Wat kost een vriezer per jaar?

Natuurlijk kost het bevroren houden van voedsel flink wat energie. Toch realiseren weinig mensen zich hoeveel! Vriezers waren vroeger namelijk stille energieslurpers. Doordat ze bijna nooit kapot gaan, hebben veel mensen nog een oude vriezer thuis, welke onnodig veel energie verbruikt, en dus geld kost. Hieronder kun je lezen wat de kosten van een vriezer zijn!

vriezen-greenem-kosten-vriezerAls je naar de onderstaande staande tabel kijkt, zie je dat een oude vriezer meer dan 470 kWh per jaar verbruikt. Bij een nieuwe, efficiënte variant is dat nog maar 140 kWh! Dit verschil is iets wat veel mensen zich niet realiseren wanneer ze een oude vriezer van hun ouders of van kennissen krijgen.

Het kan zelfs goedkoper zijn om een nieuwe te kopen, gezien het veel geld per jaar kan schelen. Op jaarbasis kost een nieuwe vriezer €31,- bij normaal gebruik. Bij een oud model is dit meer dan 3x zoveel, namelijk €104 euro: jaar in, jaar uit!

Energieverbruik vriezer per jaar

1990 2000 2010 2015
473 kWh  319 kWh  164 kWh 140 kWh

De gebruikskosten per jaar zijn hieronder in de tabel te zien.

 Gebruikskosten vriezer per jaar

1990 2000 2010 2015
€   104,60  €   70,18 €   36,08 €   30,80

Hoeveel de vriezer jaarlijks precies kost is afhankelijk van verschillende factoren. Om het makkelijker voor je te maken kijken we specifiek naar drie aspecten:

 1. Hoe veel energie verbruikt de vriezer als deze aanstaat? Dit is afhankelijk van de leeftijd van het apparaat.
 2. Hoe zuinig (of niet!) ben je in het gebruik?
 3. Hoeveel personen wonen in je huishouden?

Er zijn bij vriezers niet enorme verschillen tussen de verschillende situaties. Het belangrijkst is de leeftijd van de vriezer, en daarmee hoe efficiënt het apparaat met energie omgaat. Het paradoxale is dat doordat vriezer niet snel kapot gaat, veel mensen vastzitten aan een oud en daarmee energieslurpend apparaat. Er zijn daarnaast kleine verschillen die gebaseerd zijn op hoe vaak (en hoe lang) je de vriezerdeur openhoudt, en of de rubbers van de deur nog goed vacuum zuigen.

Weinig mensen weten het precieze energieverbruik van hun vriezer. Klik daarom hieronder op het jaar van aanschaf. Weet je dit niet precies? Ga dan naar ‘Jaar van aanschaf onbekend’.

Klik hieronder eerst op het jaartal van aanschaf

Hieronder zie je de kosten van een vriezer uit 1990. Aan de linkerkant van de grafiek staan de verbruikskosten in euro per jaar, en onderaan zie je de grootte van je huishouden, van 1 tot 6 personen.

 • Zuinig Gebruik
 • Gemiddeld gebruik
 • Onzuinig gebruik

Hieronder zie je de kosten van een vriezer uit 2000. Aan de linkerkant van de grafiek staan de verbruikskosten in euro per jaar, en onderaan zie je de grootte van je huishouden, van 1 tot 6 personen.

 • Zuinig Gebruik
 • Gemiddeld gebruik
 • Onzuinig gebruik

Hieronder zie je de kosten van een vriezer uit 2010. Aan de linkerkant van de grafiek staan de verbruikskosten in euro per jaar, en onderaan zie je de grootte van je huishouden, van 1 tot 6 personen.

 • Zuinig Gebruik
 • Gemiddeld gebruik
 • Onzuinig gebruik

Hieronder zie je de kosten van een gemiddelde vriezer. Aan de linkerkant van de grafiek staan de verbruikskosten in euro per jaar, en onderaan zie je de grootte van je huishouden, van 1 tot 6 personen.

 • Zuinig Gebruik
 • Gemiddeld gebruik
 • Onzuinig gebruik

Reageer

Please enter your comment!
Please enter your name here