BTW zonnepanelen terugvragen? Zo doe je dat!

Onlangs heeft het Europese Hof van Justitie in Luxemburg een uitspraak gedaan waardoor het voor consumenten, onder voorwaarden, mogelijk is om de betaalde BTW bij aanschaf van zonnepanelen terug te vorderen. In een kort artikel laten we zien hoe het mogelijk is om honderden euro’s te ontvangen!

De achtergrond

In 2005 plaatste de Oostenrijker Thomas Fuchs zonnepanelen. De opgewekte elektriciteit zou hij leveren aan zijn energieleverancier. In dit kader zag hij zichzelf als ondernemer met een productiemiddel (de zonnepanelen) die een dienst produceren (elekticiteit). Als ondernemer kon hij de betaalde BTW terugvragen. De Oostenrijkse belastingdienst was het echter niet met hem eens, en wees zijn claim af. Hierop ging Thomas in beroep, uiteindelijk tot de hoogst mogelijke instantie, het Europese Hof van Justitie in Luxemburg. Het Hof was het met dhr Fuchs eens.

BTW zonnepanelen terugvragen, hoe gaat dat?

Consumenten die aan de voorwaarden voldoen, kunnen in aanmerking komen voor teruggave van de betaalde BTW. Hierbij zijn de volgende aspecten relevant:

  • De zonnepanelen zijn geïnstalleerd op of na 20 juni 2013
  • De locatie heeft een huishoudelijke elektrische aansluiting (max 3x80A)
  • De eigenaar is nog geen ondernemer (specifiek: eenmanszaak)
  • Er is een aansluiting op het openbare net, waarop opgewekte stroom wordt geleverd
  • De tenaamstelling van de: aankoop zonnepanelen, contract energiebedrijf en bankrekening van betalingen is allen op naam van de eigenaar
  • Het aankoopbewijs zonnepanelen toont de betaalde BTW als een aparte post

Rekenvoorbeeld

Stel u heeft een systeem aangeschaft van 12 zonnepanelen, met een totale waarde van €5000 (inclusief BTW). Dit is onder te verdelen in installatiekosten van €1000 (met 6% BTW), en €4000 voor de apparatuur (21% BTW). U kunt dan de betaalde BTW á €900 terugvorderen bij de Belastingdienst.

Hoe verder?

Er zijn twee mogelijkheden. U kunt de claim zelfstandig indienen bij de Belastingdienst. Hierbij dient rekening gehouden te worden met het relevante forfait, de termijnen, en BTW aangiftes (een waarschijnlijk de ontheffing van administratieve lasten onder de kleine ondernemersregeling).
Klinkt dit lastig? Greenem helpt u graag verder! U kunt het geheel uit handen geven tegen eenmalige kosten van €145 (excl BTW)! Mail ons info@greenem.nl

btw-zonnepanelen-terugvragen

Reageer

Please enter your comment!
Please enter your name here