Uitleg over was-droogcombinaties

Vraag je je af waarop je moet letten bij de aanschaf van een was-droogcombinatie? Wat nu de voor, én nadelen zijn van zo’n geïntegreerd apparaat? Op de uitleg pagina zie je in één oogopslag welke aspecten er echt toe doen, en welke je kunt negeren.

toerental-wasmachine-greenem

Met één apparaat zowel kunnen wassen als drogen klinkt als een uitstekende oplossing. In werkelijkheid, is het vaak zo dat was-droogcombinaties een soort compromis wordt om alle benodigde was -en droogtechniek in een behuizing te kunnen plaatsen. Hierdoor zijn combinaties bijvoorbeeld vrij inefficient qua elektricitetsverbruik. Het is dan ook aan te raden om twee aparte machines aan te schaffen, tenzij dit door ruimtegebrek niet mogelijk is.

Er zijn verschillende soorten was-droogcombinaties, en dat hangt voornamelijk af van het wasdrooggedeelte. Hieronder wordt een korte uitleg gegeven hoe elk soort werkt, om je te helpen een keuze te maken.

Uitvoering was-droogcombinaties

Condensdroger

Een was- droogcombinatie is niet verkrijgbaar in een luchtafvoerdroger, maar alleen in een condensdroger met een waterreservoir of aangesloten op de afvoer. Het water wordt hierdoor opgevangen of afgevoerd. Het reservoir moet regelmatig geleegd worden.

Maximaal toerental

Het toerental van de wasmachine geeft aan hoe hard de centrifuge draait, uitgedrukt in omwentelingen per minuut. Hoe hoger het toerental, hoe droger de was uit de machine komt. Dit betekent dat het droogprogramma minder hard hoeft te werken om het resterende vocht er uit te halen, en zo bespaar je dus energie. 1400 toeren is tegenwoordig standaard, al komt 1600 toeren ook al voor. Als het toerental instelbaar is, kun je de centrifugesnelheid zelf bepalen; dit is vooral handig om delicate kleding te beschermen, zoals wol of zijde.

Kort programma

De mogelijk van een snel/kort programma is handig als de wasmachine niet over een automatische halve beladingssensor (ook wel fuzzy logic genoemd) beschikt. Stel je hebt die ene spijkerbroek maar één keer gedragen, maar wilt hem toch wassen. Daar is zo’n kort programma ideaal voor, ook voor kleding die naar rook ruiken etc. Op deze manier bespaar je dus water- en energiekosten.

Halve beladings sensor ja/nee/automatisch

Een was-droogcombinatie met automatische halve beladingssensor, ook wel fuzzy logic genoemd, is zeker de moeite waard om in huis te hebben. De sensor meet het aantal kilo wasgoed dat in de trommel is gestopt, en stemt hier automatisch haar water- en stroomverbruik op af. Dit kan aanzienlijk schelen in verbruikskosten, zonder dat je hier verder over na hoeft te denken!

Minder makkelijk, maar met ruwweg dezelfde functionaliteit is een handmatige halve beladingsknop. Hiermee kun je aangeven dat de lading van dat specifieke moment geen volle trommel is. Het probleem hierbij is dat je dit natuurlijk kunt vergeten… een automatische sensor is dan ook aan te raden!

Vulgewicht / laadvermogen

Bij de aankoop van een was-droogcombinatie is het verstandig om te weten wat de inhoud van de trommel is. Doordat er voor het drogen meer ruimte nodig is dan voor het wassen, hebben deze gecombieerde apparaten twee verschillende vulgewichten. Je kunt bijvoorbeeld 6 kilo wasgoed wassen, maar slechts 5 kg (of zelfs 3 kg) drogen. Let er op dat deze twee vulgewichten dicht bij elkaar liggen, om te voorkomen dat je na het wasprogramma het wasgoed moet opdelen om in twee droogbeurten te drogen.

Tijdsgestuurd of elektronisch gestuurd

De besturing van een was-droogcombinatie is zeker iets om bij stil te staan, want het kan je aanzienlijk schelen in de verbruikskosten! Er zijn twee varianten: Bij een tijdsgestuurd apparaat kies je een droogprogramma waarvoor bijvoorbeeld twee uur staat. Is je was na 30 minuten al droog, dan maakt de droger toch het hele programma af. Het slimmere broertje van tijdgestuurde besturing is elektronische besturing. Hierbij is er een elektrische vochtmeter ingebouwd, welke continue meet hoe droog de was is. Als het gewenste resultaat is bereikt stopt het apparaat automatisch. Je was droogt of wast dus nooit langer dan nodig is, wat aanzienlijke kosten kan besparen.

energielabel-huis-was-droogcombinaties

Energieverbruik/label

Het Energielabel is verplicht door de Europese Commissie. Dit label geeft de gebruiker informatie over het energieverbruik van het apparaat, en maakt het mogelijk om apparaten onderling te vergelijken. De labels gaan van “Label A” tot “Label G”. De labels worden elk met een aparte kleur weergegeven, waarbij groen natuurlijk het energiezuinigst is en rood het minst zuinig.

