Wat kost een koel-vriescombinatie per jaar?

Koel-vriescombinaties waren vroeger stille energieslurpers. Je hoorde ze niet, maar stiekem snoepten ze op jaarbasis aardig was energie op. Daar kwam je dan pas achter bij je jaarafrekening. Gelukkig heeft ook hier de techniek niet stilgestaan. Hieronder kun je lezen wat de kosten koel-vriescombinaties zijn!

koel-vriescombinatieDe standaardmaat voor elektriciteitsverbruik, één kilowattuur (kWh), kost ongeveer €0.25.

Als je naar de onderstaande tabel kijkt, zie je dat een oude koel-vriescombinatie meer dan 550 kWh per jaar verbruikt. Bij een nieuwe, efficiënte variant is dat nog maar 210 kWh! Dit verschil is iets wat veel mensen zich niet realiseren wanneer ze een oude koel-vriescombinatie van hun ouders of kennissen krijgen. Het kan goedkoper zijn om een nieuwe te kopen, gezien het veel geld per jaar kan schelen.
Op jaarbasis kost een nieuwe koel-vriescombinatie €52,75,- bij normaal gebruik. Bij een oud model kost het ongeveer €137,5 euro. Een groot verschil dus!

Energieverbruik koel-vriescombinatie per jaar

1990 2000 2010 2015
500 kWh  350 kWh  210 kWh 145 kWh

De gebruikskosten per jaar zijn hieronder in de tabel te zien.

 Gebruikskosten koel-vriescombinatie per jaar

1990 2000 2010 2015
€   110  €   77 €   46,20 €   31,90

 

Er is een verschil tussen gezinnen die hun apparaten zuinig gebruiken en gezinnen die dat niet doen. Als je zuinig bent dan houd je de deur van de koel-vriescombinatie zo kort mogelijk open, en laat je eten eerst afkoelen voordat je het in de koel-vriescombinatie zet. In de grafiek hiernaast kan je zien wat de kosten op jaarbasis zijn op basis van het aantal gezinsleden en op basis van hoe zuinig je omgaat met je koel-vriescombinatie. In deze grafiek gaan we uit van een standaard koel-vriescombinatie, zoals deze bij veel Nederlandse gezinnen thuis staat.

In de tweede grafiek kan je het verschil zien tussen de kosten per jaar van een standaard koel-vriescombinatie die 350 kWh gebruikt, en van een hele zuinige koel-vriescombinatie die maar 210 kWh gebruikt. Zoals je kunt zien scheelt het veel geld. Denk daarom bij de aanschaf van een koel-vriescombinatie dat je bij een zuinig model, die vaak wat duurder zal zijn, het soms al in 2 jaar al terugverdiend hebt. Bekijk bijvoorbeeld de zuinigste koel-vriescombinaties.

koel-vriescombinatie_kleinMisschien ben je op zoek naar een uitgebreid overzicht van alle beschikbare koel-vriescombinaties, dat kan natuurlijk ook.

Klik hieronder eerst op het jaartal van aanschaf

Hieronder zie je de kosten van een vriezer uit 1990. Aan de linkerkant van de grafiek staan de verbruikskosten in euro per jaar, en onderaan zie je de grootte van je huishouden, van 1 tot 6 personen.

 • Zuinig Gebruik
 • Gemiddeld gebruik
 • Onzuinig gebruik

Hieronder zie je de kosten van een vriezer uit 2000. Aan de linkerkant van de grafiek staan de verbruikskosten in euro per jaar, en onderaan zie je de grootte van je huishouden, van 1 tot 6 personen.

 • Zuinig Gebruik
 • Gemiddeld gebruik
 • Onzuinig gebruik

Hieronder zie je de kosten van een vriezer uit 2010. Aan de linkerkant van de grafiek staan de verbruikskosten in euro per jaar, en onderaan zie je de grootte van je huishouden, van 1 tot 6 personen.

 • Zuinig Gebruik
 • Gemiddeld gebruik
 • Onzuinig gebruik

Hieronder zie je de kosten van een gemiddelde vriezer. Aan de linkerkant van de grafiek staan de verbruikskosten in euro per jaar, en onderaan zie je de grootte van je huishouden, van 1 tot 6 personen.

 • Zuinig Gebruik
 • Gemiddeld gebruik
 • Onzuinig gebruik

Reageer

Please enter your comment!
Please enter your name here