Uitleg over vaatwassers

Heb je eenmaal een vaatwasser, dan wil je nooit meer zonder! Maar als je er een wil kopen, waar moet je dan op letten? Soms zie je door de bomen het bos niet meer! Voordat je een vaatwasser aanschaft moet je eerst een paar dingen weten die het onthouden waard zijn. Zo moet je letten op de maximale vulcapaciteit, maar wat nog meer.. 

Uitvoeringen

Er zijn twee soorten vaatwassers op de markt, welke je verder kunt onderverdelen. Hieronder staan ze op een rijtje:

  • Vrijstaande vaatwassers
    Sommige apparaten verstop je niet achter een deur of paneel, maar zijn er op gemaakt om gezien te worden! Vaatwassers die in principe niet gebouwd zijn om in te bouwen, wordt vrijstaand genoemd.
  • Inbouwvaatwassers
    Dit type kan weer onderverdeeld worden in twee groepen, namelijk (deels) integreerbare vaatwassers & volledig geïntegreerde vaatwassers. Bij een volledig geïntegreerde vaatwasser is aan de buitenkant niet te zien dat er zich een vaatwasser bevindt. Dit komt omdat je tegen de vaatwasser een paneel in de stijl en kleur van de rest van je keuken kunt monteren. Hierbij is zelfs het bedieningspaneel van de vaatwasser niet meer te zien. Bij eendeels integreerbare vaatwasser kun je dit bedieningspaneel nog wel zien, al kun je hier nog steeds een keukenkast deur tegenaan monteren.

Halve beladingssensor

Wanneer je weinig vaat in de machine zet, kun je dit bij sommige vaatwassers aangeven. Er wordt dan een sneller en minder intensief programma gedraaid, waardoor je energie en water bespaart. Helemaal makkelijk is een automatische halve beladingssensor, waardoor je hier nooit meer aan hoeft te denken.

Aquastop

Wat is er erger dan dat er zich een storing voordoet  en al het water uit de vaatwasser ontsnapt. Dankzij de aquastop is dit verleden tijd.  De aquastop zorgt er namelijk voor dat het water wordt afgesloten zodra er een storing optreedt.

Startkeuze

Wanneer de vaatwasser deze optie bevat, kun je de vaatwasser instellen om op een bepaald tijdstip te beginnen. hiermee kun je de vaatwasser laten draaien op het goedkopere nachttarief, of wanneer je van huis bent.

energielabel-huis-vaatwassers

Energieverbruik/label

Het Energielabel is verplicht door de Europese Commissie. Dit label geeft de gebruiker informatie over het energieverbruik van het apparaat, en maakt het mogelijk om apparaten onderling te vergelijken. De labels gaan van “Label A” tot “Label G”. De labels worden elk met een aparte kleur weergegeven, waarbij groen natuurlijk het energiezuinigst is en rood het minst zuinig. Als er een + teken achter de A staat, betekent dit dat de vaatwasser 10% zuiniger dan een standaard A label apparaat. Er zijn meerdere plusjes mogelijk, waarbij A++ dus betekent dat het 20% zuiniger is dan de standaard, enz.

Naast het energielabel, wordt er ook een specifieker getal getoond, namelijk het standaard elektriciteitsverbruik in kilowattuur (kWh). Dit is gemeten met een standaard programma dat draait op een temperatuur van 60 graden. Één kWh kost ongeveer €0.24.

Op een energielabel van een vaatwasser is niet alleen informatie te vinden over het energieverbruik maar ook over het droogresultaat en wasresultaat. Het droogresultaat laat zien hoe droog de vaat is na de wasbeurt. De meeste vaatwassers krijgen voor dit droogresultaat een B, al zijn er ook apparaten die zelfs een A (het beste) hiervoor krijgen.

Als laatste is er het wasresultaat, waarbij gekeken wordt hoe schoon de vaat wordt. Vrijwel alle vaatwassers krijgen hiervoor een A, het hoogst haalbare.

Er zijn vaatwassers die in totaal een AAA, oftewel Triple-A label hebben. Dat betekent dat deze vaatwassers niet alleen goed met energie omspringen, maar ook een goed wasresultaat én droogresultaat hebben.

