Wat kost een vaatwasser per keer?

De vaatwasser is één van de grootste verbruikers van energie in het huishouden. De laatste jaren zijn deze apparaten veel efficiënter geworden, maar veel mensen hebben natuurlijk nog een oude machine staan waardoor de kosten vaatwasser hoger zijn. Hieronder kun je lezen wat een vaatwasser precies kost!

vaatwasser-vergelijken-standaard-imageDe standaardmaat voor elektriciteitsverbruik, één kilowattuur (kWh), kost ongeveer €0.22. Als je naar de onderstaande staande tabel kijkt, zie je dat een oude vaatwasser meer dan 1,83 kWh verbruikt. Dat lijkt weinig, maar tikt na verloop van tijd toch flink aan!

Bij nieuwere modellen is dat nog maar 0,85 kWh, minder dan de helft. Dit enorme verschil is iets wat veel mensen zich niet realiseren wanneer ze een vaatwasser kopen.

Energieverbruik vaatwasser per keer

1990 2000 2010 2015
1,83 kWh  1,37 kWh  0,9 kWh 0,85 kWh

De gebruikskosten per keer zijn hieronder in de tabel te zien. Hierbij gaan we uit van een gemiddeld gezin, met een gemiddelde gebruiksfrequentie.

 Gebruikskosten vaatwasser per keer

1990 2000 2010 2015
€   0,40  €   0,30 €   0,20 €   0,19

Hoeveel de jaarlijkse kosten vaatwasser precies zijn is afhankelijk van verschillende factoren. Om het makkelijker voor je te maken kijken we specifiek naar drie aspecten:

 1. Hoe veel energie verbruikt de vaatwasser per keer dat het aanstaat? Dit is afhankelijk van de leeftijd van het apparaat.
 2. Hoe zuinig (of niet!) ben je in het gebruik
 3. Hoeveel personen wonen in je huishouden?

Er is een verschil tussen gezinnen die hun vaatwasser zuinig gebruiken, en gezinnen die dat niet doen. Als je zuinig bent gebruik je de vaatwasser alleen maar als hij helemaal vol is. Ook zitten er op vaatwassers meestal verschillende standen. Voor hele vuile vaat, en voor minder vuile vaat. Als je zuinig bent spoel je de vaat eerst goed af onder de (koude!) kraan, en zet vervolgens de vaatwasser op een zuinige stand.

Weinig mensen weten het precieze energieverbruik van hun vaatwasser. Klik daarom hieronder op het jaar van aanschaf. Weet je dit niet precies? Ga dan naar ‘Jaar van aanschaf onbekend’.

Klik hieronder eerst op het jaartal van aanschaf

Hieronder zie je de kosten van een vaatwasser uit 1990. Aan de linkerkant van de grafiek staan de verbruikskosten in euro per jaar, en onderaan zie je de grootte van je huishouden, van 1 tot 6 personen.

 • Zuinig Gebruik
 • Gemiddeld gebruik
 • Onzuinig gebruik

Hieronder zie je de kosten van een vaatwasser uit 2000. Aan de linkerkant van de grafiek staan de verbruikskosten in euro per jaar, en onderaan zie je de grootte van je huishouden, van 1 tot 6 personen.

 • Zuinig Gebruik
 • Gemiddeld gebruik
 • Onzuinig gebruik

Hieronder zie je de kosten van een vaatwasser uit 2010. Aan de linkerkant van de grafiek staan de verbruikskosten in euro per jaar, en onderaan zie je de grootte van je huishouden, van 1 tot 6 personen.

 • Zuinig Gebruik
 • Gemiddeld gebruik
 • Onzuinig gebruik

Hieronder zie je de kosten van een gemiddelde vaatwasser. Aan de linkerkant van de grafiek staan de verbruikskosten in euro per jaar, en onderaan zie je de grootte van je huishouden, van 1 tot 6 personen.

 • Zuinig Gebruik
 • Gemiddeld gebruik
 • Onzuinig gebruik

Reageer

Please enter your comment!
Please enter your name here