Broodje aap verhalen zonnepanelen

Wanneer je het met iemand over zonnepanelen hebt hoor je al snel allerlei horrorverhalen. Op z’n minst deels onwaar of gewoonweg broodje aap verhalen zonnepanelen. Deze mythes zijn er mede-verantwoordelijke voor dat zonne-energie in Nederland van alle landen om ons heen het minst doorgezet heeft.

1Zonnepanelen zijn alleen rendabel in zonnige landen

Onzin. Dit hangt af van de hoeveelheid zon per jaar, de kosten van het systeem en de hoogte van de energieprijzen waarop je bespaart. In Nederland is vanzelfsprekend minder zon dan in Marokko of Zuid-Afrika, en dus levert een zonnepaneel hier minder elektriciteit (in kWh) op. Maar, doordat je hier op zeer dure stroom bespaart, wordt het vanzelf veel interessanter. Je kunt in Nederland op een normaal huis al zonne-energie opwekken vanaf 13 cent per kWh, ofwel 45%
goedkoper (!) dan de kosten die je nu aan je leverancier betaalt.

2Nederland is te bewolkt voor zonnepanelen

Niet waar. Zonnepanelen werken ook met diffuus licht, wat er voornamelijk is op bewolkte dagen. Ze wekken dan minder elektriciteit op, maar ze werken wel degelijk. Een ander punt is dat zonnecellen minder goed licht kunnen omzetten in elektriciteit bij hoge temperaturen. De ideale temperatuur is 25 graden.

3Zonnepanelen moeten exact op het zuiden gericht zijn om te werken

Absolute onzin. Je zonnepanelen zonder problemen installeren op het oosten, zuidoosten, zuiden, zuidwesten en westen. NW, N en NO is geen goed idee.

Het systeem zal wel het meest elektriciteit opwekken bij plaatsing op het zuiden (100%), maar ook op het oosten of westen is het nog zo’n 87% van het optimale zuiden. Wel zul je de inclinatie (hoe schuin de panelen liggen) moeten aanpassen aan de zon. Bij plaatsing op het oosten liggen de zonnepanelen bijvoorbeeld optimaal bij een inclinatie van 10 graden, terwijl dit op het zuiden zo’n 35° is.

4Als er schaduw op je dak komt, kun je geen zonnepanelen installeren

Dit klopt niet helemaal. Je moet zonnepanelen niet op een dak plaatsen dat vaak in de schaduw staat. Ze werken immers op zonlicht. Maar het tijdstip van de beschaduwing is hierbij cruciaal: geeft die schoorsteen maar een deel van het jaar en alleen in de vroege ochtenduren schaduw, dan kun je prima zonnepanelen plaatsen.

Heb je een dak dat vaker in de schaduw staat, dan kan het de moeite waard zijn om te kijken naar zg. micro-inverters, bijvoorbeeld Femtogrid of SolarEdge. Deze zorgen er voor dat een zonnepanelen systeem optimaal functioneert, ook bij deels beschaduwing.

5Zonnepanelen zijn een brandgevaar

Dit punt leidde in 2010 nog tot dramatische krantenkoppen bij de Telegraaf, ook al ligt de werkelijkheid wat genuanceerder. Zonnepanelen ontvlammen niet spontaan, en zijn in zoverre niet gevaarlijker dan een televisie, magnetron of wasmachine. In één specifieke situatie kan er wel een gevaarlijke situatie ontstaan: wanneer er brand uitbreekt in een huis, dan schakelt de brandweer de hoofdschakelaar van de elektriciteitsvoorziening uit. Wanneer dit gebeurt op een zonnige dag, zullen de zonnepanelen elektriciteit blijven opwekken terwijl ze dit niet kwijt kunnen. In dat geval is het belangrijk dat de brandweer weet dat er zonnepanelen zijn ivm het blussen van het dak.

Er is ook oplossing voor handen. De micro-inverters van onder meer Femtogrid hebben slimme elektronica aan boord die een dergelijke opbouw van voltage detecteren, direct een (of meerdere panelen) kunnen afsluiten wanneer dit nodig is.

6Door zonnepanelen te installeren wordt het warmer bij je in huis

Het is ons niet duidelijk waar deze mythe vandaan komt: het is simpelweg niet waar! Sterker nog, de door zonnepanelen opgevangen energie wordt voor bijna 1/5 omgezet in elektriciteit. De omvormer, een cruciaal onderdeel van de installatie die gelijkstroom omzet in wisselstroom, zal wel iets warm worden. Maar nooit zodanig dat dit je hele huis zou kunnen verwarmen.

