Een groen dak en zonnepanelen

Een groen dak

een groen dak en zonnepanelen

Groene daken zijn ‘hotter dan hot’ in Nederland. Een groen dak, is een dak dat bedekt is met vegetatie en begroeiing. Het bestaat uit minimaal drie lagen: een wortelkerende laag, een grondlaag en de beplanting. Daarnaast zijn er verschillende soorten groene daken, en is niet ieder dak geschikt voor alle typen. Hoe geschikt jouw dak is, hangt af van de ligging ten opzichte van de zon, de draagkracht van het dak en de dakhelling. De soorten die je kunt onderscheiden zijn:

Extensieve groendaken:

Dit is de verzamelnaam voor sedum-, mos-, gras- en kruiden daken. De dikte van de groendak-opbouw bedraagt hierbij maximaal 15 cm. Sedum is een klein soort vetplant. Het is beschikbaar in verschillende kleuren en kan gecombineerd worden met mos. Bij een kruidendak is er sprake van verschillende combinaties grassen en kruiden, met vaak een basis van sedum. Een grasdak is de zwaarste vorm van een groen dak, dit moet niet verward worden met een gazondak ookal delen ze dezelfde begroeiing. Een grasdak dient namelijk puur als dak, waar een gazondak bedoeld is om op te leven. Het onderhoud bij dit soort daken bestaat uit het één maal per jaar verwijderen van zaailingen van bomen, het regenwaterafvoer controleren en eventueel schoonmaken en looppaden nakijken.

Intensieve groendaken:

Dit is de verzamelnaam voor een begroeid dak met een opbouwhoogte van meer dan 15 cm dikte. Het dak kenmerkt zich met struiken en bomen eventueel in combinatie met gazon en/of bodemdekkers. Het is bij dit type noodzakelijk onderhoud te plegen, denk hierbij aan water geven, snoeien etc.

Voordelen

Het is logisch dat wanneer je gebruikt maakt van een groen dak, je een bijdrage levert aan een duurzame stad. Maar wist je ook dat een groen dak financiële voordelen heeft? Een groen dak heeft namelijk een isolerende werking waardoor je in de winter het huis minder hoeft te verwarmen en in de zomer minder hoeft te koelen. Dit levert dus direct een besparing op de energierekening! Bovendien gaan groene daken langer mee dan een gewoon dak waardoor je lagere onderhoudskosten hebt. Daarnaast heeft een groen dak een waarde verhogend effect op je huis pand.

Nadelen

Naast het feit dat een groen dak veel voordelen biedt, zitten er helaas ook nadelen aan vast. Het kan namelijk lastiger en duurder zijn om een lekkage te verhelpen. Dit kun je echter voorkomen door een goed ontwerp, uitvoering en beheer. Ook is de aanleg van een groen dak wat duurder dan een normaal dak. Gelukkig wordt dit deels gecompenseerd door de energievoordelen en in vele steden is er een subsidieregeling.

Een groen dak met zonnepanelen

een groen dak en zonnepanelenEen combinatie van een groen dak en zonnepanelen wordt ook wel een ‘solar-sedumdak’ genoemd. Het groen op het dak absorbeert regenwater en bevordert de verdamping. Hierdoor wordt de temperatuur van de lucht in de omgeving lager. Aangezien zonnecellen beter functioneren bij lagere temperaturen, wordt de efficiëntie hoger. Volgens onderzoek kan de opbrengst van zonnepanelen verhoogd worden met zo’n zes procent door ze te plaatsen op een groen dak. Naast de voordelen van een groen dak, zijn er nog meer voordelen voor en groen dak met zonnepanelen.

Het groene sedum(vetplantjes)dak rondom de zonnepanelen verkoelt de woning in de zomer.

Het sedumdak verhoogt de stroomopbrengst van zonnepanelen met zo’n 6%.

Groene daken houden de UV-straling van de zon tegen en beschermen de dakbedekking tegen veroudering.

Zonnepanelen verhogen de waarde van een woning

Sedumtegels kunnen makkelijk verwijderd worden: altijd handig bij inspectie van het dak of zelfs bij verhuizing.

In verschillende gemeentes zijn al subsidie regelingen voor groene daken. In Amsterdam is er zelfs een combinatie regeling voor groene daken met zonnepanelen.

Reageer

Please enter your comment!
Please enter your name here