Koelkasten vergelijken

Je koopt niet dagelijks een koelkast, en laten we eerlijk zijn: niemand doet het voor z’n lol. Het is een flinke kostenpost, en waar moet je nu ook al weer letten? Naast de aanschafprijs vergelijken wij ook op andere belangrijke factoren zoals levensduur, energieverbruik en is er een duurzaamheidsrating ontwikkeld.

Maak een keuze uit ons uitgebreide overzicht of bekijk snel de top 5 koelkasten. Voor nieuws, tips en veelgestelde vragen bent u aan het juiste adres.

Alhoewel essentieel in elk huishouden, de koelkast is een flinke energieverbuiker. Ongeveer 10% van de elektriciteitsrekening komt door de koelkast. Als je een nieuwe zoekt, is het dus wel zo slim om een zuinige uit te zoeken. Koelkasten vergelijken van te voren is aan te raden! Maar waar moet je dan op letten? Bekijk de uitleg pagina hieronder.

Bij het kopen van een koelkast komt meer kijken dan je denkt. Er zijn veel verschillende soorten, maten en uitvoeringen. Belangrijk is eerst te kijken naar wat je nodig hebt. Als je uitgaat van het gemiddelde gebruik van een persoon dan is een netto-koelruimte van 60 liter per persoon het gemiddelde. Dit hangt natuurlijk samen met het gebruik en van de gezinssamenstelling af.

Bij de aankoop van een koelkast dient u ook rekening te houden met de:

  • Uitvoering
    • Tafel, kast, barmodel etc. 
  • De netto inhoud (in liters)
  • Mogelijkheid van ontdooisysteem/ No-Frost (dooiwaterafvoer)
  • Het energieverbruik en energielabel van de koelkast

Lees meer over de berekening van de totale kosten voor een koelkast en welke merken er op de markt zijn.

Koelkasten

Zuinigste koelkasten A+++

Het uizoeken van een nieuwe koelkast is waarschijnlijk niet iets waar je voor de lol...

Beste koelkasten onder de 500 euro

Je bent op zoek naar een goede koelkast maar je hebt een beperkt budget. Het is...

Uitleg over koelkasten

Een koelkast is esentieel, maar ook een flinke energieverbuiker. Ongeveer 10% van de elektriciteitsrekening komt door...

Wat kost een koelkast per jaar?

Koelkasten waren vroeger stille energieslurpers. Je hoorde ze niet, maar stiekem snoepten ze op jaarbasis...

Alles over energiezuinig koelen

Welke koelvries-combinatie werkt het meest efficient in energiezuinig koelen? En wat zegt het energielabel nou...

Tips koelkasten

Er hangen druppels aan de glasplaten, hoe kan dat?

Hiervoor kunnen verschillende oorzaken zijn. Vocht is altijd afkomstig van warme lucht, die bij afkoeling condenseert op een koud oppervlak. Normaal gesproken zal dit gebeuren op de achterwant van de koelkast. Alleen als er veel vocht in de koelkast komt, of wanneer de glasplaten kouder zijn dan de temperatuur, ontstaan er vochtdruppels aan de (onbreekbare) glasplaten.

Aan de achterzijde knippert er een lichtje, wat is dit?

Dit is de inverter, deze knippert regelmatig om de 15 seconden.

Mijn koelkast maakt een raar (borrelend) geluid

In de moderne koelapparaten wordt er gebruik gemaakt van een milieuvriendelijk koelmiddel. Als dit eco koelmiddel koud is, onder hoge druk, wordt het vloeibaar. Om warmte uit de koelruimte te laten ontstappen, moet het koelmiddel op een gegeven moment gasvormig worden. Daarom wordt het door een nauwe doorgang in een grote ruimte geperst. Hierbij is een sissend geluid hoorbaar, met op de achtergrond een borrelend geluid. Dit wordt veroorzaakt door het koken van het koelmiddel. Het is dus een heel normaal geluid.

Het ruikt vies/muf in mijn koelkast

Een vieze, muffe lucht in de koelkast kan de smaak van levensmiddelen nadelig beïnvloeden. Belangrijk is: check eerst de producten zelf in je koelkast, hier kan het probleem liggen.
Een koelkast kan zelf namelijk geen geuren maken. Reinig de koelkast grondig en gooi over datum producten weg. Een oplossing van azijn in water is een geschikt schoonmaakmiddel. Zorg ervoor dat het afvoergaatje en gootje goed schoon zijn! Maak dit bacterievrij door twee druppels chloor te laten vallen en daarna een eetlepel water.