Heb ik een nieuwe elektriciteitsmeter nodig?

Wij krijgen regelmatig de vraag: “heb ik bij de aanschaf van zonnepanelen, ook een nieuwe elektriciteitsmeter nodig?” Graag leggen we je uit wat een elektriciteitsmeter doet. Er is veel onduidelijkheid bij aanbieders en consumenten over de elektriciteitsmeters. Greenem heeft alle 5 types voor je op een rij gezet, inclusief vervangingsadvies.

 Heb ik een nieuwe elektriciteitsmeter nodig?

Dit ligt er aan, we hebben alle elektriciteitsmeters in de tekst onderaan het artikel uitgebreid beschreven. Geschikt voor zonnepanelen zijn:

  • De Ferrarismeter
  • Digitale meter met terugleverregistratie
  • Slimme meter

Je zult de meter dus alleen hoeven vervangen wanneer je een analoge meter hebt zonder grote draaischijf, of een eerste generatie digitale meter, veelal geïnstalleerd bij klanten van Oxxio).

Wat kost een vervangende meter?

Sinds begin 2015 is de overheid bezig met het verspreiden van de slimme meter. Dit is ook de enige verkrijgbare meter als je een meter wilt vervangen. De kosten hier voor hangen af van de leverancier, er kan namelijk in bepaalde gevallen geld voor gevraagd worden. Toch raden wij de slimme meter af. Energie bedrijven kunnen door de slimme meter namelijk de meterstanden op afstand uitlezen en alles is terug te traceren.

Wat voor meters zijn er?

Er zijn vijf soorten meters in Nederlandse huishoudens, waarbij het niet per definitie zo is dat nieuwe meters zomaar gebruikt kunnen worden bij zonnepanelen. Dit zijn de verschillende soorten die je in de meterkast tegen kunt komen.

heb ik een nieuwe elektriciteitsmeter nodig?

Dit is een gouwe oude en deze moet gekoesterd worden! Deze meter bestaat al vele tientallen jaren en werkt met een draaiende schijf. Hoe meer elektriciteit je op dat moment gebruikt, hoe sneller de meter draait. Wanneer je zonnepanelen hebt, zal de meter langzamer vooruit draaien. Als je op enig moment meer elektriciteit opwekt dan je verbruikt, dan zal de meter zelfs terugdraaien, een geweldig gezicht! Je saldeert je verbruik automatisch met de opbrengst van je zonnepanelen.

Wanneer je over het hele jaar genomen meer elektriciteit hebt opgewekt dan gebruikt dan is je eindstand lager dan je beginstand voor een jaar. Dit kan bij sommige energieleveranciers tot problemen leiden. We raden aan om niet meer op te wekken dan je verbruikt, omdat de vergoeding alleen aantrekkelijk is wanneer je je eigen verbruik nog kunt verrekenen.

Dit type kan je gewoon blijven gebruiken wanneer je zonnepanelen installeert, en hoeft dus niet vervangen te worden. Ook niet als de netbeheerder hier op aandringt…

heb ik een nieuwe elektriciteitsmeter nodig?

Niet veel huishoudens hebben dit type meter en gelukkig maar! Deze meter is namelijk niet geschikt voor zonnepanelen, omdat de tellers niet terug kunnen draaien. De opbrengst van zonnepanelen zal dus niet geregistreerd worden!

Je energierekening blijft daardoor even hoog als voor de installatie van de zonnepanelen, ook al wek je wel degelijk elektriciteit op. Deze worden wel afgenomen door je energieleverancier, maar niet vergoed. Dat is natuurlijk niet de bedoeling! Dit type meter moet je dan ook vervangen voordat je zonnepanelen installeert, omdat je anders alle opbrengsten kwijt zult raken.

heb ik een nieuwe elektriciteitsmeter nodig?De eerste generatie digitale meters was niet in staat om teruglevering (van bijvoorbeeld zonnepanelen) te registreren, al kunnen ze wel op afstand uitgelezen worden.   Deze meter is vooral terug te vinden bij Oxxio leveranciers. Alle opgewekte stroom door zonnepanelen wordt niet geregistreerd en gaat dus linea recta naar je energieleverancier. Je krijgt hier geen vergoeding voor en je energierekening blijft dus even hoog als altijd. Het is daarom van absoluut belang dat je deze meter laat vervangen wanneer je zonnepanelen laat installeren.

heb ik een nieuwe elektriciteitsmeter nodig?Deze variant is al stukken slimmer dan de eerste generatie digitale meters, en kan gelukkig de productie van zonnepanelen registreren. Je wordt dus gewoon vergoed voor je eigen, duurzaam opgewekte elektriciteit! Om te zorgen dat dit goed geadministreerd wordt door je energieleverancier, moet je bij hen wel melden dat je zonnepanelen laat installeren. Zo zijn zij er op voorbereid dat je verbruik lager dan gebruiken zal zijn. Zorg dat je dit op tijd doet om geen productie te verliezen! Je energieleverancier kan je hier meer over vertellen., maar reken op een verwerkingstijd van vier tot wel zes weken. Dit type meter kun je gewoon blijven gebruiken wanneer je zonnepanelen installeert.

heb ik een nieuwe elektriciteitsmeter nodig?Het type waar het meest over gepraat is, en veel debatten in de Tweede en Eerste Kamer aan gewijd zijn. De slimme meter zal uiteindelijk verplicht worden voor alle huishoudens, al zal dit gefaseerd gebeuren. In principe zou deze meter slim genoeg moeten zijn om allerlei informatie te verzenden, zodat je bijvoorbeeld op de website van je energieleverancier je verbruik kunt bijhouden. Wat de functies en beperkingen van deze meter precies is, hangt af per model. Wanneer aangeboden, zou deze moeten functioneren met je zonnepanelen.