Waar moet je opletten bij het kopen van zonnepanelen?

Natuurlijk verwacht je dat als je zonnepanelen aanschaft je dit doet bij een betrouwbare,  goede en eerlijke leverancier die je oprecht aan zonnepanelen willen helpen. Maar niets is minder waar, want pas op! Er zijn altijd wel leveranciers die alleen maar op winst uit zijn.

Waar moet je opletten bij het kopen van zonnepanelen? Bekijk hier de top 5:

Nummer 1: Wees voorzichtig met vooruitbetalen.

Tegenwoordig is de vraag naar zonnepanelen flink gestegen. Ondanks deze stijging van aanvragen is er een concurrentie gaande in de zonnepanelen markt. De concurrentie heeft tot een prijsdruk geleid wat gevolgen heeft voor de marges van de gehele keten. Als gevolg van de lage marges is het doek voor een aantal aanbieders gevallen. Wij adviseren daarom voorzichtig te zijn met vooruitbetalingen.  Als een leverancier failliet gaat, dan bent u uw geld kwijt. Aan de andere kant moet de installateur zelf veel voor financieren, en zal daardoor vooraf een aanbetaling verlangen.
Het is gebruikelijk om bij het geven van de opdracht maximaal 30% aan te betalen, rond de 50% voor de dag dat de zonnepanelen geïnstalleerd worden, en het restant direct na oplevering.

Nummer 2: Plaats geen zonnepanelen op een dak dat binnenkort vervangen zal worden.

Zonnepanelen gaan 25 jaar of meer mee. Het financiële rendement is sterk afhankelijk van de kosten die je maakt gedurende deze looptijd. Als het dak bij plaatsing van de zonnepanelen al aan vervanging toe was, en u na zeg 5 jaar dit alsnog dient te doen, moet de installateur terugkomen om de zonnepanelen tijdelijk van het dak te verwijderen ten tijde van de dakvervangingswerkzaamheden. Dit zal een negatief effect hebben op de terugverdientijd. Vraag uzelf vóór plaatsing daarom af: is mijn dak binnenkort aan vervanging toe? Het is handig om een dakschouw te laten doen, voordat de zonnepanelen geplaatst worden.

Nummer 3: Goedkoop is soms duurkoop, vooral in deze markt.

Voor een leverancier is het vrij makkelijk om de goedkoopste producten aan u aan te bieden. U bent immers niet op de hoogte van de kwaliteitsverschillen van de verschillende onderdelen. Om de levensduur van 25 jaar (of meer!) te halen is het belangrijk dat er gebruik wordt gemaakt van onderdelen. Helaas is dit soms niet het geval. Indien een aanbieding ‘te goed om waar te zijn’ lijkt, is dat wellicht ook zo. Vraag hiervoor door bij de leverancier, of vraag andere offertes aan om een goede vergelijking te maken. Uw investering in kwalitatief goede zonnepanelen zal zich zeker terug verdienen.

Nummer 4: Fabrieksgarantie? Schijngarantie!

Elke installateur geeft een ander garantie termijn op de installatie. Er wordt vaak geschermd met een garantie van 25 jaar, maar dit is alleen van toepassing op het vermogen dat de zonnepanelen leveren als ze nog werken, niet op het product zelf. De belangrijkste garantie is op de algehele installatie, ongeacht de oorzaak: vaak ligt die termijn rond de anderhalf tot 3 jaar. Voor de omvormer ligt de garantie bij de fabrikant en is deze veelal 5 jaar, en de zonnepanelen zelf hebben zelfs 10 jaar garantie. Garantie alleen zegt echter niet altijd alles: want wat doe je als er iets stuk gaat en je een product uit Japan of China hebt gekocht? Let er voordat je koopt op dat de fabrikant tenminste een verkoopkantoor in Europa heeft, dat maakt een eventuele klacht of claim veel makkelijker om in te dienen. Het loont ook om te kijken of er een verzekering achter de fabrieksgarantie zit.

Nummer 5: Oude stroommeter is vaak beter om te blijven gebruiken.

Vaak is het beter om uw oude analoge elektriciteits meter (de draaischijf, ofwel Ferrarismeter) in de meterkast gewoon te houden. Veel installateurs zullen u vertellen dat bij het plaatsen van zonnepanelen, het beter is om uw analoge meter te vervangen door een slimme meter. Dan zou u precies de teruglevering kunnen bekijken. Helaas zou het kunnen dat de teruglevering van zonnestroom minder aantrekkelijk wordt na 2020. Dit komt omdat de huidige salderingsregeling weleens zou kunnen gaan veranderen of zelfs verdwijnen. In de huidige salderingsregeling betaal je alleen voor wat je uiteindelijk verbruikt. Als je per jaar 5000kWh verbruikt, en 3000kWh opwekt, dan betaal je enkel voor de overgebleven 2000kWh. Mocht deze salderingsregeling gaan verdwijnen, en heeft u dan een slimme meter aangeschaft, dan zou het kunnen dat deze slimme meter u geld gaat kosten, doordat de overheid de door u opgewekte elektriciteit gaat belasten. Vervang de analoge meter dus niet, maar behoudt de draaischijf!

geheim

*Bonus tip!
Het plaatsen van zonnepanelen kan soms onverstandig kan zijn.

Zonnepanelen zijn duurzame en goed ontwikkelde producten. Helaas zijn zonnepanelen niet in elke situatie geschikt. De zonnepanelen werken namelijk het beste als ze georiënteerd tussen het oosten en westen geïnstalleerd zijn. Zonnepanelen die naar het westen toe staan, wekken bijvoorbeeld rond de 16% minder elektriciteit op dan zonnepanelen die naar het zuiden toe staan. Ook is het belangrijk om de zonnepanelen niet te plaatsen op plekken waar veel schaduw valt. Schaduw zorgt namelijk voor minder opbrengst. Plaats de zonnepanelen dus zo veel mogelijk richting het zuiden en lekker volop in het zonnetje! Dan heeft u er het meeste profijt van.

Reageer

Please enter your comment!
Please enter your name here