Terug lever vergoeding energieleverancier

Je ziet tegenwoordig steeds meer huizen die door middel van zonnepanelen hun eigen energie opwekken. Aan het einde van het jaar zal het energieverbruik verrekent worden met de eigen terug geleverde energie. Dit heet salderen.

Wie, wat en waar?

Je kunt stroom opwekken en gelijktijdig dezelfde stroom verbruiken. De opgewekte elektriciteit word dan direct naar uw huis verstuurd.  Omdat het zelf opgewekte energie is, zal uw elektriciteitsmeter dit niet registreren. U zult aan het eind van het jaar de hoeveelheid verbruik van de opgewekte energie dan ook niet terug zien op uw jaarafrekening.

Maar wat nou als je op jaarbasis meer stroom opwekt dan verbruikt?  Het zou kunnen dat u meer stroom opwekt dan verbruikt. Dit maakt niets uit. De opgewekte energie wordt dan gewoon teruggeleverd aan het elektriciteitsnet.  Mocht u nu meer verbruiken dan dat u opwekt, dan zal uw totale elektriciteitsverbruik aan het einde van het jaar worden verrekent met de terug geleverde energie. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je meer opwekt dan verbruikt. Dan zal u een terugleveringsvergoeding ontvangen van uw energieleverancier, welke lager is dan uw normale vergoeding.

Terug lever vergoeding

Niet elke energieleverancier zal de zelfde vergoeding hanteren. De energieleverancier mag namelijk zelf bepalen hoeveel hij wil vergoeden voor zonne-opgewekte energie. De energie leverancier moet zich enkel wel aan bepaalde wettelijke regels houden. Zo moet de vergoeding passen bij de geleverde energie, en moeten deze ‘redelijk’ zijn. Bekijk hieronder de terugleververgoeding van een aantal energieleveranciers

Leveranciers Teruglevering per kWh
Anode Energie Het kale leveringstarief*
Atoom stroom Het kale leveringstarief*
Budget energie Het kale leveringstarief*
Delta €0,06 per kWh
Dong energy Het kale leveringstarief*
E-on Rond de €0,07 per kWh
Electrabel Het kale leveringstarief*
Eneco €0,09,2 per kWh
Energie direct Het kale leveringstarief*
Essent Het kale leveringstarief*
Greenchoice Het kale leveringstarief* + margeregel bij digitale meter
Huismerk energie Het kale leveringstarief*
Main energie 80% van de marktprijs
NUON €0,07 per kWh
OXXIO Tot 5000kWh het kale leveringstarief*, vanaf 5000kWh 70% van het kale leveringstarief.
Qurrent €0,10 per kWh
Robin Energie Het kale leveringstarief*
Innova Het kale leveringstarief*

* Het kale leveringstarief; de leveringsovereenkomst zonder btw, de opslag van duurzame energie en zonder energie belasting.

Welke energiemeter past het best?

Om te beginnen mag je geen grote verbruiker zijn om te mogen salderen; het geldt alleen voor particulieren.  Verder heeft u een goede elektriciteitsmeter nodig. U kunt de oude (Ferraris) meter gebruiken. Deze meter zal teruglopen als u meer terug levert dan verbruikt en saldeert dus zelf. Op een digitale meter kunt u precies zien wat er teruggeleverd word, maar ook wat u verbruikt. Beide meters zijn geschikt bij de aanschaf van zonnepanelen, al laat de digitale meter de mogelijkheid open dat u last zult krijgen van toekomstige wetgeving.

Wat ook wel handig is…

  • Registreer  uw installatie bij uw energieleverancier. Dit is nodig om afspraken te maken voor een financiële vergoeding als er meer energie wordt
    opgewekt dan er wordt verbruikt.
  • Huishoudens die in kleine hoeveelheden zelf duurzame energie opwekken en terugleveren, mogen de terug geleverde energie verrekenen met de verbruikte energie. Dit staat in de energiewet, artikel 31C. Met ingang van 1 januari 2014 zijn deze veranderd. Tegenwoordig mag je zelfs boven de 5000 kWh stroom terugleveren.
  • Je verdient het meest met je zonnepanelen wanneer je minder opwekt dan je op jaarbasis verbruikt. Dan ontvang je per kWh zo’n 23 eurocent. Indien je meer opwekt dan je verbruikt, zul je over het restant minder ontvangen, namelijk 5 tot 10 eurocent per kWh.

Reageer

Please enter your comment!
Please enter your name here