Wat kost 1 kWh?

wat kost 1 kwh?

Jarenlang stegen de energieprijzen in Nederland, momenteel zijn deze vrij stabiel. Dit kan natuurlijk zomaar veranderen. Weet u wat u betaalt voor één kWh? Dit is afhankelijk van uw eigen verbruik, dus bij iedereen anders. 

Wat is een kWh?

Een kWh staat voor Kilo Watt Hour, ook wel kilowattuur genoemd. Het is de eenheid elektrische energie die u verbruikt in een uur. Op ieder apparaat dat energie verbruikt staat hoeveel watt het in een uur verbruikt bij een bepaald (meestal maximaal) vermogen. Het aantal Watt kan gemakkelijk omgerekend worden in kWh ’s. Een kWh staat namelijk gelijk aan 1000 Watt per uur.

Wat kost een kWh?

Maar weinig mensen weten wat de prijs van een kWh is. De kosten van een kWh bestaan uit verschillende onderdelen. Het tarief voor stroom wordt opgebouwd uit een aantal componenten, namelijk: de leveringskosten, netwerkkosten, meterkosten,  energiebelasting,  BTW en de heffingskorting, die afgetrokken mag worden. Voor iedereen is de situatie anders, wij nemen een rekensom van een gemiddeld gezin dat 3.400 kWh gebruikt.

Voor een verbruik van 3.400 krijgt u de volgende kosten: de leveringskosten zijn €717, de netwerkkosten zijn €190 en de BTW is €170,-, wat een totaal maakt van €1077. Als u de heffingskorting van €386 eraf haalt, blijft er een netto bedrag van €691 over, wat dan door 3400 kWh gedeeld moet worden. Dit komt neer op een prijs van €0,20 per kWh. Als u minder kWh verbruikt zal dit bedrag dalen, verbruikt u meer, dan zal het bedrag omhoog gaan. Bij zonnepanelen kunt u van een vast tarief uitgaan.

Wat is kWp precies?

kWp (Kilo Watt Piek) staat voor piekvermogen. Het aantal Piekvermogen bepaalt het ultieme vermogen van het zonnepaneel. Getest op weersomstandigheden en andere omstandigheden die zouden kunnen leiden tot productie verlies. Zonnestralen van 1000 Watt worden standaard gebruikt om de Wp te bepalen. Piekvermogen hoor je ook wel eens als het nominaal vermogen. Alles is gemeten onder ideale omstandigheden voor het zonnepaneel, maar hierdoor is het Piekvermogen niet te halen door de straling die uiteindelijk op het paneel valt. In de praktijk zal er 15-20% minder worden opgevangen.

Overstappen op een andere leverancier?

Bijna de helft van alle huishoudens is nog nooit overgestapt naar een andere energieleverancier, en loopt hierdoor een bedrag mis wat kan oplopen tot €488. Een flink bedrag, voor iets wat maar twee minuten duurt! Energie vergelijken kun je natuurlijk ook doen bij Greenem. Zonder gedoe, wel de besparing.

Opbouw kWh in %

  • Belastingen
  • Leveringskosten
  • Netwerk

Zonnepanelen

Zonnepanelen kunnen een goede bescherming bieden tegen de stijgende energieprijzen. Waar de prijzen voor energie stijgen, dalen de kosten voor zonnepanelen. De energieprijs van zonnepanelen is onder optimale omstandigheden €0,10 per kWh, de minst gunstige €0,16. U kunt uitgaan van zo’n €0,12 per kWh onder de meest voorkomende omstandigheden valt er dus flinke winst te behalen!

Interesse in zonnepanelen? Doe de dakscan en vraag vrijblijvend enkele offertes aan.

Reageer

Please enter your comment!
Please enter your name here