Uitleg over wasdrogers

De wasdroger is een van de grootste energieverbruikers in een huishouden. Het loont dan ook absoluut om bij de aanschaf te letten op het energieverbruik. Maar waar let je nog meer op? Er zijn verschillende soorten wasdrogers. Zo zijn er luchtafvoer drogers, condens drogers, warmtepomp drogers en gasgestookte wasdrogers. 

De gasgestookte variant is behoorlijk zuinig, maar slecht verkrijgbaar en weinig huishoudens hebben een gasleiding in de badkamer/schuur of garage, waar de wasdroger komt te staan.

Hieronder wordt een korte uitleg gegeven hoe elk soort wasdroger werkt, om jou te helpen een keuze te maken. Benieuwd naar wat voor een droogprogramma’s een wasdroger heeft? Kijk ook naar de verschillende soorten programma’s voor een wasdroger.

 • Luchtafvoerdroger
  De luchtafvoerdroger wordt ook wel de afvoerdroger genoemd. Ze maken gebruik van een vrij inefficiente manier van droger: de met veel moeite verwarmde, vochtige lucht wordt via een flexibele buis direct naar buiten afgevoerd. Naast dat dit een dure manier van drogen is, moet er dichtbij het apparaat een mogelijkheid zijn om de lucht af te voeren.
 • Condensdroger
  De condensdroger is in zowel verbruik en aanschafprijs de middenvariant van de drie verschillende typen wasdrogers. De condensdroger vereist geen afvoer naar buiten, omdat het vocht door een condensor wordt opgevangen in een speciale geïntegreerde opvangbak. Deze bak dient wel regelmatig geleegd te worden.
 • Warmtepompdroger
  Een warmtepompdroger is eigenlijk een condensdroger, maar dan door slimme snufjes veel zuiniger gemaakt. De gemaakte warmte wordt namelijk zo veel mogelijk hergebruikt, waardoor er veel minder elektriciteit verbruikt wordt. Nadeel is dat de warmtepompdroger relatief duur is in aanschafprijs maar in verbruik verreweg de meest goedkoopste manier van drogen. Deze variant is (nog) slecht verkrijgbaar voor was-droogcombinaties.

Vulgewicht wasdrogers

Bij de aankoop van een wasdroger is het verstandig om te weten wat de inhoud van de trommel is. Zorg dat je dit afstemt met de hoeveelheid die je wasmachine aankan. Een vuistregel is dat de wasdroger één kilo meer laadvermogen heeft dan de wasmachine. Je zal namelijk niet al het wasgoed vanuit de wasdroger ook direct drogen; ook heeft de wasdroger genoeg ruimte nodig om de kleding goed te kunnen drogen. Dus: heb je een wasmachine met een capaciteit van 6 kilo, dan is de bijbehorende wasdroger er een met een vulcapaciteit van 7 kilo.

Tijdsgestuurd of elektronisch gestuurd

De besturing van een wasdroger is zeker iets om bij stil te staan, want het kan je aanzienlijk schelen in de verbruikskosten! Er zijn twee varianten: Bij een tijdsgestuurde droger kies je een droogprogramma, waarvoor bijvoorbeeld twee uur staat. Is je was na 30 minuten al droog, dan maakt de droger toch het hele programma af. Het slimmere broertje van tijdgestuurde besturing is elektronische besturing. Hierbij is er een elektrische vochtmeter ingebouwd, welke continue meet hoe droog de was is. Als het gewenste droogresultaat is bereikt stopt de droger automatisch. Je was droogt dus nooit langer dan nodig is, wat aanzienlijke kosten kan besparen. Hartstikke slim!

energielabel-huis

Energieverbruik/label

Het Energielabel is verplicht door de Europese Commissie. Dit label geeft de gebruiker informatie over het energieverbruik van het apparaat, en maakt het mogelijk om apparaten onderling te vergelijken. De labels gaan van “Label A” tot “Label G”. De labels worden elk met een aparte kleur weergegeven, waarbij groen natuurlijk het energiezuinigst is en rood het minst zuinig.

Naast het energielabel, wordt er ook een specifieker getal getoond, namelijk het standaard elektriciteitsverbruik in kilowattuur (kWh). Dit is gemeten met een standaard katoen kastdroog programma, nadat de was op 1400 toeren is gecentrifugeerd in de wasmachine. Één kWh kost ongeveer €0.25.