Al is het energielabel niet perfect, het geeft je wel een indicatie, hoe efficiënt het apparaat ongeveer is. Op Greenem.nl kun je een vaatwasser zoeken met specifieke, door jou gekozen eigenschappen. Daarnaast laten wij de precieze kosten zien van het gebruik, over de hele levensduur.

Totale kosten

Bij de berekening van de totale kosten van een vaatwasser wordt rekening gehouden met de aanschafprijs en de kosten van het verbruik van elektriciteit en water gedurende de verwachtte levensduur van het apparaat. De tabel geeft aan hoe vaak je, afhankelijk van de gezinsgrootte, per week je vaatwasser gebruikt (Bron: TNS NIPO/Vewin, 2008)

Huishouden Gebruik p.w.
1 2.2
2 4.2
3 5.1
4 6.4
5 7
6+ 7.5

Samen zijn de elektriciteits -en waterkosten tijdens de elf jaar lange levensduur van de vaatwasser geregeld hoger dan de aanschafprijs! Hierdoor is het van belang dat je juist wel verder kijkt dan alleen de aanschafprijs. Één keer wassen met een 10-jaar oude, B-label, vaatwasser kost ongeveer €0.44. Als je kiest voor een nieuw energiezuinige A+ label model, is dit slechts €0.22 per keer, een besparing van maar liefst 50%!

Greenem kan de gebruikskosten berekenen voor jouw persoonlijke situatie. Standaard wordt berekend hoeveel de gebruikskosten van de vaatwasser voor een gemiddelde Nederlander zullen zijn. Door twee korte vragen te beantwoorden over het aantal mensen in je huishouden en de mate van zuinigheid, kunnen wij de gebruikskosten verder aanpassen aan jouw persoonlijke omstandigheden. Dit zal vervolgens altijd als je Greenem bezoekt de totale kosten voor jouw persoonlijke situatie worden weergegeven. Hierdoor krijg je inzicht in wat het gebruik van de vaatwasser jou zal gaan kosten over de jaren.

Bij het vergelijken van vaatwassers zul je dan ook zien dat de totale kosten van een zuinige apparaat over de hele levensduur behoorlijk meevallen. Door vaatwassers op Greenem te vergelijken weet je zeker dat je het apparaat kunt kopen die echt het beste bij je past!

bereken-totale-kosten-vriezer

Berekening totale kosten

Greenem berekent op basis van onafhankelijke onderzoeken en de door jou opgegeven gegevens hoe vaak je de vaatwasser zal gebruiken tijdens de levensduur. Gegevens over het elektriciteits -en waterverbruik wordt geleverd door webwinkels of de fabrikant.

  • Voor vaatwassers hanteren we een levensduur van 11 jaar.
  • De mate van zuinigheid heeft bij vaatwassers te maken welk programma je gebruikt, en hoe vaak je het apparaat gebruikt. Hiernaast maakt het een behoorlijk verschil of je vaat opspaart, of dat je bijvoorbeeld om de dag draait, los van hoe vol het apparaat dan is. Met deze aanpassingen in het verbruikspatroon valt tot 25% te besparen op je verbruik.
Kijk ook naar wat een vaatwasser per keer kost op Greenem.

We verbeteren onze berekeningen graag. Dus heb je suggesties om deze te verbeteren, of heb je tips over een bepaald apparaat? Stuur ons een mail info@greenem.nl!

Vaatwasser merken

Waar Nederland Philips heeft, hebben de Duitsers Siemens. Een bedrijf dat zowel kleinschalige producten maakt als lampen en enorme elektriciteitscentrales. Bekijk hier de Siemens vaatwassers op Greenem.

Een enorm Duits conglomeraat, dat meer dan 100.000 werknemers heeft. Bosch houdt zich vooral bezig met het produceren van energiezuinige apparaten. Kijk hier naar de Bosch vaatwassers.

AEG is een merk van Duitse oorsprong, maar is in 2005 overgenomen door het Zweedse Electrolux. Electrolux is een van de grootste producenten ter wereld van consumenten witgoed. Bekijk de AEG-electrolux vaatwassers op Greenem.

Bauknecht wil de consument graag vandaag verrassen met innovaties en diensten die ook morgen van belang zijn. Bauknecht apparaten gebruiken betekent: Milieu bewust leven, energie besparen en een gezond en comfortabel leven! Ontdek op Greenem ook de Bauknecht vaatwassers!

Reageer

Please enter your comment!
Please enter your name here