Energie vragen? Hier vind je de antwoorden.

Veel mensen overwegen om zonnepanelen aan te schaffen. Maar hoe werkt het eigenlijk? Wat komt er allemaal bij kijken? Is het nu nog te vroeg of juist handig om zo snel mogelijk actie te ondernemen? Een veel gestelde vraag is of je na aankoop van zonnepanelen nog steeds over kan stappen naar een ander energiebedrijf. Wij beantwoorden hier onder een aantal veel voorkomende vragen.

Moet je overstappen op een slimme meter om geld van de opgewekte energie terug te krijgen, of kan je de oude meter gewoon behouden?

Als je energie  terug levert aan het energiebedrijf, is het echt niet nodig om je oude meter te vervangen. Zelfs als je meer energie opwekt dan verbruikt, hoef je nog niet over te stappen op een slimme meter. Een slimme meter  registreert niet alleen je elektriciteitsverbruik, maar laat ook zien hoeveel energie je terug levert. Je kan precies zien wat je verbruikt, wat je zelf opwekt en wat je uiteindelijk overhoud om te betalen. Door de salderingsregeling krijg je terugbetaald voor de energie die je extra opwekt. Helaas zou het kunnen dat deze salderingsregeling na 2017 gaat verdwijnen. De overheid zou kunnen zeggen dat je btw moet gaan betalen over de zelf opgewekte energie. Dit percentage is precies te zien op de slimme meter. Op de oude draaischijf meter is dit niet zichtbaar. Dit betekend dat je geen beperkingen hebt aan wat je kan salderen. Geen slimme meter aanschaffen dus, behoud gewoon je oude meter!

Als je meer energie opwekt dan verbruikt, heeft het overstappen naar een ander energiebedrijf dan wel zin?

Elk energiebedrijf heeft een ander beleid als het gaat om zonnepanelen. Het is altijd mogelijk dat je meer energie terug levert dan je op jaar basis verbruikt. Het deel wat opgewekt wordt boven jouw eigen verbruik levert echter veel minder op. Vanaf 1 januari 2014 is het mogelijk om tot 5000 kWh te salderen. Kom je boven de 5000 kWh, dan moet je voor het teveel aan gebruik gewoon betalen. Ook voor de energiebelasting. Als je toch meer levert dan dat je verbruikt, kan het per energiebedrijf verschillen wat voor een vergoeding je daarvoor krijgt. Het is beter om dit dan na te vragen bij het energiebedrijf. Als je kijkt naar je huidige uitgaven en naar wat je terug verdient kan je zien of overstappen voordeliger is. 

Het idee om zonnepanelen aan te schaffen is er, maar je twijfelt nog een beetje. Kan je niet beter nog een jaartje of twee wachten, omdat zonnepanelen tegen die tijd misschien nog goedkoper zijn?

De zonnepanelen wekken steeds meer energie op. De kwaliteit van de zonnepanelen en omvormers is al super goed. Natuurlijk zullen ze de aankomende jaren weer verbeteren, maar of de prijzen zullen dalen? Nee dat denken we niet zo snel. Zonnepanelen zijn de afgelopen 14 jaar met €205.000 gedaald. Een pakket van 12 zonnepanelen kostte in 2000 maar liefst €25000, Dit daalde in 2010 naar €12000 en later in 2012 naar €7200. Tot op heden in 2014 kost hetzelfde pakket nog €4500. Tuurlijk kan het zijn dat de marktprijs daalt als er een grotere hoeveelheid panelen gefabriceerd word. Het zou ook kunnen dat er vervolgens weer kosten bijkomen. Denk bijvoorbeeld aan importheffing en de stop van subsidie op installatie. Je moet er wel aan denken dat hoe eerder je de zonnepanelen hebt, hoe eerder je er een voordeel uit kan halen.

Is het mogelijk de zelf opgewekte energie op te slaan en te gebruiken wanneer je dat zelf wilt? Dan slaat u het op in het net, maar moet u dan betalen voor het netwerk?

Het opslaan van energie om het vervolgens weer te gebruiken is onmogelijk. U kunt de opgewekte energie wel opslaan in een accu. Dan kan er opgewekte energie van de accu gehaald worden, maar een accu kan vaak maar op één apparaat aangesloten worden. Zonnepanelen worden over het algemeen op uw elektriciteitsmeter aangesloten. Dit zorgt ervoor dat al uw huishoudelijke apparaten direct van zelf opgewekte stroom voorzien worden. De energie die u dan produceert word niet geregistreerd op uw meter. Als u teveel energie opwekt zal dit worden geleverd aan de meter en elektriciteitsnet.  Aan het eind van het jaar zal het energiebedrijf de geleverde energie met het verbruikte energie salderen op uw jaarafrekening.

Je hebt een pakket van 12 zonnepanelen aangeschaft. Welke omvormer kies je erbij?

Het kan slim zijn om een zonnepanelen leverancier te zoeken die meerdere merken omvormers verkoopt. Door middel van bepaalde software zoals PV-SOL  kan je zien wat het beste bij elkaar past. Dit zijn dan misschien professionele programma’s, maar u kunt ze thuis ook gewoon aanschaffen.

Als je een laag verbruik hebt, is het dan zinvol om zonnepanelen aan te schaffen?

Zonnepanelen zijn in veel gevallen een goede investering. Bij de een iets meer dan bij de ander.  Om bijvoorbeeld 2000kWh op te wekken, heb je 13 zonnepanelen nodig.  Zo een investering heb je binnen 7 tot 9 jaar terug verdient. De zonnepanelen gaan langer mee dan de terugverdientijd. Ze gaan na 7 tot 9 jaar dan ook de waarde van uw huis omhoog halen. Wanneer u erover denkt om zonnepanelen te installeren op uw dak, vraag dan eerst vrijblijvende offertes aan.

Veel certificaten voor zonnepanelen komen van het Tüv. Zonnepanelen kun je verdelen in twee groepen. De Kristallijne zonnepanelen, dit zijn de bekende donkere blauwe zonnepanelen. Maar je hebt ook de Amorfe zonnepanelen, dit lijkt meer op een plasticplaat waar zonnecellen inzitten.  Deze twee soorten zonnepanelen hebben hun eigen keuringscertificaat. Kristallijn heeft het keurmerk IEC61215 en Amorf heeft het keurmerk IEC61646. De panelen zijn dan getest op warmte, verschillende open luchten, hagel en andere zware weersomstandigheden en zelfs stresstesten.

Heeft u energie vragen die er niet bijstaan? Neem contact met ons op en wij zullen uw vragen beantwoorden info@greenem.nl

Reageer

Please enter your comment!
Please enter your name here