7De productie van zonnepanelen kost zo veel energie, dat dit nooit teruggewonnen wordt door de opwekking van elektriciteit

Niet waar. Het is een lang en breed onderzochte claim die verschillende keren weerlegd is. Het is ontegenzeggelijk zo dat de productie van zonnepanelen energie kost. Maar onderzoek van onder meer gerenommeerd instituut ECN liet al in 2006 zien dat de door productie gebruikte energie al na 1,7 tot 4,6 jaar teruggewonnen is. De afgelopen jaren is dit verder teruggelopen doordat het productieproces steeds efficiënter is geworden.

8Binnenkort gaan we over op fusie-energie, en zijn zonnepanelen niet meer nodig

Tja, dat wordt al enkele tientallen jaren beloofd, en voorlopig lijkt er nog geen fusiereactor online te komen. Grappig genoeg maken zonnepanelen juist gebruik van een fusiereactor die al enkele miljarden jaren meedraait zonder problemen: onze zon.

9Je moet nog wachten met aanschaf, want ze worden steeds goedkoper / beter / efficiënter

Daar zit iets in, maar dan kun je wachten tot je een ons weegt. En ondertussen blijf je je blauw betalen aan je energieleverancier! De afgelopen jaren zijn verschillende onderdelen van een zonnepanelen installatie dramatisch in prijs gedaald. Het meest in het oog springend is de prijs van grondstof silicium en zonnecellen die daarmee gemaakt worden. De fabrieken waar die zonnecellen vervolgens in een module worden geplaatst zijn veel efficiënter geworden, vooral door schaalvoordelen. Ook worden innovaties toegevoegd.

10Je hebt allerlei vergunningen nodig voor zonnepanelen

Niet waar. Je kunt vergunningsvrij zonnepanelen plaatsen zo lang je niet in een monumentaal pand woont, of deel uitmaakt van een beschermd stads- of dorpsgezicht. Dat geldt dus voor zo’n 99% van de bevolking. Woont u in een appartement dat onderdeel is van een VvE? Dan heeft u wel toestemming nodig van uw mede-bewoners.

11Zonnepanelen gaan maar 8 jaar mee

In tegenstelling tot een windturbine, auto of fiets bevatten zonnepanelen geen bewegende onderdelen, wat vaak voor slijtage en bijbehorende problemen hoort. Zonnepanelen gaat tientallen jaren mee: sterker nog, de fabrikanten garanderen dat ze na 25 jaar nog minimaal 80% van de hoeveelheid stroom kunnen opwekken als de dag dat ze uit de fabriek kwamen rollen. Dit wordt vastgesteld door zeer strikte testen in onafhankelijke laboratoria. Is er ook bewijs uit de praktijk? Ja hoor, zie hier bijvoorbeeld een stukje over zonnepanelen die al sinds 1976 stroom opwekken.

12Zonnepanelen zijn alleen interessant door subsidie van de Nederlandse overheid

In 2012 en 2013 was er een susbidieregeling van de overheid, welke 15% van de aanschafkosten (met een maximum van €650) subsideerde. Alhoewel elke euro mooi meegenomen is, is deze subsidie absoluut niet nodig. Zonder subsidie wek je al stroom op met zonnepanelen vanaf 13 eurocent per kWh, dat is 45% goedkoper dan het normale tarief!

Momenteel is er een nog interessanter aanbod: u kunt de BTW op zonnepanelen terugkrijgen. Dit levert gemiddeld al snel €1000 op! Dus: Heeft u al zonnepanelen? Ontvang dan de betaalde BTW zonnepanelen terug.

Maar…. als al deze verhalen niet kloppen, waarom heeft niet iedereen dan al zonnepanelen?

Dat is een goede vraag! De prijzen zijn de laatste paar jaar drastisch gedaald, waardoor de aantrekkelijkheid sterk verbeterd is. Daarnaast zijn veel mensen toch bang gemaakt door de hierboven omschreven horrorverhalen, hoe onwaar ze ook mogen zijn. Daarnaast zijn veel gezinnen huiverig voor de aanschaf van zonnepanelen in tijden van economische crisis, ook al leveren ze tot wel 5x zo veel rendement op voor iedere geïnvesteerde euro dan je bij de bank krijgt!

Jij ook zonnepanelen? Doe de dakcheck, en binnen één minuut weet je wat er op jouw dak past!

8 REACTIES

 1. Bij de mythe over schaduw zie ik het merk Femtogrid. Hier svp nog SolarEdge aan toevoegen, een merk dat aan een opmars bezig is.

 2. Ik heb bij — een zelfbouw pakket bestelt. Er zit dan een mooie handleiding bij die heel makkelijk te begrijpen is. Het aansluiten komen ze ook nog doen als je dat wil.

