Verbruikskosten van apparaten en elektronica

Zeg nu zelf: wie heeft enig idee van de verbruikskosten van apparaten of elektronica in huis? is het nu handig om altijd die televisie op stand-by te laten staan, of juist verspillend? En hoe zit het met telefoonopladers? Hieronder een handig overzicht met de verbruikskosten (zowel elektriciteit, als gas en water indien van toepassing) van allerlei apparaten in en rondom uw huis.

energielabel-woningElektriciteit verbruik je vaker en sneller dan je denkt! Alle dagelijkse dingen die je doet hebben direct of indirect wel te maken met elektriciteit of met water. Ga maar eens na wat je nog wel kunt doen als de stroom is uitgevallen of het water is afgesloten. Van gekkigheid weet je niet wat je moet doen! Misschien heeft je laptop nog wat stroom over om het een en ander op te zoeken over de storing, maar waarschijnlijk ligt dan ook je internetverbinding eruit. Help!

Dagelijkse gebruiksmiddelen hebben dus meestal energie nodig om te functioneren. Maar hoeveel eigenlijk? Wij geven een aantal voorbeelden om een indicatie te geven aan wat het gebruik an allerlei dagelijkse gebruiksvoorwerpen ongeveer kost. Alle bedragen zijn gebaseerd op een elektriciteitsprijs van €0.22.

Verbruikskosten huishoudelijke apparaten

Een waterkoker verbruikt 3 minuten lang 2200 Watt. Dit kost per keer ongeveer 2 eurocent. Per jaar kun je denken aan €5, en over de hele levensduur gaat het om €50.

TipVerwarm niet méér water dan je direct nodig hebt. Dat scheelt al snel de helft van de energiekosten!

Alhoewel een nachtlampje niet veel energie gebruikt (zo’n 10 Watt), staat deze minimaal 12 uur per dag aan. Op jaarbasis gaat het dus om 44kWh, wat ongeveer €9,60 kost.

Tip Koop een LED nachtlampje waarmee je het verbruik tot wel 80% reduceert.

Gloeilampen zijn, in tegenstelling tot spaar- of LED lampen echte energieslurpers. Met een vermogen van 60 Watt en 3 uur verbruik per dag, gaat het jaarlijks om 1.100 uur. Dit kost €14,50 per jaar!

TipVervang gloeilampen zo snel mogelijk voor LED lampen. Al schrik je initieel misschien van het prijskaartje, de hoge aanschafprijs heb je binnen 6 tot 12 maanden terugverdiend!

Wellicht hoor je je moeder vroeger nog zeggen: “haal die telefoonstekker uit het stopcontact!”. Inmiddels zijn de opladers van telefoons zo veel zuiniger geworden dat je met een gerust hart je oplader in het stopcontact kunt laten zitten. In één jaar verbruikt je oplader zo’n 13 kWh aan energie, ofwel minder dan 3 euro.

Tip Gebruik je een apparaat helemaal niet meer? Haal dan de stekker uit het stopcontact. Alle beetjes helpen..!

Verbruikskosten witgoed

Vaatwassers zijn de afgelopen jaren veel zuinig geworden. Per keer verbruikt een efficiënte vaatwasser 0,85 kWh en 6,5 liter water, wat samen €0,20 kost. Op jaarbasis gaat het op €62. Heb je een oude vaatwasser staan, dan is dit meer dan het dubbele, namelijk €133 per jaar. Over de hele levensduur kost een oude vaatwasser ongeveer €1.467.

TipGebruik het verkorte programma als dat aanwezig is, dat duurt vaak maar 30 minuten en verbruikt veel minder elektriciteit én water.

Wasmachines gebruiken naast elektriciteit ook water. Daarbij komt ongeveer tweederde voor rekening van de energiekosten, en eenderde voor het water. Samen kost een efficiënte wasmachine per gebruik zo’n €0,24. Heb je nog een oud apparaat staan? Dan is dit meer dan 2x zo veel, namelijk €0,54.

Op jaarbasis gaat het bij een nieuw model om €44, terwijl dit bij een verouderd apparaat nog €96 is.

TipEen flinke besparing is mogelijk door op een lagere temperatuur te wassen. Door op 30 graden te wassen in plaats van 60 graden, bespaar je al snel 60% op de energiekosten!

Verbruikskosten elektronica

De iPad heeft de laatste jaren in veel huishoudens de computer vervangen, en dat is goed nieuws voor de energierekening! Per jaar verbruikt een iPad namelijk slechts €3 aan stroom. Ja, echt zo weinig. Minder dan een kop goede koffie!

Tip Is je accu snel leeg? Zet de helderheid van het scherm dan minder fel. Is je iPad ook nog langzamer aan het worden? Verwen jezelf en koop een nieuwe iPad!

