Uitleg over vriezers

Het gemak van een vriezer is duidelijk: je kunt bijvoorbeeld één keer per week grote boodschappen doen, en alles vervolgens lang bewaren. Extra handig als die artikelen in de aanbieding zijn die jij wil invriezen! Maar waar moet je nu eigenlijk op letten bij de aanschaf? Lees de uitleg pagina hieronder, en je weet het!

Uitvoering vriezers

Vriezers zijn er te vinden in verschillende groottes. Let hier goed op, want een te groot model is lastig onder je aanrecht te plaatsen! Hoe groter de vriezer, hoe meer etenswaren je kunt bewaren, maar ook hoe hoger het elektriciteitsverbruik. Hieronder de meest gebruikelijke uitvoeringen:

 • Tafelmodel
  De naam zegt het al, een tafelmodel vriezer is 85cm hoog (ongeveer zo hoog als een tafel) en heeft één deur. Deze modellen passen makkelijk onder het aanrecht.
 • Kastmodel
  Een kastmodel is groter dan een tafelmodel; dit betekent dat er meer in dit type vriezer kan, maar ook dat deze niet meer onder het aanrecht past.
 • Kistmodel
  Dit type vriezer is langwerpig en heeft een grote opening aan de bovenkant. Dit betekent dat je het niet makkelijk in de keuken kwijt kunt, maar eerder bijvoorbeeld in de garage of schuur.
 • Dubbeldeurmodel (koel-vriescombinatie)
  Dit is zowel een koelkast als een vriezer, en heeft hierdoor twee deuren. Het koelgedeelte is hierbij boven het vriesgedeelte geplaatst. Dit is het meest gebruikte koel-vriescombinatie model in Nederland.
 • Upside-down (koel-vriescombinatie)
  Ook dit is een model dat zowel kan koelen als vriezen. Anders dan bij een dubbeldeurmodel is het vriesgedeelte hierbij bovenop het koelgedeelte geplaatst.
 • Side-by-side (koel-vriescombinatie)
  Dit grote modeltype wordt ook wel een Amerikaanse koelkast genoemd. Ze hebben ook twee deuren, welke zich naast elkaar bevinden in plaats van boven elkaar. Het vriesgedeelte zit hierbij meestal links, en het koelgedeelte rechts.

Sterren kwalificatie

Een 0 sterren vriesvak is uitsluitend voor het maken van ijsblokjes en is niet geschikt voor het bewaren van diepvriesproducten.

Een 1 ster vriesvak kom je niet vaak meer tegen. Deze is voor -6 graden of lager en de maximale bewaartijd voor diepvries producten is slechts één week.

Een 2 sterren vriesvak is voor -12 graden of lager. Dit zorgt ervoor dat de maximale bewaartijd van diepvriesproducten één maand bedraagt.

Een 3 sterren vriesvak is voor -18 graden of lager. Deze zorgt ervoor dat de bewaartijd een maand tot een jaar kan bedragen, maar dit hangt natuurlijk af van het soort en de kwaliteit van de vriezer.

Een 4 sterren vriesvak is een ruimte met een aparte deur.  Daarin is de temperatuur -18 of lager. Dit maakt het zelf invriezen van levensmiddelen mogelijk

Elke vriezer heeft een kwalificatie die met 0 tot 4 sterren aangeeft wat de minimale temperatuur is. Hoe meer sterren, hoe langer je bevroren producten kunt bewaren.

Netto Inhoud

Let bij de aanschaf van een vriezer ook altijd op de inhoud. Met een koelkast is bij een gemiddeld gebruik ongeveer 60 liter per persoon nodig. Voor vriezers is dit ongeveer 40 liter. Het hangt natuurlijk af van de hoeveelheid producten die je in de vriezer bewaart etc.

No-Frostsysteem

Als een vriezer een no-frost systeem heeft, dan behoort het handmatig verwijderen van ijs en het ontdooien van de diepvriesruimte voorgoed tot het verleden! Dit bespaart je niet alleen flink wat tijd en gedoe, het zorgt er ook voor dat je vriezer veel minder elektriciteit verbruikt. Een laagje ijs kan het stroomverbruik namelijk flink verhogen!

energielabel-huis

Energieverbruik/label

Het Energielabel is verplicht door de Europese Commissie. Dit label geeft de gebruiker informatie over het energieverbruik van het apparaat, en maakt het mogelijk om apparaten onderling te vergelijken. De labels gaan van “Label A” tot “Label G”. De labels worden elk met een aparte kleur weergegeven, waarbij groen natuurlijk het energiezuinigst is en rood het minst zuinig. Als er een + teken achter de A staat, betekent dit dat de vriezer 10% zuiniger dan een standaard A label apparaat. Er zijn meerdere plusjes mogelijk, waarbij A++ dus betekent dat het 20% zuiniger is dan de standaard, enz.

Naast het energielabel, wordt er ook een specifieker getal getoond, namelijk het standaard elektriciteitsverbruik in kilowattuur (kWh). Dit is het jaarverbruik van de vriezer, gemeten in een gemiddeld huishouden. Één kWh kost ongeveer €0.24.

