De meest voorkomende dakvormen

Er zijn in Nederland verschillende soorten huizen en dus ook verschillende soorten daken. Sommige daken herken je meteen, maar er zijn ook daken waarvan je niet in één oogopslag kan zien wat voor dakvorm het is.

Hieronder volgt een klein overzicht van de meest voorkomende soorten dakvormen:

 

de meest voorkomende dakvormen

Dit is het meest voorkomende dakvorm, zowel in Nederland als in België. Het heeft twee hellende dakvlakken boven twee evenwijdige muren.
Een zadeldak biedt zolderruimte en een goede afvloeiing van regenwater. Naast praktische aspecten biedt dit dak ook een ruime overschot aan diverse dakbedekkingen. De keuze in dakpannen of leien zijn haast onbeperkt.
In principe is slechts één van de twee dakvlakken geschikt voor zonnepanelen.

de meest voorkomende dakvormen

Een schilddak is een aangepast zadeldak. Het dak heeft twee driehoekige dakvlakken aan de korte kant en vervolgens twee trapeziumvormige dakvlakken aan de lange kant.
Dit soort daken zijn beter bestand tegen windstoten en stormen. Daarnaast heeft een schilddak in vergelijking met andere dakvormen een goede afvloeiing van regenwater en sneeuw. In vergelijking met een zadeldak is een schilddak wat gevoeliger voor lekkage.
Bij deze dakvorm zijn meestal twee dakvlakken geschikt voor zonnepanelen.
de meest voorkomende dakvormenDeze dakvorm is ook een aangepaste zadeldak. Het enige verschil is dat het twee afgeschuinde vlakken aan de korte zijden heeft. De ruimte voor zonnepanelen kan wat beperkt zijn, vanwege de hoekjes.

de meest voorkomende dakvorm

Deze dakvorm bestaat uit vier (of meer) driehoekige dakvlakken die allemaal op één punt samenkomen.
Bij tentdaken zijn tenminste twee dakvlakken geschikt voor zonnepanelen, tenzij er grote dakkapellen op zitten die veel ruimte innemen.

de meest voorkomende dakvormEen lessenaarsdak  bestaat uit één dakvlak dat onder een zekere helling (van tenminste 15 graden) is aangebracht. Het lessenaarsdak heeft in principe een ideale dakvorm, mits de oriëntatie goed is.

de meest voorkomende dakvormDit dak heeft een gekromd oppervlak. De plaatsing van zonnepanelen hangt bij deze dakvorm af van de situatie.
de meest voorkomende dakvorm
 Dit is een zadeldak aangekapt aan een lessenaarsdak. Mogelijke schaduwproblemen voor zonnepanelen hangt van de situatie af.

Reageer

Please enter your comment!
Please enter your name here