Hoe duurzaam ben jij? Bekijk hier de checklist!

Duurzaam is helemaal hot op het moment. Veel mensen willen zich er mee bezighouden maar weten niet hoe. Ook zijn er mensen die zich er al mee bezighouden, maar nieuwsgierig zijn hoe duurzaam zij nou eigenlijk zijn. Hiervoor hebben wij een duurzame checklist opgesteld. De meest simpele manieren om duurzamer te leven liggen het meest voor de hand.

Hoe duurzaam ben jij? 

1. Dagelijkse boodschappen

boodschappen-duurzaam-checklistDuurzamer leven begint bij je boodschappen. Denk maar aan het soort product dat je koopt. Ben je student dan koop je waarschijnlijk meer huismerken en een huismoeder wellicht meer A-merken. Maar heb je er wel een keer over nagedacht om biologische en fairtrade producten te kopen? Het is bij aanschaf wellicht iets duurder, maar vaak ook verser en lekkerder en je weet ook dat de maker goed betaald krijgt. Daarnaast is zoals bij punt 4 is beschreven, de makkelijkste manier van besparen om een eigen boodschappentas mee te nemen. Het is goed voor het milieu en het bespaard je geld.

Waarschijnlijk neem je iedere dag naar werkt een boterham mee. In de supermarkt kies je het brood, maar je bepaalt ook waar je het in gaat meenemen. Het beste is een broodtrommel, je hoeft het maar eenmalig aan te schaffen en het bespaard papier/plastic die je normaal zou gebruiken. Drink daarnaast water uit de kraan en in plaats van constant flesjes van de supermarkt te kopen.


afval-duurzaam-uitscheiden2. Afval scheiden

Door je afval te scheiden, draag jij bij aan een beter milieu. Je helpt grondstoffen én energie te besparen. Door afval te scheiden, maak je het geschikt voor hergebruik of recycling. Je kunt hierbij denken aan het scheiden van glas, plastic en papier. Maar er zijn veel meer soorten en voor allen een verschillende bak. Zo hebben veel huishoudens een grijze en een groene bak. In de groene kun je groente-, fruit- en tuinafval (gft) weggooien en de grijze is geschikt voor ander huisafval. Tegenwoordig is er ook een speciale bak voor papier of plastic materiaal. Daarnaast vind je bij de meeste supermarkten (en soms in de wijk) glasbakken, deze zijn geschikt om glas weg te gooien.

Er is ook een speciale website en applicatie; de afvalscheidingswijzer. Hier kun je simpelweg het soort afval invoeren en de site/app laat zien waar het in moet.

3. Huishoudelijke apparaten

Veel huishoudelijke apparaten vreten stroom. Wist je dat zelfs het klokje op je magnetron stroom verbruikt? De meeste mensen namelijk niet! Helaas kun je deze achteraf niet meer uitstellen, tenzij je de hele magnetron uitzet. Belangrijk is dat je voor het kopen rekening houdt met dergelijke punten. Ook al zullen sommige apparaten weinig verbruiken, bij elkaar is het altijd weer meer dan je verwacht. En dat is zonde, want ze verbruiken ook energie als je ze niet gebruikt. Denk op dit soort momenten aan een stand-by killer.  Dit is een apparaat die het sluitverbruik van een televisie of andere apparaten voorkomt. Deze killer schakelt het apparaat volledig uit wanneer hij in stand-by modus staat. Veel televisies gaan tegenwoordig namelijk automatisch op stand-by, deze killer is de ideale uitkomst.

Dergelijke handige gadgets zijn beschikbaar voor allerlei huishoudelijke apparaten, maar je moet het wel weten. Zo heb je voor onder de douche een speciale ‘douche coach’. Dit is een zandloper of alarm die gedurende 5 minuten loopt. Houd jij je aan deze tijden.. dan kun je gemiddeld 42 liter warm water besparen per douchebeurt.

Wil jij op de hoogte blijven van alle huishoudelijke tips? Volg ons dan op twitter!

Tasjes-duurzaam-milieu4. Plastic tassen

Plastic tassen als wegwerpartikel zijn uiterst schadelijk voor het milieu. Iedereen weet het, de ‘wegwerp’ plastic tas is niet duurzaam, maar toch nemen we ze dagelijks aan bij de bakker, slager of een kledingwinkel. Voor de kleinste dingen vragen we al om een plastic tasje, maar waarom? Waarschijnlijk uit gemak. Je wilt niet met je spullen in je handen lopen en een tasje is dan handig. Maar heb je er wel eens over nagedacht om standaard een tas bij je te hebben? Het is toch een kleine moeite en daarnaast heeft het veel voordelen. Ben jij het namelijk ook niet zat om tientallen tasjes in je kast te hebben, die je uiteindelijk toch niet gebruikt omdat je iedere keer een nieuwe krijgt.