Al is het energielabel niet perfect, het geeft je wel een indicatie hoe efficiënt het apparaat ongeveer is. Op Greenem.nl kun je een vriezer zoeken met specifieke, door jou gekozen eigenschappen. Daarnaast laten wij de precieze kosten zien van het gebruik, over de hele levensduur.

Totale kosten

Bij de berekening van de totale kosten van een vriezer wordt rekening gehouden met de aanschafprijs en de kosten van het verbruik van elektriciteit gedurende de verwachtte levensduur van het apparaat.

Vriezers verbruiken zoveel elektriciteit omdat ze het hele jaar door, zomer en winter, uur na uur aanstaan. Het is namelijk juist die constante lage temperatuur waardoor etenswaren zo veel langer bewaard kunnen worden. Terwijl modellen van meer dan vijf jaar oud al snel meer dan €120 per jaar kosten aan elektriciteit, zal een nieuwe energiezuinige vriezer niet meer dan €50 verbruiken. Dit is een besparing van ruim 60%!

Greenem kan de gebruikskosten berekenen voor jouw persoonlijke situatie. Standaard wordt berekend hoeveel de gebruikskosten van de vriezer voor een gemiddelde Nederlander zullen zijn. Door twee korte vragen te beantwoorden over het aantal mensen in je huishouden en de mate van zuinigheid, kunnen wij de gebruikskosten verder aanpassen aan jouw persoonlijke omstandigheden. Dit zal vervolgens altijd als je Greenem bezoekt de totale kosten voor jouw persoonlijke situatie worden weergegeven. Hierdoor krijg je inzicht in wat het gebruik van de vriezer jou zal gaan kosten over de jaren. Je kunt hier vriezers vergelijken.

bereken-totale-kosten-vriezers

Berekening totale kosten

Greenem berekent op basis van onafhankelijke onderzoeken en de door jou opgegeven gegevens hoe je het apparaat zal gebruiken tijdens de levensduur. Gegevens over het elektriciteitsgebruik van de door jou bekeken specifieke vriezer worden geleverd door de webwinkels of de fabrikant. Er zijn enkele specifieke aspecten waar we rekening mee houden bij de berekening van de totale kosten:

 • Voor vriezers hanteren we een levensduur van 15 jaar.
 • De mate van zuinigheid heeft bij vriezers een meer bescheiden impact dan andere huishoudelijke grootverbruikers. Elke extra persoon in je huishouden zal het verbruik met slechts 1.5 % doen toenemen.
 • Onderzoek laat zien dat vriezers in Nederland tot 20% minder verbruiken dan op het energielabel staat aangegeven. Dit komt voornamelijk doordat het apparaat in Nederland meestal in een afgesloten keuken (of zelfs schuur) staat, waar geen verwarming aanwezig is. Hierdoor hoeft er minder hard gewerkt te worden om je etenswaren gekoeld te houden!
 • Er zijn nog kleine aanpassingen te doen, die samen een verschil maken aan het elektriciteitsverbruik. Wanneer je bevroren producten uit de vriezer haalt en deze ‘s-nachts in de koelkast laat ontdooien, is er minder energie nodig om de andere etenswaren gekoeld te houden. Andersom geldt dat nog warme producten eerst moeten afkoelen voordat je deze in de koelkast legt. Ook is er elektriciteit te besparen wanneer je het apparaat uitzet als je lang op vakantie gaat: dan kun je meteen het vriesgedeelte ontdooien! Hiermee valt in totaal zo’n 10% op het verbruik te besparen.
Wil je zien wat vriezers per jaar kosten? Klik dan op Wat kost een vriezer per jaar.

We verbeteren onze berekeningen graag. Dus heb je suggesties om deze te verbeteren, of heb je tips over een bepaald apparaat? Stuur ons een mail info@greenem.nl

Vriezer merken

Waar Nederland Philips heeft, hebben de Duitsers Siemens. Een bedrijf dat zowel kleinschalige producten maakt zoals lampen, als enorme elektriciteitscentrales. Vriezers passen daar precies tussenin. Bekijk de Siemens vriezers op Greenem!

Black Decker is de grootste producent ter wereld voor elektrisch gereedschap en accessoires, op het gebied van huishoudproducten Kijk voor één van de belangrijkste producenten van vriezers bij Greenem naar Black & Decker vriezers.

AEG is een merk van Duitse oorsprong, maar is in 2005 overgenomen door het Zweedse Electrolux. Electrolux is een van de grootste producenten ter wereld van consumenten huishoudelijke apparaten. Bekijk de AEG-electrolux vriezers op Greenem

Een enorm Duits conglomeraat, dat meer dan 100.000 werknemers heeft. Bosch staat vooral bekend om zijn hoge niveau van innovatie en kwaliteit! Kijk hier naar de Bosch vriezers.

Reageer

Please enter your comment!
Please enter your name here