Opbrengst zonnepanelen

De opbrengst van zonnepanelen is sterk afhankelijk van verschillende factoren. Hetzelfde paneel kan op de ene plek beter presteren dan op een andere plek. Wist je bijvoorbeeld dat de hellingshoek van je dak de opbrengst kan verhogen of verlagen? En wanneer er schaduw op één van je panelen valt, het rendement van al je panelen verlaagd? Welke factoren spelen nog meer een rol in de opbrengst van zonnepanelen.

Opbrengst zonnepanelen

Vaak wordt er alleen gekeken naar de factoren om de panelen heen, maar wist je dat een paneel zelf ook de opbrengst bepaald? Zo is het ene paneel goedkoper, en de opbrengst lager terwijl het duurdere paneel ook meer oplevert, maar hoe komt dit dan? Een reden hiervoor is bijvoorbeeld het materiaal. Wij leggen uit welke factoren nog meer van invloed zijn op de opbrengst.

 1. Materiaal
  Niet iedere zonnecel is hetzelfde, ze kunnen van verschillend materiaal gemaakt zijn. De verschillende cellen hebben ieder hun voor- en nadelen. Op het moment zijn de meeste gemaakt van monokristallijn of polykristallijn silicium. De mono panelen zijn duurder, maar bieden tevens een hoger rendement dan de poly. Wat het beste is hangt af van de situatie en hoe belangrijk esthetiek voor je is.
 2. Soort systeem
  De opbrengst van zonnepanelen is sterk afhankelijk van het soort systeem. Bij een autonoom systeem is het opslagsysteem erg belangrijk, wanneer dit vol is kan er geen energie meer bij. Dit is echter een dure oplossing. 99% van de Nederlanders kiest voor een netgekoppeld zonnepanelensysteem waarbij je de stroom opbrengst van de zonnepanelen terug kunt leveren aan het net. Dan loopt je elektriciteitsmeter terug.
 3. Plaats omvormer
  Een omvormer zorgt ervoor dat de energie, die jij opwekt met je zonnepanelen, gelijk wordt gesteld met de elektriciteit die we van het elektriciteitsnet halen. De ‘gelijkspanning’ van zonnepanelen wordt darbij omgezet in ‘wisselstroom’ (230 volt). Wanneer je de omvormer dicht bij het zonnepanelen-systeem plaatst verlies je zo min mogelijk van de opbrengst, vaak is de beste plek vlak onder het dak.
 4. Het rendement
  Het percentage zonlicht dat wordt omgezet in elektriciteit heet het rendement van een zonnepaneel. Een hoger rendement is beter! De verschillende technieken zonnecellen hebben een verschillend rendement. Door continue ontwikkelingen en verbeteringen, stijgen de rendementen nog voortdurend.

Opbrengst zonnepanelen & het ideale dak

Het dak is een zeer belangrijke factor voor de plaatsing van zonnepanelen. Het is ook mogelijk zonnepanelen op de grond te plaatsen, maar hiervoor moet je een omgevingsvergunning aanvragen bij de gemeente. Hiermee wil de overheid voorkomen dat er teveel zonnepanelen op de grond geplaatst worden. Aangezien dit zelden tot nooit voorkomt in Nederland, richten wij ons op daken.

 1. Soort dak
  In Nederland zijn er verschillen soorten daken te vinden; plat, schuin, schuin 1 zijde en knik. Al zijn dit de meest voorkomende er zijn natuurlijk nog veel meer soorten. Wanneer je zelf een plat dak hebt, is het belangrijk rekening te houden met het feit dat er ballast nodig is. De zonnepanelen moeten namelijk in een schuine hoek geplaatst worden, zoveel mogelijk richting het zuiden. Zonnepanelen die plat op het dak worden geplaatst, vangen namelijk minder zonlicht op en worden ook snel vies. De opbrengst van een schuin dak is afhankelijk van de hellingshoek, hier later meer over.
 2. Ideale hellingshoek
  De opbrengst van een schuin of knik dak is sterk afhankelijk van de hellingshoek. Als het dak richting het zuiden staan, geldt: hoe dichter de hellingshoek van de panelen bij de 36° hellingshoek, hoe beter het rendement. Bij een plat dak worden de panelen door middel van een stellage schuin geplaatst.
 3. Dakorïentatie
  De opbrengst van zonnepanelen is het beste op een dak zo veel mogelijk gericht op het zuiden (van zuidwest tot zuidoost). West of oost is ook mogelijk, maar het rendement van de zonnepanelen neemt dan zo’n 10% af. Noordelijker dan de oost-west lijn is alleen in specifieke situaties aan te raden, zoals bij een zeer geringe hellingshoek.
 4. Obstakels
  Bomen, gebouwen, een dakkapel, schoorsteen of andere schaduw veroorzakers kunnen een negatieve invloed hebben op de opbrengst. Wanneer je in gesprek bent met een installateur is het belangrijk dat hij hier rekening mee houdt. Wanneer één zonnepaneel schaduw vangt, heeft dit invloed op alle zonnepanelen. De reden hiervoor is dat de zonnepanelen seriegeschakeld zijn, waardoor ze afhankelijk van elkaar zijn: denk maar aan de kerstlampjes van vroeger.
 5. Beschikbare dakoppervlakte
  Wanneer jij een beschikbaar dakoppervlakte van 50 m2 hebt, is het logisch dat je meer panelen kwijt kunt dan iemand met een dak van 20 m2. De opbrengst zal bij een grotere installatie logischerwijs hoger zijn, dan bij een kleine installatie. Dus: hoe meer ruimte, hoe meer zonnepanelen je kunt plaatsen en hoe hoger de jaaropbrengst van het totale systeem. Ook nemen de montagekosten relatief af bij een groter systeem.

