Hoe doe je de was?

Elke week is het weer nodig, de was doen! Maar hoe doe je de was goed? Het lijkt een simpel klusje. Je sorteert de witte was van de gekleurde was, je geeft de stand en het aantal graden aan en wassen maar! Dit is niet helemaal het geval. Je moet er ook voor zorgen dat je wasmachine schoon blijft en je hem dus optimaal kunt blijven gebruiken. Ook wil je niet dat je kleding krimpt of lelijk wordt, Greenem heeft voor jou 15 belangrijke tips samengesteld zodat je voortaan je wasmachine schoon houdt, je kleding mooi blijft en je bespaart op energiekosten!

En een bonus tip: Vaak zijn de aanwijzingen op de wasmiddel verpakkingen gericht op het overmatig gebruik: probeer het eens met de helft, en kijk of je was nog steeds schoon wordt.

Wij hebben ook een overzicht van wassymbolen samengesteld met verdere uitleg.

15 tips!

 hoe doe je de was?Om energie te besparen is het handiger om je was op een lage temperatuur te wassen. De wasmiddelen zijn de afgelopen jaren flink verbeterd, en daarom kun je de dagelijkse was zonder problemen op 30 graden wassen. Gebruik alleen hogere temperaturen voor ‘uitdagende’ vlekken, of bijvoorbeeld babykleding.

hoe doe je de was?

Om je wasmachine schoon te maken en te ontkalken, kun je azijn gebruiken. Laat de wasmachine dan leeg draaien.

hoe doe je de was?

Een andere tip om je wasmachine te ontkalken is, om er één keer in de maand een vaatwastablet in te doen en hem dan één keer, leeg, op 90 graden te laten draaien.

Volle_wasmachineDraai geen was met een half gevulde trommel tenzij het echt nodig is, anders is het zonde van de energie! Was een goed gevulde trommel.

hoe doe je de was?

Als je leidingen wat roestig zijn heb je kans dat dit in je wasmachine komt en zo dus ook op je kleren. Is dit het geval bel dan de technische dienst voor waterleidingen. Dit kan namelijk gevaarlijk zijn.

hoe doe je de was?

Het is verstandig om bij de aankoop van een wasmachine op het energielabel te letten. De wasmachine met het label A+++ verbruikt het minste energie. Kijk ook voor meer informatie op de betekenis achter het energielabel.

Was je wasgoed op de spaarstand of een kort was programma, zo bespaar je energie en water!hoe doe je de was

hoe doe je de was?Spijkerbroeken hebben een schurend effect op gevoelige stoffen, doe ze daarom nooit samen in de was.

textiel-kledingstukken

Haal na het wassen de kleding stukken van textiel direct uit de wasmachine om het te laten drogen. Zo voorkom je kreukels en bespaar je energie omdat je korter kunt strijken.

centrifugeren-wasmachine

Het is verstandig om stoffen als wol nooit langer dan een minuut te centrifugeren. Het beste is natuurlijk om het helemaal achterwege te laten.

hoe doe je de was?

Het verhaal over de was temperatuur van wol die nooit hoger mag zijn dan 30 graden is een fabeltje. Het verven van wol vindt namelijk op een veel hogere temperatuur plaats zonder dat het krimpt.

hoe doe je de was?Wol is wel vatbaar voor snelle
temperatuur wisselingen. Langzaam verwarmen of af laten koelen is dus heel belangrijk. Laat wol ook niet weken!

hoe doe je de was?

Voorkom lelijke punten op wollen kleding stukken door het plat droog te leggen. Niet onbelangrijk: zo voorkom je ook vervorming.

375px-Waschen_40s_svg

De streepjes onder de afbeelding van een wastobbe, geeft aan hoeveel beweging het wasgoed verdraagt. Zonder streepje is het geschikt voor katoen was. Eén streepje betekent dat het geschikt is voor synthetische stof en een was tobbe met drie streepjes betekend dat het alleen geschikt is voor wolwas. Wolwas tolereert weinig beweging en katoen zeer veel beweging.

wasmiddelen-ecologisch

Wasmiddelen als compact-color of fijnwasmiddelen zijn het over het algemeen het minst schadelijk voor het milieu, omdat deze geen bleekmiddelen bevatten. Daarnaast zijn er ook speciaal ontwikkelde ecologische wasmiddelen, waarvan de ingrediënten bijvoorbeeld uit hernieuwbare bronnen bestaan.

Reageer

Please enter your comment!
Please enter your name here