Soorten zonnepanelen

Voordat je besluit om zonnepanelen te kopen, is het slim om iets te weten over de soorten zonnepanelen en de opbrengst. Zonnepanelen onderscheiden zich in: merk, prijs, soort zonnecellen, toepassing en eigen rendement. Elk soort zonnepaneel heeft zijn voordelen. Je zoekt het beste zonnepaneel voor jouw huis en wensen, met als uiteindelijke doel energie opwekken. In het geval van zonnecellen kun je drie soorten onderscheiden.

Kiezen tussen soorten zonnepanelen

Hoe kies je nu precies voor de ene of de andere techniek zonnepanelen? Het is eigenlijk vrij simpel. Is het belangrijk om zo veel mogelijk geld te verdienen? Ga dan voor polykristallijne zonnepanelen. Vind je naast het resulterende rendement ook prettig om naar iets moois te kijken? Dan zijn monokristallijne zonnepanelen, liefst in de all-black variant met zwarte rand, wat je zoekt.
Heb je een dak dat op het oosten of westen ligt? Dan heb je te maken met diffuus licht, en daar gaan dunne film panelen beter mee om. Die hebben daarnaast een extra voordeel: ze zijn volkomen egaal en worden veelal als mooiste zonne-energie techniek gezien!

Hieronder lichten we de verschillende soorten zonnepanelen toe aan de hand van een aantal voor- en nadelen.

3 soorten zonnepanelen

soorten zonnepanelenZonnepanelen met polykristallijn zijn het meest gangbaar. De zonnecellen bestaan tijdens de productie uit verschillende groottes, die uiteindelijk rechthoekig worden gemaakt. Zij vertonen een soort gebroken schervenpatroon. De productie van polykristallijn is de meest voordelige manier van het vervaardigen van zonnecellen. De panelen zijn hierdoor gunstig van prijs. Het nadeel is dat zij minder rendement bieden per oppervlakte. Maar wanneer er voldoende ruimte is op het dak, dan is de opbrengst redelijk hoog.

De zonnecellen in een monokristallijn paneel bestaan uit één kristal. De oppervlakte hiervan is egaal zwart en heeft geordende elektroden. Het materiaal voor monokristallijn kwam van oorsprong uitsluitend uit soorten zonnepanelende productie van computer chips. Van al het licht dat op een zonnepaneel valt, wordt rond de 15% omgezet in stroom. De meest efficiënte zonnepanelen scoren maximaal 20%. Dit wordt ook wel de ‘zonnepaneel-efficiency’ genoemd, monokristallijn zonnepanelen scoren hierbij het hoogst. Deze panelen hebben het hoogste rendement, maar zijn duurder dan de andere soorten. Ze hebben een hoger rendement per oppervlakte.

Dunne film zonnecellen zijn het goedkoopst, maar leveren ook het laagste rendement. Men spreekt van dunne film panelen op het soorten zonnepanelenmoment dat er op glas of op een ander substraatmateriaal een fotovoltaïsch actieve laag af wordt gezet. Deze worden ook wel ‘dunnelaagcellen’ genoemd. Omdat dunne film zonnepanelen geen kristallen bevatten, zijn ze zeer buigzaam. Deze worden veel gebruikt als er weinig vermogen nodig is.