Opbrengst zonnepanelen & het weer

In Nederland kun je niet vertrouwen op het weer, de ene dag is het bloedheet en de volgende dag berekoud. Daarnaast verschilt het weer door heel Nederland, logisch is dan ook dat zonnepanelen niet overal evenveel opwekken. Zonnepanelen werken het beste bij koel weer. Vanaf een temperatuur van 25 neemt de efficiëntie langzaam af.

Ligging in Nederland
Al snel is er de gedachte, zonnepanelen hebben zon nodig, dus hoe warmer het is, hoe meer ze opleveren. Het is in deze theorie dan ook logisch te denken dat de panelen in Zuid Nederland (Limburg, Noord-Brabant etc) meer zouden opleveren dan in Noord-Nederland (Friesland, Noord-Holland etc). Dit is echter niet zo. In Noord-west Nederland leveren zonnepanelen het meeste op, denk bijvoorbeeld aan Texel. De invloed van de zee op de landtemperatuur en de sterke maar koele wind betekent dat de zonnepanelen minder warm worden en daardoor meer opleveren. Het verschil tussen de kustgebieden en het binnenland is maximaal zo’n 15% gemeten naar het aantal opgewekte kWh.

Zonuren
Zoals iedereen in Nederland weet, zijn we geen tropisch oord waar we regelmatig mogen genieten van het zonnetje. Toch is het aantal zonuren in Nederland genoeg om flink wat energie op te wekken. Een jaar telt 8760 uren, slechts 1500 daarvan zijn zonuren. Dit resulteert ongeveer in 150 kilowattuur opbrengst per vierkante meter. Dit is ruim voldoende om met een 15 tot 20 panelen een heel huishouden te voorzien van zelf opgewekte stroom. Factoren die invloed hebben op het aantal zonuren zijn o.a. bewolking, lengte van de dag, de positie en intensiteit van de zon. Zonnepanelen werken niet alleen op directe zonnestraling maar ook op diffuus daglicht!

Ideale temperatuur
Wanneer je leest over de opbrengst van zonnepanelen in Wattpiek, is dit bepaald bij een temperatuur van 25 graden. Dit is echter een gemiddelde en tevens de ideale temperatuur. Een zonnepaneel kan op een warme dag wel 65° graden heet worden, hierbij lever je zo’n 20% van de opbrengst in. Het is dus niet zo, hoe warmer het is, hoe meer ze opleveren: juist het tegenovergestelde!

Het is belangrijk de zonnepanelen zo koel mogelijk te houden. Een mogelijkheid is de zonnepanelen bij de installatie niet te dicht op elkaar te plaatsen, hierdoor zorg je ervoor dat er wind tussen en onder de panelen door kan waaien. Op een zonnige dag in april, met een tempratuur van 10 graden, is de opbrengst van een paneel hoger dan midden in de zomer bij 30 graden. Belangrijk is dat de panelen voldoende ventilatie krijgen, hiermee vergroot je het rendement.

WindgebiedenOpbrengst zonnepanelen - windgebieden Nederland

Algemeen bekend is dat Nederland het land van de wind is, maar wist je ook dat wij per provincie ingedeeld zijn in windgebieden? In sommige gebieden dien je in verband met de veiligheid extra rekening te houden met de wind bij het plaatsen van zonnepanelen op het plat dak, vooral wanneer de locatie hooggelegen is.

