Geschikt dak voor zonnepanelen

Een van de belangrijkste vragen die je jezelf moet stellen bij het aanschaffen van zonnepanelen: heb ik een geschikt dak voor zonnepanelen? Je kunt niet zomaar zonnepanelen bestellen en op je dak plaatsen. Er zijn een paar punten waar je rekening mee moet houden.

Zonnepanelen hebben zo veel mogelijk zonlicht nodig, en elke vorm van schaduw kan de opbrengst van elektriciteit (flink) terugschroeven. Overweegt u zonnepanelen aan te schaffen, kijk dan goed naar uw eigen dak. Belangrijke punten zijn: schaduw, de oriëntatie en de helling van het dak. Dit heeft allemaal consequenties voor de maximale opbrengst. Met behulp van de vragen hieronder kan je zelf een check doen.

Wanneer je in een huurhuis woont, kun je niet zo maar aanpassingen maken aan de woning. Hier valt ook het plaatsen van zonnepanelen onder. Je zult eerst toestemming moeten krijgen van je huisbaas of de woningcorporatie. Is het jouw eigen huis? Dan heb je dat natuurlijk zelf in de hand en is er geen verdere toestemming nodig.

Heb je een vrijstaande woning, twee-onder-een-kap of rijtjeshuis? Dan is het aan jou om te bepalen wat je doet met het dak boven je hoofd. Bij appartementen of flats deel je het gemeenschappelijke dak met meerdere mensen. In het geval van een vereniging van eigenaren (VVE) zijn er wel mogelijkheden, er moet toestemming komen van alle medebewoners. Dit kan lastig zijn vooral als het om een groot complex gaat.

Sinds enkele jaren is het plaatsen van zonnepanelen veelal mogelijk zonder een speciale vergunning, tenzij je in een monument of beschermd stadsgezicht woont. Hierbij is er namelijk wel toestemming nodig van de gemeente, krijg je toestemming, dan moet je alsnog rekening houden met veel punten. Vindt de regelgeving op de website van de Rijksoverheid. Wil je direct een vergunningstraject in gang zetten? Kijk dan bij het Omgevingsloket.

Omwille van de veiligheid zijn er strikte veiligheidsmaatregelen bij het plaatsen van zonnepanelen. Eén hiervan is dat wanneer het dak te hoog is, er een hoogwerker ingezet moet worden bij de plaatsing. De standaardregel hierbij is dat de onderkant van het dak niet hoger mag liggen dan 6 meter boven de grond. Mocht je dakgoot hoger zijn dan 6 meter, dan heb je een hoogwerker nodig, maar kun je wel gewoon zonnepanelen plaatsen. Wel zullen er bijkomende kosten zijn die afhankelijk zijn van de situatie en kunnen oplopen tot €500.