 3. Je kan inderdaad nog tig mythes toevoegen. ik heb het gewoon gedaan via Urgenda. je krijgt alles netjes thuis. Het heeft me even een zaterdag middag gekost, in totaal met opbouwen en afbreken stijger 3 uur en het lag er. En gelijk maak je stroom en zie je de teller teruglopen. Helemaal te gek! ik heb het uitgerekend voor onze situatie verdien ik het geheel binnen een jaar of 4 terug, dat is nog eens een rendement. daar kan geen spaarrekening tegenop. gewoon doen dus!

 4. Je kunt er gevoeglijk nog tig “mythes” aan toevoegen. Het aantal op het net geplempte onzin verhalen over zonnestroom etc. lijkt evenredig te zijn aan de daling van de omzetten bij de energiebedrijven.

  Zie parallellen tabaksindustrie, waar de onterecht verguisde Al Gore al indringend voor heeft gewaarschuwd. “Verwarring zaaien”, “chaos creëren”, Henk en Ingrid dom houden. Dat soort spin-dokter gedoe.

  Gelukkig komen steeds meer Henkies en Ingrids er desondanks achter dat het (a) interessant is geworden, (b) hartstikke leuk is, zeker met een automatisch salderende Ferrarismeter in de meterkast (HOUWEN DAT DING!), (c) ze “achter” beginnen te lopen als ze die dingen niet snel op hun dak laten schroeven. Want het duurt niet lang meer voordat mensen met bruikbaar dak (alles tussen oost en west, maar zelfs noordelijk van die oriëntaties beginnen sommige situaties – lage hellingshoek, goedkope panelen – “in zicht te komen”) en geld op de bankrekening die geen panelen daar op hebben laten aanbrengen, als “ietwat achterlijk” zouden kunnen worden beschouwd. Overdrachtelijk gesproken.

 5. Heb net met drie mensen bij –, solar-edge technologie gekocht. Helder, goed voorstel en goed afgewerkt. Het “genieten” van de zon op deze wijze geeft een goed gevoel. Ik luister niet naar doemdenkers, zelf opwekken is mijn devies na decennia afhankelijk te zijn van wie dan ook.

 6. Er is maar 1 goede reden om (nu) geen zonnenpanelen aan te schaffen en dat is omdat hoogstwaarschijnlijk de salderingsregeling stopte in 2019, maar daar hoor je Greenem niet over he! Zonder deze salderingsregeling zijn je panelen zo goed als waardeloos want stroom heb je meestal pas nodig als de zon weg is. Graag een reactie GreenEm!

  • Beste Rene,

   Dank voor je reactie. Enige nuance is op z’n plaats.
   1) Minister Kamp heeft aangegeven dat de salderingsregeling zoals wettelijk is vastgelegd in 2017 geëvalueerd zal worden. Daarbij heeft hij aangegeven dat wat hem (lees: VVD) betreft het salderen vanaf 2020 afgebouwd zal worden.
   Dit betekent effectief dat er nog minimaal 5 jaar gesaldeerd mag worden, met uitloop door de afbouwperiode. In deze periode zijn de zonnepanelen al bijna terugverdiend. Daarbij moet verder aangetekend worden dat er aardig wat stemmen opgaan om de salderingsregeling te behouden, ook na 2020. Het zal uiteindelijk een politiek besluit worden, waarbij er net zo goed een meerderheid in het parlement gevonden kan worden voor voortzetting.
   Conclusie: het is onzeker wat er na 2020 zal gebeuren.

   2) Zelfs in het meest ongunstige geval dat de salderingsregeling volledig afgebouwd wordt, wil dit niet betekenen dat de zonnestroom waardeloos wordt. Tussen de 40 en 60% van de opgewekte stroom wordt direct in het huis, dus achter de meter, verbruikt. Omdat je hiermee elektriciteit bespaart, ontvang je er effectief je nominale tarief voor van +/- €0,22 per kWh. Voor de overige (zeg) helft zou je een terugleveringsvergoeding ontvangen, die momenteel tussen de €0,06 en €0,092 ligt. Gemiddeld is de vergoeding hiermee €0,14 tot €0.15 per kWh. De generatiekosten van zonnepanelen op een particulier Nederlands dak liggen tussen de 8 en 10 cent per kWh. Dit maakt de zonnepanelen ook in dat geval rendabel, al ligt het rendement dan inderdaad een stuk lager.
   Conclusie: zelfs als de salderingsregeling afgeschaft zou worden, zijn zonnepanelen rendabel.

   Vriendelijke groet,
   Gijs
   Greenem

Reageer

Please enter your comment!
Please enter your name here