelf_zonnepanelen_plaatsen_greenem

Zonne-energie opwekken ligt iets ingewikkelder dan zonnepanelen aanschaffen, neerleggen en je rijk rekenen. Je moet een belangrijke keuze maken: ga je zelf de zonnepanelen plaatsen of laat je dit door een installateur doen? Het is namelijk niet zo dat je de zonnepanelen koopt en ze vervolgens zelf in het stopcontact kunt pluggen, dit kan alleen bij 3 zonnepanelen. Het is dan ook belangrijk je af te vragen, doe je het zelf of laat je het installeren? 

Zelf zonnepanelen installeren

Het plaatsen van zonnepanelen is in theorie prima zelf uit te voeren, echter komt er meer bij kijken dan je denkt. Ten eerste is het natuurlijk belangrijk dat je geen hoogtevrees hebt, zonnepanelen worden immers op je dak geplaatst. Bovendien dient de aansluiting veilig uitgevoerd te worden. Zonnepanelen leveren gelijkstroom. Als je in contact komt met gelijkstroom met een hoog voltage kan het levensgevaarlijk zijn. De stekkers zijn goed geïsoleerd, maar als je hier in gaat knippen zijn de risico’s groot.

Wanneer je besluit zelf de zonnepanelen te plaatsen, is het belangrijk te weten waar de zonnepanelen installatie uit bestaat:

 • zelf_zonnepanelen_plaatsen_stopcontactZonnepanelen
 • Omvormer (inverter)
 • Montage set
 • Consoles (alleen bij een plat dak)
 • Optioneel: nieuwe elektriciteitsmeter, extra groep (boven 600kWh) en meetstation.
  Hier is altijd een elektricien bij nodig! 

Het ‘doe-het-zelf-pakket’, ook wel pakket D genoemd, bevat 3 zonnepanelen. Met dit pakket mag je van de wet zelf zonnepanelen plaatsen en zo in het stopcontact steken. Wanneer je hier een verzekering bij wilt voor 20 jaar, dien je de zonnepanelen te laten controleren door een installateur die aangesloten is bij UNETO-VNL. Hij vult een formulier in- en levert dit aan bij de verzekeraar. Bij andere pakketten mag je ook zelf zonnepanelen plaatsen, maar ben je verplicht om de aansluiting in de meterkast door een elektricien te laten doen.

Monteren

De manier van plaatsen heeft grote invloed op de opbrengst van de zonnepanelen. Een plaatsing op het zuiden met een hellingshoek van 35 á 37 graden zonder obstakels is de ideale situatie, maar komt uiteraard niet altijd voor. Alle daken tussen West en Oost (Z, ZO, O, ZW, W) zijn interessant voor zonnepanelen. Voordat je besluit zonnepanelen aan te schaffen, moet je dan ook weten of jouw dak geschikt is. Het is dan ook aan te raden om je situatie te bespreken met iemand die er meer verstand van heeft, het is belangrijk dat je panelen voldoende (dag)licht vangen. Daarnaast moet je bij het monteren van de zonnepanelen niet vergeten om ventilatieruimte mee te rekenen. Deze ontstaat bij het plaatsen tussen de zonnepanelen en het dak. Dit geldt ook voor de omvormer die je aan de zonnepanelen koppelt, hiervoor moet je ruimte overhouden in huis en ventilatieruimte. Zowel de panelen als de omvormer moeten hun warmte kwijt kunnen. Als dit niet goed wordt geplaatst, kan het rendement zo halveren!

Waar let je nog meer op?

 • Kabels, een handleiding, het juiste gereedschap en klimmateriaal.
 • Aanmelding en registratie bij eigen netbeheerder en leverancier. Wanneer je zelf energie gaat opwekken is het verplicht dit te melden bij beide.
 • Regelgeving en vergunning. In de meeste gevallen is er geen speciale vergunning nodig, tenzij je in een monument of beschermt dorps-of stadsgezicht woont.

Het is een kwestie van keuzes afwegen. Wanneer jij handig genoeg bent en de capaciteiten in je hebt, zou je de zonnepanelen zelf kunnen installeren. Dit is geheel voor eigen risico

Ga je zelf de zonnepanelen installeren? Houd er dan ook rekening mee dat je veel gereedschap nodig hebt, dingen die je niet standaard in je schuur hebt liggen.

Rolsteiger en/of ladder Houtzaag
Valbeveiliging Siliconenkit of PUR-schuim
(Accu)boormachine Kniptang
Houtboren en/of steenboren Striptang
Waterpas Krimptang
Rolmaat Spanningszoeker
Steek/ringsleutelset Krijt en potlood
Inbussleutelset  Kabelbinders
Momentsleutel Slijptop of ijzerzaag

*Dit is niet gebasseerd op een specifiek dak, dit kun dus afwijken van de benodigheden voor jouw specifieke dak. 

Zonnepanelen laten installeren

zonnepanelen-installeren-installateurDe zonnepanelen branche is in korte tijd flink gegroeid. Waar je een aantal jaren geleden slechts tientallen installateurs had, zijn er de afgelopen jaren honderden bijgekomen. Dit heeft een positief effect op de kosten voor een installateur, omdat ze moeten concurreren met elkaar. Daar en tegen heeft het ook een negatief effect op de betrouwbaarheid en ervarenheid van de installateur. Veel ‘installateurs’ plaatsen zo nu en dan zonnepanelen als side-business. Let hier altijd goed op! Al deze factoren maken het moeilijk om te bepalen of je wel of niet voor een installateur moet kiezen. En zo ja, voor wie kies je dan en waar let je op?

