Top 10 Fabels Zonnepanelen

Zonnepanelen worden in Nederland steeds populairder. Zo werden er in 2010 slechts 3500 systemen geïnstalleerd, in 2012 waren dit er 220.000! Een flinke stijging zoals je kunt zien. In de afgelopen 10 jaar zijn er evenveel zonnepaneel-systemen geïnstalleerd als in 2012 alleen! De verwachting is dat deze groei alleen maar toeneemt.

Er zijn helaas nog steeds veel mensen die een ‘geiten-wollen sokken’ beeld bij zonnepanelen hebben. Hun denkbeelden zijn verouderd en in de meeste gevallen fout. Zij beïnvloeden hun omgeving vaak met deze ideeën en roepen luidruchtig hoe anti-zonnepaneel ze wel niet zijn, maar waarom? Deze consument dient beter geïnformeerd te worden te worden, want zonne-energie is de toekomst! Ben jij anti-zonnepaneel? Of wil jij juist mensen overtuigen van het nut van zonne-energie? Lees dan snel de 10 onderstaande fabels zonnepanelen.

Top 10 Fabels Zonnepanelen

1. Zonne-energie is duur

Dit is een fabel. Zonnepanelen zijn in de afgelopen jaren flink in prijs gedaald. Je moet alsnog flink wat neertellen voor de installatie, maar je geniet vervolgens wel 25 jaar van je eigen energie. De kosten van de installatie zijn sterk afhankelijk van de grootte van je dak, het verbruik en hierop aansluitend het aantal panelen waar je voor kiest.

Tegenwoordig is het mogelijk om de btw (21%) terug te vorderen. Je moet je aanmelden bij de Belastingdienst om kans te maken op de teruggave.

2. Zonder subsidie niet interessant

In de voorgaande jaren zijn zonnepanelen flink gefinancierd door de overheid. Sinds 2012 was er een subsidieregeling, deze subsidieerde 15% van de aanschafkosten (met een max. van €650). De subsidiepot is echter in september 2013 opengaan en is er geen nieuwe voor teruggekomen. Sinds 2014 is er geen nieuwe regeling meer gekomen, maar wel kun je de BTW terugvragen op de aanschaf. Dit betekent 21% van het aanschafbedrag die u bespaart! Dit is in veel gevallen nog meer dan de subsidie. Buiten dat is zelf energie opwekken nog steeds vele malen goedkoper dan energie van het net. Zonder subsidie wek je namelijk al stroom op met zonnepanelen vanaf 13 eurocent per kWh, dat is 45% goedkoper dan het normale tarief!

3. Zonnepanelen werken alleen op zonlicht

Alhoewel het zonnepanelen zijn, betekent dit niet dat ze alleen met zonnig weer energie opwekken. Dit is duidelijk een fabel. Zonnepanelen werken namelijk op daglicht. Het is zelfs bewezen dat te veel zon, ervoor zorgt dat de panelen heet worden, waardoor ze minder opwekken. De ideale graden voor een zonnepaneel is 25.

4. Alleen bij eigen dak is het interessant

Dit was inderdaad altijd waar, maar sinds dit jaar krijg je korting op de energiebelasting als je investeert in zonnepanelen bij jou in de buurt. Dit betekent dat je geen eigen dak meer nodig hebt, om het voordelig te maken. Dit maakt zonnepanelen stukke aantrekkelijker voor huurders en VVE’s. Echter gelden hier wel een aantal criteria voor:

  • De stroom moet opgewekt worden binnen de zogeheten ‘postcoderoos’ (het viercijferige postcodegebied).
  • De stroom die opgewekt wordt moet groen zijn. Hiervoor moet je een ‘certificaat van oorsprong’ aanvragen.
  • De korting op de energie belasting is alleen geldig voor particulier, geen ondernemers.
  • De zonnepanelen moeten in eigendom zijn van de coöperatie. De belastingkorting geldt namelijk niet voor zogeheten ‘operationele lease-constructies’. Hierbij neem je als consument stroom af van zonnepanelen die eigendom zijn van een bedrijf.

Stroom opgewekt met; biomassa, wind of waterkracht komt tevens in aanmerking voor de korting.

