Uitleg over koelkasten

Een koelkast is esentieel, maar ook een flinke energieverbuiker. Ongeveer 10% van de elektriciteitsrekening komt door de koelkast. Als je een nieuwe zoekt, is het dus wel zo slim om een zuinige uit te zoeken. Maar waar let je op? Bij het kopen van een koelkast komt meer kijken dan je denkt. Er zijn veel verschillende soorten, maten en uitvoeringen. Kijk eerst naar wat je nodig hebt.

Verschillende modellen koelkasten

De naam zegt het al, een tafelmodel koelkast is 85cm hoog (ongeveer zo hoog als een tafel) en heeft één deur. Deze modellen passen makkelijk onder het aanrecht.

Een kastmodel is groter dan een tafelmodel; dit betekent dat er meer in kan, maar ook dat deze niet meer onder het aanrecht past.

Dit kleine type model koelkast is bedoeld om flessen te koelen, en is dus niet geschikt als een volwaardig huishoudkoelkast. Naast de beperkte ruimte, kan een barmodel ook moeite hebben om de temperatuur laag genoeg te houden voor bederfelijk eten.

Dit is zowel een koelkast als een vriezer, en heeft hierdoor twee deuren. Het koelgedeelte is hierbij boven het vriesgedeelte geplaatst. Dit is het meest gebruikte koel-vriescombinatie model in Nederland.

Ook dit is een model dat zowel kan koelen als vriezen. Anders dan bij een dubbeldeurmodel is het vriesgedeelte hierbij bovenop het koelgedeelte geplaatst.

Dit grote modeltype wordt ook wel een Amerikaanse koelkast genoemd. Ze hebben ook twee deuren, welke zich naast elkaar bevinden in plaats van boven elkaar. Het vriesgedeelte zit hierbij meestal links, en het koelgedeelte rechts.

Netto Inhoud

Let bij de aanschaf van een koelkast altijd op de inhoud, welke gemeten wordt in liters. Bij een gemiddeld verbruik is 60 liter per persoon voldoende; ben je met z’n drieën, dan is het handig je te richten op modellen met een inhoud van rond de 180 liter.

Ontdooisysteem/ No-Frost (dooiwaterafvoer)

Als een koelkast een ontdooisysteem of een no-frost systeem heeft dan hoef je die niet meer handmatig te ontdooien. De koelkast ontdooit zichzelf en het dooiwater wordt automatisch afgevoerd waarna het verdampt. Dus zelf de koelkast leeghalen, uitzetten en alles wat bij het ontdooien van je koelkast komt kijken is met een ontdooisysteem verleden tijd. Dit bespaart je niet alleen flink wat tijd en gedoe, het zorgt er ook voor dat je koelkast minder elektriciteit verbruikt. Een laagje ijs kan het stroomverbruik namelijk flink verhogen!

energielabel-huis

Energieverbruik/label

Het Energielabel is verplicht door de Europese Commissie. Dit label geeft de gebruiker informatie over het energieverbruik van het apparaat, en maakt het mogelijk om apparaten onderling te vergelijken. De labels gaan van “Label A” tot “Label G”. De labels worden elk met een aparte kleur weergegeven, waarbij groen natuurlijk het energiezuinigst is en rood het minst zuinig. Als er een + teken achter de A staat, betekent dit dat de koelkast 10% zuiniger dan een standaard A label apparaat. Er zijn meerdere plusjes mogelijk, waarbij A++ dus betekent dat het 20% zuiniger is dan de standaard, enz.

Naast het energielabel, wordt er ook een specifieker getal getoond, namelijk het standaard elektriciteitsverbruik in kilowattuur (kWh). Dit is het jaarverbruik van de koelkast, gemeten met in een gemiddeld huishouden. Één kWh kost ongeveer €0.24.

Al is het energielabel niet perfect, het geeft je wel een indicatie hoe efficiënt het apparaat ongeveer is. Op Greenem.nl kun je een koelkast zoeken met specifieke, door jou gekozen eigenschappen. Daarnaast laten wij de precieze kosten zien van het gebruik, over de hele levensduur.

Totale kosten

Bij de berekening van de totale kosten van een koelkast wordt rekening gehouden met de aanschafprijs en de kosten van het verbruik van elektriciteit gedurende de verwachtte levensduur van het apparaat.

