Uitleg over wasmachines

Ben je van plan een nieuwe wasmachine aan te schaffen, maar geen idee waar je op moet letten. Bij Greenem kunt u wasmachines vergelijken niet alleen op basis van aanschafprijs, maar ook levensduur, energieverbruik en de duurzaamheids rating. Maar waar let je nog meer op? Lees snel verder voor de uitleg wasmachines.

Vulgewicht / laadvermogen wasmachines

Het laadvermogen van een wasmachine geeft aan hoeveel kleding je tegelijkertijd kan wassen. Zorg dat je dit afstemt met de hoeveelheid die je droger aankan (als je die hebt, natuurlijk!). Een vuistregel is dat de wasmachine één kilo meer laadvermogen heeft dan de droger. Je zal namelijk niet al het wasgoed vanuit de wasmachine ook direct drogen; ook heeft de wasdroger genoeg ruimte nodig om de kleding goed te kunnen drogen. Dus: heb je een wasdroger met een capaciteit van 6 kilo, dan is de bijbehorende wasmachine er een met een vulcapaciteit van 7 kilo. Benieuwd naar de programma’s die er op een wasmachine zitten? Bekijk hier de uitleg over de verschillende programma’s voor een wasmachine.

Belading: Bovenlader/voorlader

Er zijn twee verschillende type wasmachines. Je hebt wasmachines met de opening aan de bovenkant en andere wasmachines met een vulopening aan de voorkant. De bovenlader is met de vulopening aan de bovenkant en is ideaal als je te weinig ruimte hebt om de wasmachinedeur zijwaards te laten openen. Een bovenlader is niet handig wanneer je graag je wasdroger bovenop je wasmachine neer wil zetten.

uitleg-wasmachines-greenem

Maximaal toerental

Het toerental van de wasmachine geeft aan hoe hard de centrifuge draait, dus hoe vaak per minuut de trommel draait. Hoe hoger het toerental, hoe droger de was uit de machine komt. Dit betekent dat je wasdroger minder hard hoeft te werken om het resterende vocht er uit te halen, en bespaar je dus energie. 1400 toeren is tegenwoordig standaard, al komt 1600 toeren ook al voor. Als het toerental instelbaar is, kun je de centrifugesnelheid zelf bepalen; dit is vooral handig om delicate kleding te beschermen, zoals wol of zijde.

Kort programma

De mogelijk van een snel/kort programma is handig als de wasmachine niet over een automatische halve beladingssensor (ook wel fuzzy logic genoemd) beschikt. Stel je hebt die ene spijkerbroek maar één keer gedragen, maar wilt hem toch wassen. Daar is zo’n kortprogramma ideaal voor, ook voor kleding die naar rook ruiken etc. Op deze manier bespaar je dus water- en energiekosten.

Halve beladings sensor ja/nee/automatisch

Een wasmachine met automatische halve beladingssensor, ook wel fuzzy logic genoemd, is zeker de moeite waard om in huis te hebben. De sensor meet het aantal kilo wasgoed dat in de trommel is gestopt, en stemt hier automatisch haar water- en stroomverbruik op af. Dit kan aanzienlijk schelen in verbruikskosten, zonder dat je hier verder over na hoeft te denken!

Minder makkelijk, maar met ruwweg dezelfde functionaliteit is een handmatige halve beladingsknop. Hiermee kun je aangeven dat de lading van dat specifieke moment geen volle trommel is. Het probleem hierbij is dat je dit natuurlijk kunt vergeten… een automatische sensor is dan ook aan te raden!

Laten we eerlijk zijn, een wasmachine is niet iets dat je zomaar koopt. Het is een grote uitgave en daarom is het belangrijk goed te weten waar je op moet laten. Greenem biedt jou als consument de helpende hand.

energielabel-huis

Energieverbruik/label

Het Energielabel is verplicht door de Europese Commissie. Dit label geeft de gebruiker informatie over het energieverbruik van het apparaat, en maakt het mogelijk om apparaten onderling te vergelijken. De labels gaan van “Label A” tot “Label G”. De labels worden elk met een aparte kleur weergegeven, waarbij groen natuurlijk het energiezuinigst is en rood het minst zuinig. Als er een + teken achter de A staat, betekent dit dat de wasmachine 10% zuiniger dan een standaard A label apparaat. Er zijn meerdere plusjes mogelijk, waarbij A++ dus betekent dat het 20% zuiniger is dan de standaard, enz.

Naast het energielabel, wordt er ook een specifieker getal getoond, namelijk het standaard elektriciteitsverbruik in kilowattuur (kWh). Dit is gemeten met een standaard katoenprogramma dat draait op een temperatuur van 60 graden. Één kWh kost ongeveer €0.24.

Op een energielabel van een wasmachine is niet alleen informatie te vinden over het energieverbruik maar ook over het droogresultaat en wasresultaat. Het droogresultaat laat zien hoeveel vocht er in de was achterblijft na de wasbeurt. Hoe minder water, hoe sneller het verder droogt. De meeste wasmachines krijgen voor dit droogresultaat een B, al zijn er ook apparaten die zelfs een A (het beste) hiervoor krijgen.

