Gekleurde zonnepanelen

Zonnepanelen in meer dan twee kleuren!
Vaak denken mensen bij zonnepanelen aan de kleuren zwart of donkerblauw. Deze zie je natuurlijk goed op je dak liggen. Is blauw of zwart niet je favoriete kleur? Dan had je gewoon pech. Een andere kleur is er gewoon niet. Toch kan hier misschien in de toekomst verandering in komen! Het zou best kunnen dat we over een paar jaar multi-color zonnepanelen op daken zien liggen.

Weer die standaard kleuren
De huidige kleuren voor zonnepanelen zijn nog steeds zwart of donkerblauw. Daar kan je dan een aluminium of zwarte rand bij kiezen. Geen ruime keus dus. De reden dat zonnepanelen slechts is twee kleuren worden gemaakt, heeft te maken met het te behalen rendement van de zonnepanelen. Uiteindelijk is dat natuurlijk het Gekleurde zonnecellenbelangrijkste. Maar als je kon kiezen welke kleur zonnepaneel je zou willen én hetzelfde rendement behouden als bij de originele zwarte of donkerblauwe kleur…?

Door de cellen of glas van een zonnepaneel een andere kleur te gaan verven, ja dat gaat ten koste van de opbrengst. Toch is er na een lang onderzoek, verricht door het TNO en de Zuyd Hogeschool een manier gevonden om de zonnepanelen in iedere gewenste kleur te maken, zonder dat deze aan rendement verliezen. Hierbij zal dan gebruikt gemaakt gaan worden van een special coating genaamd nanocoating. In deze laag die over het glas word geplaatst, zitten lagen silicium en titanium. Door deze combinatie kan er een bepaalde kleur licht worden gereflecteerd, en een andere kleur weer worden doorgelaten. Zo maak je eigenlijk een kleurenillusie, terwijl de coating zelf kleurloos lijkt! De onderzoekers zijn er tot nu toe in geslaagd om de kleuren geel, oranje en lichtblauw en groen te maken.

Het blijft maar de vraag…
Het is natuurlijk niet zeker hoeveel mensen die geïnteresseerd zijn in zonnepanelen, ook daadwerkelijk geïnteresseerd zijn in bijvoorbeeld gele of groene zonnepanelen. De zonnepanelen liggen natuurlijk wel duidelijk in het zicht voor en niet iedereen zal het erg waarderen als je opeens een dak vol roze zonnepanelen hebt liggen. Voorlopig hoeven we Groene zonnepanelenons daar nog helemaal niet druk om te maken. De zonnepanelen komen nog een tijdje niet op de markt. De gekleurde variant wordt eerst getest op een dak in de Limburgse plaats Heerlen. Mocht er nou uit de test komen dat de gekleurde zonnepanelen net zoveel opbrengst leveren als de originele zonnepanelen, dan pas gaan ze kijken naar de volgende stappen.

Reageer

Please enter your comment!
Please enter your name here