Koelkasten verbruiken zoveel elektriciteit omdat ze het hele jaar door, zomer en winter, uur na uur aanstaan. Het is namelijk juist die constante lage temperatuur waardoor etenswaren zo veel langer bewaard kunnen worden. Terwijl modellen van meer dan vijf jaar oud al snel meer dan €130 per jaar kosten aan elektriciteit, zal een nieuwe energiezuinige koelkast niet meer dan €60 verbruiken. Dit is een besparing van ruim 50%!

Greenem kan de gebruikskosten berekenen voor jouw persoonlijke situatie. Standaard wordt berekend hoeveel de gebruikskosten van de koelkast voor een gemiddelde Nederlander zullen zijn. Door twee korte vragen te beantwoorden over het aantal mensen in je huishouden en de mate van zuinigheid, kunnen wij de gebruikskosten verder aanpassen aan jouw persoonlijke omstandigheden. Dit zal vervolgens altijd als je Greenem bezoekt de totale kosten voor jouw persoonlijke situatie worden weergegeven. Hierdoor krijg je inzicht in wat het gebruik van de koelkast jou zal gaan kosten over de jaren. Je kunt hier koelkasten vergelijken.

bereken-totale-kosten-koelkasten

Berekening totale kosten

Greenem berekent op basis van onafhankelijke onderzoeken en de door jou opgegeven gegevens hoe je het apparaat zal gebruiken tijdens de levensduur. Gegevens over het elektriciteitsgebruik van de door jou bekeken specifieke Koelkast worden geleverd door de webwinkels of de fabrikant. Er zijn enkele specifieke aspecten waar we rekening mee houden bij de berekening van de totale kosten:

  • Voor koelkasten hanteren we een levensduur van 13 jaar.
  • De mate van zuinigheid heeft bij koelkasten  een meer bescheiden impact dan andere huishoudelijke grootverbruikers. Elke extra persoon in je huishouden zal het verbruik met maar 7.5% doen toenemen.
  • Onderzoek laat zien dat koelkasten in Nederland tot 30% minder verbruiken dan op het energielabel staat aangegeven. Dit komt voornamelijk doordat het apparaat in Nederland meestal in een afgesloten keuken staat, waar geen verwarming aanwezig is. Hierdoor hoeft er minder hard gewerkt te worden om je etenswaren gekoeld te houden!
  • Er zijn nog kleine aanpassingen te doen, die samen een verschil maken aan het elektriciteitsverbruik. Wanneer je bevroren producten uit de vriezer haalt en deze ‘s-nachts in de koelkast laat ontdooien, is er minder energie nodig om de andere etenswaren gekoeld te houden. Andersom geldt dat nog warme producten eerst moeten afkoelen voordat je deze in de koelkast legt. Ook is er elektriciteit te besparen wanneer je het apparaat uitzet als je lang op vakantie gaat: dan kun je meteen het vriesgedeelte ontdooien! Hiermee valt in totaal zo’n 12% op het verbruik te besparen.

We verbeteren onze berekeningen graag. Dus heb je suggesties om deze te verbeteren, of heb je tips over een bepaald apparaat? Stuur ons een mail info@greenem.nl

Koelkast merken

Whirlpool is de marktleider onder veel huishoudelijke producten en bestaat al 100 jaar. Dit bedrijf heeft een duurzame blik en maakt daarom ook veel energiezuinige apparaten. Kijk voor alle Whirlpool koelkasten op Greenem.

Een enorm Duits conglomeraat, dat meer dan 100.000 werknemers heeft. Bosch houdt zich bezig met het produceren van energie-zuinige apparaten. Kijk hier naar de Bosch koelkasten.

Smeg gaat voor het leveren voor maximale prestaties terwijl het energieverbruik tot het minimum beperkt wordt. Als je op zoek bent naar een originele koelkast dan zijn Smeg koelkasten de beste optie!

Waar Nederland Philips heeft, hebben de Duitsers Siemens. Een bedrijf dat zowel kleinschalige producten maakt als lampen en enorme elektriciteitscentrales. Bekijk hier de Siemens Koelkasten op Greenem.

Reageer

Please enter your comment!
Please enter your name here