Kwaliteit rating leveranciers zonnepanelen

  Je investeert in zonnepanelen omdat je niet meer afhankelijk wil zijn van je stroomleverancier, vervelende prijsstijgingen en verrassingen achteraf of omdat het je CO2-uitstoot flink beperkt. Hoe dan ook is het een verstandige aanschaf!

  Als prijsvergelijker is de aanschafprijs van de producten die Greenem vergelijkt van essentieel belang. Toch benadrukken we heel sterk ook de kwaliteit. We hebben helemaal niets tegen prijsvechters, maar willen bijvoorbeeld voorkomen dat zij beknibbelen op de deugdelijkheid van de onderdelen in de zoektocht naar een lagere systeemprijs. Dit is des te belangrijker, omdat zonnepanelen een flinke investering zijn, en tientallen jaren meegaan. Een lage prijs is dus prima, zo lang de kwaliteit er niet onder lijdt!

  Onder meer de kwaliteit van de losse onderdelen (de zonnepanelen zelf, de omvormer), van het systeem als geheel, en de hierbij gepaard gaande garanties worden in één handige rating van 1 tot 5 sterren samengevat. Hoe meer sterren, hoe meer vertrouwen Greenem heeft in de aanbieder en het aangeboden systeem in kwestie. In totaal letten we op zo’n 20 aspecten, waaronder de volgende onderdelen:

  Garantie op de installatie van het systeem

  Absoluut belangrijk is dat bij eventuele problemen, je aan kunt kloppen bij de installateur. Zij moeten dusdanig veel vertrouwen in het systeem hebben dat ze hier garantie op durven te geven. Hoe langer deze garantie (meestal 1-3 jaar), hoe beter.

  Defecten en workmanship op zonnepanelen en omvormer (inverter)

  Los van een eventuele garantie op de gehele installatie, geven veel fabrikanten ook een (langdurige) garantie op individuele panelen en de omvormer. Ook hierbij geldt: hoe langer deze garantie, hoe beter je beschermd wordt.

  Gemiddelde vermogensgaranties gedurende de eerste 25 jaar

  garantie-greenemZonnepanelen bevatten geen bewegende onderdelen en zijn daarom vrijwel onderhoudsvrij. Met de jaren loopt de productie echter iets terug. Veel leveranciers garanderen dat deze teruggang in productie beperkt is. Wij berekenen de gemiddelde gegarandeerde vermogen van de panelen gedurende 25 jaar. Over het algemeen is deze garantie na 25 jaar nog steeds zo’n 80% van het originele vermogen. Daarnaast is het belangrijk dat je bij problemen met de productie van het systeem ergens terecht kunt. Gezien de lange levensduur van zonnepanelen, is het te prefereren dat deze garantie onderbouwd is met een backup-verzekeraar, of tenminste overgenomen is door de (EU) importeur.

  Ervaring met zonnepanelen

  Het installeren van zonnepanelen vergt ervaring die verder gaat dan simpel elektrotechnisch werk. Je moet weten wat het effect van beschaduwing is en kunnen inschatten waar de panelen voor een optimale opbrengst neergelegd dienen te worden. Wij vragen installateurs daarom specifiek hoeveel jaar ervaring zij hebben met zonnepaneelinstallaties.

  Inschrijving Kamer van Koophandel

  Het bieden van garanties is één ding, maar wanneer deze beloftes gedaan worden door een ‘handig mannetje’ zonder dat er een bedrijf bij betrokken is, is de vraag hoeveel je er aan hebt. Het zal misschien wat schelen in de aanschafprijs, maar dan is goedkoop toch echt duurkoop! Wij vinden het heel belangrijk dat je met eventuele problemen, ook jaren later, terecht kunt bij hetzelfde bedrijf als waar je het systeem aangeschaft hebt. Een installateur met een Kamer van Koophandel-inschrijving is daarom essentieel.

  Certificering onderdelen

  Er zijn diverse normen waaraan een fabrikant van zonnepanelen of andere onderdelen kan voldoen. Deze garanderen onder meer een constante (hoge) kwaliteit tijdens het productieproces (ISO 9001), en minimalisering van restmaterialen (ISO 14001). Gerenommeerde certificeringsorganisatie TÜV Sud heeft bovendien enkele standaarden ontwikkeld om de robuustheid van zonnepanelen te checken, zoals inslag door hagel, en gewicht van gevallen sneeuw. Dit wordt samengevat in de IEC 61215 en IEC 61730

  Efficiency omvormer

  De omvormer is een cruciaal onderdeel van de zonnestroom-installatie, en zet de opgewekte gelijkstroom in in wisselstroom. De efficiëntie waarmee dit gedaan wordt, is belangrijk: hoe minder goed de omvormer werkt, hoe minder elektriciteit je van je zonnepanelen krijgt! De efficiëntie van omvormers ligt vrijwel altijd tussen de 90% en 98%.

  Wat nemen we (nog) niet mee in de kwaliteitsrating:

  De kwaliteitsrating die Greenem hanteert bevat volgens ons de belangrijkste onderdelen waar je zonnepanelen op moet selecteren. Er zijn een aantal elementen die (nog) niet mee worden genomen in de kwaliteitsrating, maar wellicht wel belangrijk zijn bij jouw keuze.

  Het land van origine

  Je hoort soms dat men liever zonnepanelen van Europese origine koopt, maar een feit is dat het overgrote merendeel in China geproduceerd wordt. Dit wordt daar in nieuw opgezette fabrieken en met gloednieuwe machines gedaan die uit Europa komen. Er is geen enkele reden om aan te nemen dat Chinese zonnepanelen per definitie van mindere kwaliteit zijn in vergelijking met Europese of Noord-Amerikaanse concurrenten.

  Mocht je dit wel belangrijk vinden, dan kun je in het overzicht van alle pakketten (‘stap 4’) filteren om bijvoorbeeld alleen Europese of juist Chinese zonnepanelen te zien.

  Het energieverbruik van de productie van zonnepanelen

  Er wordt flink energie verbruikt bij de productie van polysilicon (zuiver zand, de grondstof die aan de basis staat van zonnecellen). De bron van deze energie, in de vorm van fossiele brandstoffen als kolen, of juist schone waterkracht, wordt ‘terugverdiend’ tijdens de levensduur van de zonnepanelen, door de opwekking van stroom. In uitgebreide onderzoeken is aangetoond dat dit heel snel gebeurt: het energieverbruik van de productie wordt binnen 6-18 maanden teruggewonnen door de opwekking van elektriciteit zodra ze op je dak liggen. Doordat we nog niet structureel per producent weten van welke energiebron zij gebruik maken bij de productie, kunnen we dit helaas nog niet verwerken in de rating.

  Solar Score Card

  Een onafhankelijke organisatie in Californië (SVTC) heeft sinds kort een methodologie ontwikkeld waarmee de mate van milieuvervuiling bij de productie van de panelen in kaart wordt gebracht. Dit wordt gepubliceerd als de Solar Score Card. Het idee is uitstekend, maar het probleem is dat er pas 14 producenten vermeldt worden. Het merendeel heeft nog geen Solar Score Card. Hierdoor kan Greenem deze indicatie helaas nog niet deel uit laten maken van haar kwaliteitsrating voor zonnepanelen. Zodra we dit wel kunnen, nemen we dit natuurlijk mee in de kwaliteitsrating!