1. Dit is het eerste windgebied, hieronder vallen: Noord-Holland ten noorden van de gemeenten Heemskerk, Uitgeest, Wormerland, Purmerend en Edam en de Waddeneilanden.

2. Dit is het tweede windgebied, hieronder vallen: Groningen, Friesland, Flevoland, Zuid-Holland, Zeeland en Noord-Holland ten zuiden van de plaatsen bij windgebied 1.

3. Windgebied drie bestaat uit de rest van Nederland.

In combinatie met het soort terrein (open, bebouwd of onbebouwd gebied) moet hier rekening mee worden gehouden bij de plaatsing van zonnepanelen op een plat dak. De panelen worden hier namelijk schuin geplaatst d.m.v. ballast. Indien het een open gebied is én er veel wind staat, is de kans groter dat de zonnepanelen los zouden kunnen komen. De oplossing is het toevoegen van voldoende ballast en het houden van afstand tot aan de dakrand. Zorg dus altijd dat je hier rekening mee houdt bij de plaatsing en overleg met een installateur die er verstand van heeft.

Jaaropbrengst zonnepanelen per maand

Wanneer je bedenkt in welke maand van het jaar zonnepanelen het meeste elektriciteit opwekken, dan denk je al snel aan een zomermaand zoals juli. Zo simpel is het echter niet! Als de omgeving te warm wordt, zoals in zomerse dagen, ligt de productie van zonnepanelen lager dan op koele dagen. In de zomer zijn de dagen natuurlijk wel langer. Gecombineerd betekent dit dat de maand mei het beste voor zonnepanelen en de elektriciteitsproductie: behoorlijk lange dagen, en nog vrij fris!

[visualizer id=”13369″]

Opbrengst zonnepanelen & persoonlijke situatie

Als je eigenaar bent van een huis en van plan bent zonnepanelen aan te schaffen, is het belangrijk naar je persoonlijke situatie te kijken. Het komt namelijk voor dat je weinig verbruikt, maar er heel veel panelen op je dak passen, wat doe je dan? Of heb je wel genoeg ruimte op je dak voor panelen?

 1. Voldoende energieverbruik
  Het verbruik per huishouden kan sterk verschillen. Zo zijn er huishoudens van 3 personen die rond de 2.000 kWh vebruiken, maar ook die eerder richting de 5.000 kWh gaan. Het is bij de keuze van het aantal zonnepanelen belangrijk rekening te houden met het vebruik. Het is belangrijk vooraf te berekenen hoeveel panelen er op je dak passen, om het te verduidelijken geven we een voorbeeld.
  Bert woont in een rijtjeshuis met een plat dak en een dakoppervlakte van 50 m2, zonder obstakels. Hij wil zonnepanelen aanschaffen, dus rekent hij via de dakscan uit hoeveel panelen er op zijn dak passen. Hieruit blijkt 10 panelen. Hij heeft aangegeven dat zijn huishouden bestaat uit 2 personen met een verbruik van 1700 kWh. Op de website las hij dat een gemiddeld zonnepaneel 200 kWh opwekt, dus gaat uitrekenen hoeveel energie hij kan opwekken met 10 panelen.  200 kWh x 10 panelen = 2000 kWh.Hij vergelijkt dit met zijn verbruik (1.700) en komt tot de conclusie dat hij meer gaat opwekken dan hij verbruikt. Bert kan er voor kiezen om minder panelen aan te schaffen of terug te gaan leveren aan het net.
 2. Genoeg ruimte
  Hoe meer ruimte, hoe meer zonnepanelen er op jouw dak passen. Hier is het net als bij de aankoop van zonnepanelen belangrijk om rekening te houden met je verbruik. Indien je 2000 kWh verbruikt en je schaft het maximaal aantal zonnepanelen aan (bijv: 20) dan wek je veel meer op dan nodig.
 3. Zeggenschap over het dak (Vereniging van Eigenaren)
  Op veel plekken in Nederland bevinden zich meerdere appartementen onder één dak. In Amsterdam bijvoorbeeld komt het veelal voor dat er 3 of meer appartementen onder één dak zitten, in dit geval zijn alle drie de appartementen samen via een VvE eigenaar van het dak. De VvE zorgt voor het gezamenlijke onderhoud van het gebouw en alle andere gemeenschappelijke belangen, zoals de eventuele aankoop van zonnepanelen. Als één bewoner het niet eens is met de plaatsing van zonnepanelen, is de kans klein dat ze geplaatst worden. Bij een eigen dak heb je zelf de keuze en geen last van mede-bewoners.