Dit is de makkelijkste manier om bij te dragen aan een beter milieu. Ben jij al duurzaam bezig door plastic tassen te weigeren? Veel winkels vragen, naast supermarkten, tegenwoordig ook geld voor een plastic tas. Hiermee proberen zij ook het milieu een handje te helpen.

5. Soort energie

Een hele belangrijke factor als je duurzamer wilt leven! Energie wordt namelijk gebruikt voor praktisch alles wat je doet; verlichting, huishoudelijke apparaten, de verwarming etc. Omdat je er zo veel gebruik van maakt, is het bij de keuze voor energie belangrijk onderscheidt te maken tussen de soorten stroom. Uiteraard raden wij altijd aan te kiezen voor de meest duurzame vorm. Wij onderscheiden de volgende twee soorten energie:

 • Grijze stroom

Deze vorm van stroom is niet milieuvriendelijk. Je kunt grijze stroom onderverdelen in:

 1. Energie uit energiebronnen die op kunnen raken, bijv. gas en steenkool. Als je hier elektriciteit van maakt, ontstaan er broeikasgassen. Deze gassen zijn slecht voor het milieu.
 2. Kernenergie. Deze vorm van energie is slecht voor het milieu omdat er schadelijk afval ontstaat bij het maken.
 • Groene stroom

groene-stroom-soorten-energieGroene stroom is milieuvriendelijke energie. Groene stroom wordt namelijk gemaakt uit energiebronnen die nooit opraken. Deze vorm van stroom wordt gehaald uit:

 1. Zonne-energie
  Zoals het woord al zegt is deze vorm van energie afkomstig van de zon. Het wordt toegepast op verschillende manieren, de meest voorkomende zijn zonnepanelen en zonnecollectoren. Bij zonnepanelen wordt het zonlicht omgezet in elektriciteit en bij zonnecollectoren in warmte.
 2. Windenergie
  Hierbij gebruikt een windturbine de kracht van de wind om een elektrische generator aan te drijven en zo elektriciteit op te wekken.
 3. Water
  Dit is energie die vrij komt uit waterkracht. Er wordt hier gebruik gemaakt van de stroomsnelheid van het water of het hoogteverschil. In een waterkrachtcentraal bevindt zich een turbine die de kracht van stromend water omzet in beweging. Op de as van de waterturbine zit een generator en hierdoor wordt energie opgewekt. In de centrales slaan ze de waterenergie op en transporteren die vervolgens.
 4. Biomassa
  Dit is een verzamelnaam voor hout, afval en diermeel. Door het te verbranden kun je hier energie uit halen.
6. Duurzame gadgets

Naast duurzame gadgets voor binnenshuis, zijn er ook allerlei snufjes die je dagelijks buitenshuis kunt gebruiken. Het is een oplossing en tevens besparing, de zonnelader. Dit is bijvoorbeeld de WakaWaka. Een apparaat met een klein zonnepaneeltje die als licht en oplader dient. Het bespaart je thuis energie en het is makkelijk als je telefoon onderweg leeg raakt!

Een ander handig (meeneem) gadget is de bamboo speaker. Vind jij de speaker op je iPhone niet hard genoeg? Dan komt deze gadget goed van pas. Hij heeft geen energie nodig. De speaker is gemaakt van bamboo en door de holle binnenkant geeft het een luid geluid. 

huis-isoleren-duurzaam7. Isolatie huis

Dit is belangrijk voor zowel de lucht in huis, als het energie besparen. Bij het isoleren van je huis zorg je ervoor dat de warme/koude lucht niet naar buiten en binnen kan en de lucht in huis dus bewaard blijft. De hoofdzaak van isoleren is dat je huis in de winter warm blijft en in de zomer koel en fris. Daarnaast is het voordelig voor het milieu omdat je minder gebruik hoeft te maken van apparaten die voor warme of koude lucht zorgen. Het is belangrijk om bij isoleren je goed te verdiepen in hoe het moet. Het zou zonde zijn als je geld investeert in het materiaal en het vervolgens verkeerd monteert.

Kortom; begin bij jezelf en het is makkelijker dan je denkt. Begin met de dingen die je dagelijks gebruikt en werk je weg naar boven. Wij hebben slechts een aantal punten uitgekozen, maar er zijn natuurlijk veel meer manieren om duurzamer te leven.

Reageer

Please enter your comment!
Please enter your name here