Handig! Alle wasprogramma’s voor een wasmachine bij elkaar

15-tips-om-de-was-te-doen

Een wasmachine heeft verschillende wasprogramma’s en afhankelijk van de stof en het soort kledingstuk, kunt u het wasprogramma kiezen. 

Tegenwoordig beschikken veel wasmachines over een elektronische display, waardoor je kunt zien in welke fase het gedraaide was programma op dat moment is. Erg handig natuurlijk! Sommige wasmachines hebben zelfs een functie die er voor zorgt dat als er teveel wasmiddel wordt gebruikt de wasbeurt wordt stopgezet. Als je overgaat tot de aanschaf van een wasmachine, dan is het handig om te kijken welke programma’s jij gaat gebruiken en belangrijker, wat ze eigenlijk betekenen. Greenem heeft voor jou een overzicht samen gesteld, zodat je was voortaan perfect schoon is. Er wordt nog apart toegelicht welke programma’s je voor welke stof het beste kunt gebruiken onder speciale programma’s. 

Veel gebruikte wasprogramma's

De korte stand is speciaal voor de kleding die niet zo fris meer ruikt. De mogelijkheid van een kort/snel programma is handig als de wasmachine niet over een automatische halve beladingssensor beschikt.

Bij de eco stand duren de wasbeurten langer, maar de kleding wordt op een stuk lagere temperatuur gewassen. Bij de eco stand kun je was al op 30 graden wassen. De eco stand wordt vooral gebruikt als je echt smerige vlekken op je kleding hebt.

Bij het wasprogramma voor de bonte was ligt het er aan wat voor soort kleding je gaat wassen. Zo moet stevig textiel op 30, 40 of 60 graden. De 60 graden, is voor de stevige vlekken. Dit zou ook op 90 graden kunnen en dan een kortere was maar dit kost aanzienlijk meer energie!

Als je witte was van textiel is, dan moet het bij ernstige vlekken ook op 90 graden gewassen worden. Kijk ook naar de verschillende was symbolen die altijd aangegeven staan op het label van de kleding. Voor meer informatie over deze was symbolen kun je kijken naar de verschillende was symbolen op Greenem.

Het strijkvrije wasprogramma zorgt ervoor dat er geen kreukels in de kleding komt. Zo kun je dus een T-shirt gemakkelijk terug in de kast hangen zonder dat je het van te voren moet strijken.

Dit programma is heel handig voor mensen met eczeem of een gevoelige huid. Dit programma spoelt namelijk het extra wasmiddel uit het wasgoed.

Dit programma is er speciaal zodat je kunt instellen wanneer je wilt dat de was gaat draaien. Zo hoef je niet bang te zijn dat je het vergeet en zo kun je ook gemakkelijker de was ’s nachts laten draaien en zo weer profiteren van de goedkopere elektriciteit!

Dit programma wordt volledig afgestemd op textiel. Ook zorgt dit programma ervoor dat de kledingstukken gemakkelijker te strijken zijn. Stoom programma’s komen echter niet heel vaak voor. Maar één of twee procent van alle wasmachines heeft deze stand.

Speciale wasprogramma's

De naam zegt het al. Deze was is alleen bestemd voor wol. Let op niet ieder soort wol kan gewassen worden. Het beste is dus ook om wol gewoon met de hand te wassen. Kijk ook voor wastips over wol naar onze 15 tips om de was te doen!

Het katoen wasprogramma is het energiezuinigste wasprogramma. Dit wasprogramma verbruikt namelijk het minste water. Als je een katoen wasprogramma draait is het bedoeld voor dingen als beddengoed en handdoeken.

Spijkerbroeken zijn gemaakt van een stugge en stijve stof: denim. Het is belangrijk dat de stof zo blijft en de broek niet dun wordt. Ook vervaagd de kleur van spijkerbroeken snel waar je dus mee moet uitkijken. Spijkerbroeken moeten daarom gewassen worden op het fijne wasprogramma. Tip: Was je broeken binnenste buiten zo behouden ze sneller hun kleur!

Voor overhemden geldt het zelfde als voor spijkerbroeken. Overhemden zijn erg kwetsbaar en het behoort daarom ook tot de fijne was. Panty’s moeten ook tot de fijne was gerekend worden. Maar panty’s kun je het beste net als bh’s in een apart was zakje doen en dan in de was stoppen.

Sportkleding was je net als overhemden, bij de fijne was. Het is hierbij belangrijk om goed uit te kijken op welke temperatuur je de kleding wast omdat het vaak om dunne stoffen gaat. Kijk ook op Greenem naar wat een wasmachine per keer kost!

Reageer

Please enter your comment!
Please enter your name here