Als laatste is er het wasresultaat, waarbij gekeken wordt hoe schoon de was wordt. Vrijwel alle wasmachines krijgen hiervoor een A, het hoogst haalbare.

Er zijn wasmachines die in totaal een AAA, oftewel Triple-A label hebben. Dat betekent dat deze wasmachines niet alleen goed met energie omspringen, maar ook een goed wasresultaat én droogresultaat hebben.

Al is het energielabel niet perfect, het geeft je wel een indicatie, hoe efficiënt het apparaat ongeveer is. Op Greenem.nl kun je een wasmachine zoeken met specifieke, door jou gekozen eigenschappen. Daarnaast laten wij de precieze kosten zien van het gebruik, over de hele levensduur.

De totale kosten

Bij de berekening van de totale kosten, wordt rekening gehouden met de aanschafprijs en de kosten van het verbruik van elektriciteit en water gedurende de verwachtte levensduur van de wasmachine. De tabel geeft aan hoe vaak je, afhankelijk van de gezinsgrootte, per week wast (Bron: TNS NIPO/Vewin, 2008).

Huishouden Gebruik p.w.
1 2.4
2 3.8
3 5.7
4 7.6
5 8.5
6+ 9.4 

Deze verbruikskosten bestaan in het geval van een wasmachine uit elektriciteit en water, en samen zijn deze tijdens de negen jaar lange levensduur van de wasmachine hoger dan de aanschafprijs! Hierdoor is het van belang dat je juist wel verder kijkt dan alleen de aanschafprijs. Één keer wassen met een 10-jaar oude, B-label, wasmachine kost ongeveer €0.29. Als je kiest voor een energiezuinige A+ label wasmachine, is dit slechts €0.18 per keer, een besparing van maar liefst 45%!

Greenem kan bij het vergelijken van wasmachines de gebruikskosten berekenen voor jouw persoonlijke situatie. Standaard wordt berekend hoeveel de gebruikskosten van de wasmachine voor een gemiddelde Nederlander zullen zijn. Door twee korte vragen te beantwoorden over het aantal mensen in je huishouden en de mate van zuinigheid, kunnen wij de gebruikskosten verder aanpassen aan jouw persoonlijke omstandigheden. Dit zal vervolgens altijd als je Greenem bezoekt de totale kosten voor jouw persoonlijke situatie worden weergegeven. Hierdoor krijg je inzicht in wat het gebruik van de wasmachine jou zal gaan kosten over de jaren.

Greenem berekent op basis van onafhankelijke onderzoeken en de door jou opgegeven gegevens hoe vaak je de wasmachine zal gebruiken tijdens de levensduur. Gegevens over het elektriciteits- en watergebruik van de wasmachine wordt geleverd door de webwinkels of de fabrikant.

Berekening totale kosten

Greenem berekent op basis van onafhankelijke onderzoeken en de door jou opgegeven gegevens hoe vaak je de wasmachine zal gebruiken tijdens de levensduur. Gegevens over het elektriciteitsverbruik van de wasmachine wordt geleverd door webwinkels of de fabrikant.

  • Voor wasmachines hanteren we een levensduur van 9 jaar.
  • De mate van zuinigheid heeft bij wasmachines te maken op wat voor programma en temperatuur je wast. Hiernaast maakt het een behoorlijk verschil of je altijd was opspaart en alleen met een volle trommel draait, of dat je bijvoorbeeld om de dag draait, los van hoe vol de wasmachine dan is. Hiermee valt bijna 20% te besparen op je verbruik.
Kijk ook op Greenem de uitleg en een schema over wat een wasmachine nou eigenlijk per keer kost. We verbeteren onze berekeningen graag. Dus heb je suggesties om deze te verbeteren, of heb je tips over een bepaald apparaat? Mail ons dan info@greenem.nl !

Wasmachine merken

AEG is een merk van Duitse oorsprong, maar is in 2005 overgenomen door het Zweedse Electrolux. Electrolux is een van de grootste producenten ter wereld van consumenten witgoed. Bekijk de AEG-electrolux wasmachines op Greenem.

Een enorm Duits conglomeraat, dat meer dan 100.000 werknemers heeft. Bosch houdt zich vooral bezig met het produceren van energiezuinige apparaten. Kijk hier naar de Bosch wasmachines.

De apparatuur van Miele heeft sinds jaar en dag een reputatie opgebouwd als fabrikant van zeer degelijke Miele wasmachines. Miele is een goede keuze omdat ze zo ontzettend lang mee gaan.

Waar Nederland Philips heeft, hebben de Duitsers Siemens. Een bedrijf dat zowel kleinschalige producten maakt als lampen en enorme elektriciteitscentrales. Wasmachines passen daar precies tussenin. Bekijk hier de Siemens wasmachines op Greenem.

Indesit is een Italiaans bedrijf dat in veel landen marktleider is. Ze houden zich bezig met innovatieve apparaten die met slimme technieken gericht zijn op het vereenvoudigen van het huishouden doen op een slimme en efficiënte manier. Heeft Indesit jouw interesse gewekt bekijk hier de Indesit wasmachines.

Reageer

Please enter your comment!
Please enter your name here