Wasdrogers met een A label zijn uitsluitend warmtepompdrogers. Al is het energielabel niet perfect, het geeft je wel een indicatie hoe efficiënt het apparaat ongeveer is. Op Greenem.nl kun je een wasdroger zoeken met specifieke, door jou gekozen eigenschappen. Daarnaast laten wij de precieze kosten zien van het gebruik, over de hele levensduur.

Totale kosten

Bij de berekening van de totale kosten van een wasdroger wordt rekening gehouden met de aanschafprijs en de kosten van het verbruik van elektriciteit gedurende de verwachtte levensduur van de wasdroger.

De tabel hieronder geeft aan hoe vaak je, afhankelijk van de gezinsgrootte per week, je was droogt.

Huishouden Gebruik p.w.
1 1.4
2 2.3
3 3.4
4 4.6
5 5.1
6+ 5.6

Recente technische vooruitgang hebben het energieverbruik van drogers drastisch omlaag gebracht. Terwijl een 10 jaar oude droger bijna één euro kost voor elk keer dat je het gebruikt, is dit voor een energiezuinige wasdroger minder dan €0.40, een besparing van maar liefst 65%!

Greenem kan de gebruikskosten berekenen voor jouw persoonlijke situatie. Standaard wordt berekend hoeveel de gebruikskosten van de wasdroger voor een gemiddelde Nederlander zullen zijn. Door twee korte vragen te beantwoorden over het aantal mensen in je huishouden en de mate van zuinigheid, kunnen wij de gebruikskosten verder aanpassen aan jouw persoonlijke omstandigheden. Dit zal vervolgens altijd als je Greenem bezoekt de totale kosten voor jouw persoonlijke situatie worden weergegeven. Hierdoor krijg je inzicht in wat het gebruik van de wasdroger jou zal gaan kosten over de jaren.

Bij het vergelijken van wasdrogers zul je dan ook zien dat de totale kosten van een zuinige apparaat over de hele levensduur behoorlijk meevallen. Door wasdrogers op Greenem te vergelijken weet je zeker dat je het apparaat kunt kopen die echt het beste bij je past!

bereken-totale-kosten-wasdrogers

Berekening totale kosten

Greenem berekent op basis van onafhankelijke onderzoeken en de door jou opgegeven gegevens hoe vaak je de wasdroger zal gebruiken tijdens de levensduur. Gegevens over het elektriciteitsverbruik van de wasdroger wordt geleverd door webwinkels of de fabrikant.

 • Voor wasdrogers hanteren we een levensduur van 13 jaar.
 • De mate van zuinigheid heeft bij drogers te maken welk programma je gebruikt, en hoe vaak je het apparaat gebruikt. Hiernaast maakt het een behoorlijk verschil of je altijd was opspaart en alleen met een volle trommel draait, of dat je bijvoorbeeld om de dag draait, los van hoe vol de wasdroger dan is. Het minst elektriciteit wordt natuurlijk gebruikt wanneer je, een enkele keer of vaker, de was uithangt in plaats van te drogen in de wasdroger. Hiermee valt in totaal tot 50% te besparen op je verbruik.

We verbeteren onze berekeningen graag. Dus heb je suggesties om deze te verbeteren, of heb je tips over een bepaald apparaat? Laat het weten en stuur ons een mail info@greenem.nl

Wasdroger merken

AEG is een merk van Duitse oorsprong, maar is in 2005 overgenomen door het Zweedse Electrolux. Electrolux is een van de grootste producenten ter wereld van consumenten witgoed. Bekijk de AEG-Elektrolux wasdrogers op Greenem.

Een enorm Duits conglomeraat, dat meer dan 100.000 werknemers heeft. Ze hebben de eer om de wasdroger te produceren die het allerlaagste verbruik van allemaal heeft. Kijk hier naar de Bosch wasdrogers.

De apparatuur van Miele heeft sinds jaar en dag een reputatie opgebouwd als fabrikant van zeer degelijke Miele wasdrogers. Miele is een goede keuze omdat ze zo ontzettend lang mee gaan!

Waar Nederland Philips heeft, hebben de Duitsers Siemens. Een bedrijf dat zowel kleinschalige producten maakt als lampen, als enorme elektriciteitscentrales. Wasdrogers passen daar precies tussenin. Bekijk de Siemens wasdrogers op Greenem!

Whirlpool is de marktleider onder veel huishoudelijke producten en bestaat al 100 jaar. Dit bedrijf heeft een duurzame blik en maakt daarom ook veel energiezuinige apparaten. Kijk voor alle Whirlpool wasdrogers op Greenem.

Reageer

Please enter your comment!
Please enter your name here