Hoe werkt zonne-energie?

zonnepanelen-hoe-werkt-zonne-energie

Dat de zon energie geeft merk je al snel op het strand of wanneer je in de alpen aan het skiën bent. Maar hoe wordt deze energie eigenlijk omgezet in elektriciteit met een zonnepaneel en hebben zonnepanelen in Nederland wel zin?

Van zonlicht naar elektriciteit

Een zonnepaneel bestaat uit tientallen zonnecellen, gemaakt van het materiaal silicium. Silicium is super zuiver zand, het op één na meest-voorkomende element op aarde. Iedere zonnecel doet eigenlijk niets anders dan het direct omzetten van zonlicht in elektriciteit. Dit heet een fotovoltaïsch effect (of PV voor het engelse photovoltaic). Het stelt je in staat om zonder bewegende delen elektriciteit op te wekken. Dit gebeurt bovendien op een veel directere wijze dan bij de elektriciteitsproductie via kolen, gas of een kerncentrale omdat er geen transport nodig is.

Hoe werkt het in detail?

Wanneer je het opwekken van elektriciteit in een zonnecel in detail bekijkt, gebeuren er drie dingen:

 1. Fotonen in zonlicht raken de zonnecel, en worden daar geabsorbeerd door een halfgeleidend materiaal (meestal silicium).
 2. Negatief geladen elektronen worden vrijgemaakt om te bewegen, en veroorzaken hierbij een elektrisch potentieel. Door het ontwerp van de zonnecel worden de elektronen in één richting gestuurd, waardoor de ene kant van de cel een negatieve spanning krijgt, en de andere kant een positieve spanning. Hierbij wordt een stroom opgewekt.
 3. Door meerdere cellen in een serie te schakelen, wordt de elektrische stroom een hoeveelheid die nuttig ingezet kan worden.

Eén enkele zonnecel levert 0.4 tot 0.5 Volt aan spanning en 8 Ampère. Dit betekent zo’n 3.5 Watt aan vermogen. Op één zonnepaneel bevinden zich meestal 72 zonnecellen die in serie geplaatst zijn, waardoor een zonnepaneel in de volle zon ongeveer 240 Watt aan vermogen genereert. Een consumenten systeem bestaat in de regel uit 3 tot 20 zonnepanelen.
Zie ook deze pagina over de opbrengst van een zonnepanelen-installatie.

Voordelen van zonnepanelen

Door het gebrek aan bewegende onderdelen, gaan zonnepanelen tientallen jaren mee. In Duitsland liggen enkele zonnepanelen al sinds 1976 op een dak, en werken nog steeds perfect. Dat is meer dan 35 jaar!

Zonnepanelen maken gebruik van een onuitputbare energie bron: de zon! Er is geen brandstof nodig om elektriciteit op te wekken. Niet alleen het milieu profiteert van zonnepanelen, maar jij ook. Zonnepanelen wekken energie op, wat een hoop geld bespaard op uw jaarlijkse energierekening. Elk jaargetijde kan er geprofiteerd worden van zonnepanelen, ook als de zon een keertje niet schijnt!

Na aanleiding van een recente rechtszaak (‘het Fuchs arrest’) heeft  het Europees Hof van Justitie besloten, dat ook particulieren recht hebben op een teruggave van btw op de aanschaf en installatie van een zonnepanelensysteem. U kunt zich aanmelden bij de belastingdienst en dan heeft u recht op de teruggave.

Door de prijsdalingen van zonnepanelen, zijn deze zelfs na de opheffing van de subsidies van de laatste jaren, zeer rendabel. Je kunt er wel 7x meer mee verdienen dan met sparen bij de bank. Bij een gemiddelde stijging van 5% op energieprijzen, kan er elk jaar weer meer bespaard worden met zonnepanelen. Dit is dan ook de bescherming tegen stijgende kosten, wat zekerheid in de maandlasten oplevert. De besparing op de energierekening levert meer op, dan een rente op de bank kan aanbieden.

Draag nu je steentje bij aan het milieu. Zonnepanelen zijn schoon, stil en geven geen uitstoot van broeikasgassen. Daarnaast zijn zonnepanelen makkelijk te onderhouden en zijn ze ook nog eens veilig. Dit is je kans om in plaats van energie te verbruiken, energie op te wekken. Maar nu gebruik van gratis energie, direct van het zonlicht! Zo hebben de kinderen later ook nog wat aan onze planeet.

Onderzoek heeft getoond dat zonnepanelen de waarde van huizen omhoog haalt. Daarnaast wordt het huis een stuk makkelijker verkocht, en dat is een duidelijk voordeel in de huidige markt. De zonnepanelen kunnen dus niet alleen jou voordeel opleveren, maar ook de eventuele nieuwe eigenaar!

2 REACTIES

 1. Ik heb zonnepanelen 12 stuks , nu bij dit mooie weer wekken ze ongeveer 29 KWH op per dag
  maar in nov bv 5 KWH .
  ik denk dat het zo is. per jaar bv 3000 gebruikt
  per jaar opgewekt 2600 , nog te betalen 400 KWH
  klopt dat?

  • Beste meneer Nijmeijer,

   Dat klopt inderdaad! Onder de streep betaalt u in uw rekenvoorbeeld nog maar voor 400 kWh. Dit komt ook aardig overeen met een normaal beeld bij 12 zonnepanelen.
   Vriendelijke groet,
   Gijs

Reageer

Please enter your comment!
Please enter your name here