Een professionele installateur kost tussen de €500 en €1200. De hoogte van deze prijs is afhankelijk van:

 • Het aantal zonnepanelen (hoe meer hoe duurder, de prijs per paneel wordt wel iets lager)
 • De hoogte en bereikbaarheid van je dak (hoe hoger en lastiger hoe duurder)
 • De lokatie en bereikbaarheid van de meterkast
 • De gewenste plek van de omvormer
 • De lengte van de bekabeling en de mate van ‘onzichtbaar’ wegwerken van kabels en materiaal

Het wordt sterk aangeraden om het te laten installeren vanwege de moeilijkheidsgraad van de plaatsing. Alsnog kiezen sommige mensen ervoor de zonnepanelen zelf te monteren, omdat ze dan geld besparen en zo het systeem sneller terugverdienen. Nogmaals, onderschat niet de moeilijkheidsgraad hiervan. Het kan levensgevaarlijk zijn.

Wanneer je de zonnepanelen door een professionele installateur laat plaatsen weet je zeker:

 • Er goed wordt gekeken naar de constructie van het dak.
 • Hij de draagconstructie en het draagvermogen voor de zonnepanelen voor je berekend.
 • Er veilig met elektriciteit wordt omgegaan, omdat het iemand is die veel ervaring heeft. Tip: check dit altijd! Google de naam van de leverancier en lees de reacties van klanten. 
 • Er op het dak veilig gewerkt wordt.
 • De zonnepanelen op de juiste plaats komen te liggen.
 • De installateur rekening houdt met de ventilatie voor zonnepanelen en de omvormer.
 • De omvormer op de juiste plaats komt.
 • Indien u nog niet een juiste meter heeft, de juiste meter geplaatst wordt.
 • Alles waterdicht geplaatst wordt.
 • Eventueel wordt er een extra groep aangemaakt voor het systeem. In 9 van de 10 gevallen is dit nodig, daarom wordt het veelal al meegenomen in de offerte.
 • Je kunt terugvallen op garanties bij eventuele gebreken van de zonnepanelen. Lees altijd goed welke garanties de installateur afgeeft.
 • Zonnepanelen raken tijdens de installatie niet beschadigd. Gebeurt dit wel? Dan is de installateur zelf verantwoordelijk.
 • Er gebruik wordt gemaakt van het juiste gereedschap.
 • Er een eindcontrole plaatsvindt op het systeem.

Naast deze belangrijke punten let de installateur ook nog op verschillende punten bij de controle:

 • Inspectie van installatie, bevestiging, vervuiling, aansluitingen en eventuele kabelbreuk.
 • Het uitlezen van de omvormer.
 • De meting van spanning en stroom.

Het voordeel aan het laten installaren door een installateur is dat je altijd iemand hebt waarop je kunt terugvallen. Hun naam staat op de offerte en zij zijn verantwoordelijk voor jouw systeem. Bij het zelf installeren heb je alleen de mogelijkheid terug te vallen op de leverancier van de zonnepanelen, bij problemen is het soms moeilijker om contact met hen te vinden.

Garanties bij zelf installeren vs laten installeren

Indien je besluit de zonnepanelen via een installateur aan te schaffen en te laten installeren krijg je een offerte. Op deze offert worden ook de garanties voor het systeem vermeld.

Soort garantie Toelichting Aantal
Vermogensgarantie: Dit zegt iets over het vermogen van de zonnepanelen na een bepaalde tijd. 10 jaar 90%
25 jaar 80%
Productgarantie Dit gaat over gebreken veroorzaakt door ondeugdelijk materiaal, een gebrekkige afwerking of constructie. Binnen de productgarantie verschilt het termijn per onderdeel.
Zonnepanelen De garantie op zonnepanelen is bij de meeste installateurs hetzelfde, kan verschillen per merk. 10 jaar
Omvormer De garantie voor een omvormer is afhankelijk van het merk. Voorheen had je alleen string-omvormers, maar tegenwoordig komen er steeds meer optimizers. 5 jaar
Onderbouw In de onderbouw zitten verder geen bewegende onderdelen, dit is enkel om de zonnepanelen op het dak te houden. Hiervoor is een minimale garantie van 10 jaar
Installatiegarantie Deze garantie heeft betrekking op de installatiewerkzaamheden die de installateur verricht. 2 jaar

Dit zijn de garanties die de installateur afgeeft! Zodra je besluit zelf zonnepanelen installeren, vervalt de installatiegarantie als eerst. Je installeert de zonnepanelen zelf, dus er is niemand die deze garantie kan afgeven. De andere twee garanties blijven bestaan, maar zullen anders in mekaar steken. Vraag dit altijd na bij de partij waar u de zonnepanelen koopt!

In beide gevallen is het aan te raden voor een leverancier te kiezen die ook een Europees kantoor heeft. Als er namelijk problemen zijn, kunt u bij hen terrecht. Veel zonnepanelen worden in China gemaakt en als er problemen zijn kan de taalbarrière wel eens problemen veroorzaken.

In Nederland zijn er honderden aanbieders van zonnepanelen. Wilt u in contact komen met een lokale installateur? Laat het ons weten!

Geïnteresseerd geraakt in zonnepanelen op jou dak? Doe de dakcheck!

Reageer

Please enter your comment!
Please enter your name here