Naast het energielabel, wordt er ook een specifieker getal getoond, namelijk het standaard elektriciteitsverbruik in kilowattuur (kWh). Dit is bij het wasgedeelte gemeten met een standaard katoenprogramma op 60 graden. Voor de wasdroger is dit het katoen kastdroog programma, nadat de was is gecentrifugeerd in dezelfde was-droogcombinatie. Één kWh kost ongeveer €0.24.

Al is het energielabel niet perfect, het geeft je wel een indicatie hoe efficiënt het apparaat ongeveer is. Op Greenem.nl kun je een was-droogcombinatie zoeken met specifieke, door jou gekozen eigenschappen. Daarnaast laten wij de precieze kosten zien van het gebruik, over de hele levensduur.

De totale kosten

Bij de berekening van de totale kosten van een was-droogcombinatie, wordt rekening gehouden met de aanschafprijs en de kosten van het verbruik van elektriciteit en water gedurende de verwachtte levensduur van het apparaat.

Deze verbruikskosten bestaan in het geval van een was-droogcombinatie uit elektriciteit en water, en samen zijn deze tijdens de negen jaar lange levensduur hoger dan de aanschafprijs! Hierdoor is het van belang dat je juist wel verder kijkt dan alleen de aanschafprijs. Één keer wassen met een 10-jaar oude, C-label, was-droogcombinatie kost ongeveer €1.30. Als je kiest voor een energiezuinige A+ label machine, is dit ongveer €0.95 per keer, een besparing van zo’n 30%!

Greenem kan bij het vergelijken van was-droogcombinaties de gebruikskosten berekenen voor jouw persoonlijke situatie. Standaard wordt berekend hoeveel de gebruikskosten van de wasmachine en de wasdroog voor een gemiddelde Nederlander zullen zijn. Door twee korte vragen te beantwoorden over het aantal mensen in je huishouden en de mate van zuinigheid, kunnen wij de gebruikskosten verder aanpassen aan jouw persoonlijke omstandigheden. Dit zal vervolgens altijd als je Greenem bezoekt de totale kosten voor jouw persoonlijke situatie worden weergegeven. Hierdoor krijg je inzicht in wat het gebruik van de was-droogcombinatie jou zal gaan kosten over de jaren.

Greenem berekent op basis van onafhankelijke onderzoeken en de door jou opgegeven gegevens hoe vaak je het apparaat zal gebruiken tijdens de levensduur. Gegevens over het elektriciteits- en watergebruik van de was-droogcombinatie wordt geleverd door de webwinkels of de fabrikant.

De tabel hieronder geeft aan hoe vaak je, afhankelijk van de gezinsgrootte, per week wast.

Gezinsgrootte Gebruik van wasmachine, per week Gebruik van wasdroger, per week
1 2.4 1.4
2 3.8 2.3
3 5.7 3.4
4 7.6 4.6
5 8.5 5.1
6+ 9.4 5.6

Bron: TNS NIPO/Vewin, 2008

Berekening totale kosten

Greenem berekent op basis van onafhankelijke onderzoeken en de door jou opgegeven gegevens hoe vaak je de was-droogcombinatie zal gebruiken tijdens de levensduur. Gegevens over het elektriciteitsverbruik van de was-droogcombinatiewordt geleverd door webwinkels of de fabrikant.

 • Voor was-droogcombinaties hanteren we een levensduur van 9 jaar.
 • De mate van zuinigheid heeft bij was-droogcombinatiete maken op wat voor programma en temperatuur je wast, en hoe vaak je de droger gebruikt. Hiernaast maakt het een behoorlijk verschil of je altijd was opspaart en alleen met een volle trommel draait, of dat je bijvoorbeeld om de dag draait, los van hoe vol de wasmachine dan is.Hiermee valt tot 50% te besparen op je verbruik.

We verbeteren onze berekeningen graag. Dus heb je suggesties om deze te verbeteren, of heb je tips over een bepaald apparaat? Stuur ons een mail info@greenem.nl !

Wasmachine merken

AEG is een merk van Duitse oorsprong, maar is in 2005 overgenomen door het Zweedse Electrolux. Electrolux is een van de grootste producenten ter wereld van consumenten witgoed. Bekijk de AEG-electrolux wasmachines op Greenem.

Het bedrijf dat als eerste met de stofzuiger kwam, heeft ook ontzettend goede was-droogcombinaties. Hoover is in 1908 opgestart en een onderdeel van het merk Candy.

Hotpoint Ariston is samen met Scholtes een onderdeel van het merk Indesit. Hotpoint Ariston apparaten bieden intelligente oplossingen en maximaal comfort in elke kamer in ieder huis. Met hun elegante stijl weerspiegelen ze de unieke sfeer in iedere kamer en in elk huis.

Indesit is een Italiaans bedrijf dat in veel landen marktleider is. Ze houden zich bezig met innovatieve apparaten die met slimme technieken gericht zijn op het vereenvoudigen van het huishouden doen op een slimme en efficiënte manier. Heeft Indesit jouw interesse gewekt bekijk hier de Indesit wasmachines.

1 reactie

 1. Dag beste;

  Er zijn ook goede wasdrogers van samsung en daar schrijven niks over …
  dat lijk t mij dan weer verdacht…
  alle merken zijn alle merken …
  en Hotpoint is heel moeilijk(tot niet) te vinden op BE markt.

Reageer

Please enter your comment!
Please enter your name here