5. Alleen een zuid dak is geschikt

Dit is niet waar! Je kunt zonnepanelen installeren op het oosten, zuidoosten, zuiden, zuidwesten en westen. Alles ten noorden hiervan wordt afgeraden.

Natuurlijk wekt een zonnepanelensysteem het meeste op bij plaatsing op het zuiden, maar ook op het oosten of westen is het nog zo’n 87% van het optimale zuiden. Wel zul je de inclinatie (hoe schuin de panelen liggen) moeten aanpassen aan de zon. Bij plaatsing op het oosten liggen de zonnepanelen bijvoorbeeld optimaal bij een inclinatie van 10 graden, terwijl dit op het zuiden zo’n 35° is.

6. Ze zijn altijd gemaakt van silicium

Veel van de panelen zijn inderdaad gemaakt van silicium. Echter wordt er steeds meer geëxperimenteerd met ander materiaal zoals, plastic en glas. Er is een architect in Duitsland, André Broessel, die gebruikt maakt van een bolvormige (glaze) lens. Deze ‘zonnelader’ dient tevens als LED verlichting

7. Je hebt ALTIJD een vergunning nodig 

Of we het echt een fabel kunnen noemen, nee, maar het is in ieder geval niet waar. Je kunt vergunningsvrij zonnepanelen plaatsen zo lang je niet in een monumentaal pand woont, of deel uitmaakt van een beschermd stads- of dorpsgezicht. Dat geldt dus voor zo’n 99% van de bevolking.

8. Door installatie wordt het warmer in huis

Wij vinden dit een rare en het is wel degelijk een fabel. Dit is namelijk simpelweg niet waar! Zonnepanelen zetten de opgevangen energie om in elektriciteit. De omvormer kan wel wat warm worden, maar dit heeft niets te maken met het verwarmen van een huis. Dit gebeurd namelijk wanneer de gelijkstroom omgezet wordt in wisselstroom.

9. Zonnepanelen gaan maar kort mee

In tegenstelling tot veel apparaten, bevatten zonnepanelen geen bewegende onderdelen. Deze onderdelen zorgen vaak voor slijtage en andere problemen. Dit is een van de voornaamste redenen waarom zonnepanelen tientallen jaren mee gaan. Sterker nog er zijn fabrikanten die garanderen dat de panelen na 25 jaar nog minimaal 80% van de hoeveelheid stroom kunnen opwekken als toen ze uit de fabriek kwamen. Je vraagt je vast af, maar wie zegt dat? Deze resultaten worden vastgesteld in een onafhankelijk laboratoria d.m.v. strikte testen.

10. Met schaduw is aanschaf nutteloos

 

Dit is geen fabel, maar ook geen feit. Schaduw is namelijk een belangrijke factor bij de plaatsing van zonnepanelen. Wanneer je dak het gehele jaar in de schaduw staat, is het natuurlijk onmogelijk om zonnepanelen te plaatsen. Het komt echter ook voor dat een dak deels in de schaduw staat hierbij is het tijdstip van de beschaduwing cruciaal: geeft die schoorsteen maar een deel van het jaar en alleen in de vroege ochtenduren schaduw, dan kun je prima zonnepanelen plaatsen.

Heb je een dak dat vaker in de schaduw staat, dan kan het de moeite waard zijn om te kijken naar micro-inverters (bijvoorbeeld die van Femtogrid). Deze zorgen er voor dat een zonnepanelen systeem optimaal functioneert, ook bij deels beschaduwing.

Maar…. als al deze verhalen niet kloppen, waarom heeft niet iedereen dan al zonnepanelen?

Dat is een vraag die wij ons ook vaak stellen! De prijzen van zonnepanelen zijn de afgelopen jaren flink gedaald, hierdoor zijn ze stukken aantrekkelijker geworden. Helaas zijn er veel mensen die bovenstaande fabels over zonnepanelen toch nog geloven. Daarnaast helpt de economische crisis er ook niet aan mee. Zonnepanelen zijn een investering en in deze tijden zijn veel gezinnen hier huiverig voor. Veel mensen vergeten dat zonnepanelen tot wel 5 x zo veel rendementen opleveren voor iedere geïnvesteerde euro dan op een spaarrekening.

Waar wacht jij nog op! Doe de dakscan en kom erachter hoeveel panelen er op jouw dak passen!

Reageer

Please enter your comment!
Please enter your name here