Lagere energieprijzen dankzij stroomsnelwegen

Stroom in Nederland wordt steeds goedkoper

De gemiddelde jaarprijs voor een Nederlands megawattuur elektriciteit daalde vorige jaar met 2,7%, namelijk tot 40 euro. Dit komt door de import van goedkope duurzame elektriciteit en windenergie uit het buitenland en innovaties bij kolencentrales. De tarieven van elektriciteit zouden hierdoor dit jaar wel eens flink lager uit kunnen vallen voor de consument.

De daling van de marktprijs is vooral te danken aan de hoge importvolumes uit Duitsland en Noorwegen. In Duitsland wordt bijvoorbeeld veel zonne- en windenergie geproduceerd als de zon flink schijnt en de wind hard waait. Hierdoor is de import zowel duurzaam als goedkoop. Netbeheerder TenneT bouwt aan een extra verbinding met Duitsland om nog meer goedkope import van elektriciteit mogelijk te maken. Daar zal Nederland flink van profiteren. De nieuwe stroomverbinding wordt in totaal 60 kilometer lang en zal tussen Doetinchem en Wesel komen te liggen.

Extra stroomverbindingen met het buitenland
Tennet probeert steeds meer stroomsnelwegen aan te leggen. In 2019 moet er een 325 kilometer lange verbinding klaar zijn tussen Nederland en Denemarken. Het idee achter de uitbreiding is dat landen steeds meer van elkaars weersomstandigheden en duurzame elektriciteitsproductie gebruik gaan maken. Het aantal functionerende stroomverbindingen ligt momenteel op 7.

Exportrecord
Nederland noteerde in 2015 zelf een exportrecord op het gebied van elektriciteit. België kampte met (geplande en ongeplande) uitval van centrales, waardoor het extra elektra vanuit zowel de noorder- als zuiderburen importeerde. Gecombineerd met de export van stroom vanuit Nederland naar Groot-Brittannië werd een record exportvolume genoteerd van 22.013 gigawattuur.

Energieprijzen consument
Of de tarieven daadwerkelijk veel lager worden voor consumenten valt nog te bezien. Leveranciers moeten het voordeel van de dalende marktprijzen dan namelijk doorberekenen aan de consument. Als dit het geval is, zal overstappen op energie die goedkoper is voor veel huishoudens interessanter worden. Bij de keuze voor een energieleverancier wordt meestal gekeken naar de prijs, duurzaamheid, service en het feit of overstappen contractueel gezien eenvoudig is.

Nuon is een partner van Greenem.

Reageer

Please enter your comment!
Please enter your name here