Het standby-verbruik van televisies, dus puur en alleen het wachten totdat iemand op de afstandbediening drukt, kan een flinke kostenpost zijn. Bij televisies die vóór 2008 gemaakt zijn kon dit oplopen tot wel 10 Watt. Per jaar had je het daarbij over €17 (!). Gelukkig heeft ook hier de techniek niet stilgestaan, en werd in nieuwere modellen nadrukkelijk gekeken naar het energieverbruik. Het standby-verbruik is sindsdien met meer dan 99% afgenomen. Op jaarbasis gaat het nu nog om 3 euro.

TipHeb je een televisie die al wat ouder is? Wellicht is het dan tijd om een nieuwe, zuinige LED televisie te overwegen. Beter beeld, dunner scherm, en een flink lager energieverbruik!

Verbruikskosten transportmiddelen

Elektrische auto’s opladen is een dure aangelegenheid. Maar omdat je hiermee niet, of weinig meer naar het tankstation hoeft te gaan zul je zien dat je nog steeds enorm bespaart!

Hoeveel een elektrische auto per oplaadbeurt kost hangt sterk samen met de grootte van de accu. Hieronder een aantal veelgebruikte (hybrid) elektrische auto’s met de kosten per oplaadbeurt:

  • Toyota Prius: 4 kWh (€ 0,88)
  • Mitsubishi Outlander: 12 kWh (€ 2,64)
  • Nissan Leaf: 24 kWh (€5,28)
  • Tesla S: 85 kWh (€18,70)

TipJe kunt de oplaadkosten van een elektrische auto sterk beperken door zelf stroom om te wekken met zonnepanelen. Daarmee daalt de kWh prijs met meer dan de helft, van €0,22 tot nog maar €0,10!

Nu half Nederland een elektrische fiets heeft, kan het handig zijn om een stil te staan bij het stroomverbruik er van. Veel e-bikes hebben een accu met een capaciteit van 400 Wh. Om deze éénmaal te laden kost ongeveer 9 eurocent. Doe je dit twee keer per week, dan heb je het over iets meer dan €9,00. Dat valt dus reuze mee!

TipHet is beter voor je accu wanneer je deze vaker (deels) oplaadt, dan af en toe wanneer deze helemaal leeg is. Bij langdurige periodes zonder gebruik, kun je de accu beter beter eerst opladen en dan ontkoppelen en op kamertemperatuur bewaren.

Stel dat je de auto laat staan, en voortaan met een elektrische scooter naar je werk gaat. Wat kost dit aan stroom? Hierbij gaan we er van uit dat je 5 keer per week 20km op en neer reist, en dit 40 weken per jaar doet.

Een e-scooter heeft een accucapaciteit van 3 kWh, wat 66 eurocent kost om op te laden. Hiermee kun je zo’n 60km rijden. Op jaarbasis zul je de scooter 133 keer moeten opladen. Deze 400 kWh kost €88 aan stroom. Dit lijkt misschien veel, maar dit is 94% minder dan benzinekosten van een auto!

TipDoordat je van de Belastingdienst €0,19 per gereisde kilometer kunt optrekken van je inkomen, terwijl je puur aan de stroomkosten maar €0,01 kwijt bent. Daar kun je mee thuis komen!


verbruikskosten-apparaten-in-huisBen je benieuwd hoe je je verbruik in de gaten kunt houden? Een energiemeter houdt voor je bij wat elektriciteitsverbruik is van individuele apparaten. Ook is het verstandig een stand-by killer te gebruiken waar je vervolgens stekkers van apparaten op aansluit die je niet de hele dag gebruikt. We hebben gezien dat dit behoorlijk in de jaarlijkse kosten kan schelen. Doen dus!

Tot slot nog het gemiddeld aantal kWh dat een gemiddeld gezin jaarlijks verbruikt: 3.500kWh wat gelijk staat aan €770,-! We hopen met deze aantallen te laten zien dat dit een stuk minder kan zijn en dat het niet eens zo moeilijk is om verandering aan te brengen in je verbruikskosten! Koop bijvoorbeeld vooral geen producten die te groot zijn voor je gezin. Vaak blijkt dat mensen wasmachines, drogers, koelkasten of vriezers te groot kopen in verhouding met het aantal personen in hun gezin. Wist je bijvoorbeeld dat de CO2uitstoot van een wasdroger over de hele levensduur kan oplopen tot 2770kg? Dit staat gelijk aan een auto die 21300km rijdt! Meten = weten!

2 REACTIES

  1. In één jaar verbruikt je oplader zo’n 13 kWh aan energie, ofwel minder dan 3 eurocent.

    Graag dit herstellen naar 3 euro

Reageer

Please enter your comment!
Please enter your name here