Brandgevaar bij zonnepanelen

Het regent ‘claims’ bij de curator van het failliete Scheuten Solar. Zonnepanelen van deze Nederlandse fabrikant kunnen een brand veroorzaken wanneer de zon krachtig schijnt. In de afgelopen maanden zijn er hierdoor zeker vijftien dakbranden ontstaan, met name in Italië en Frankrijk.

Het gaat om panelen van het model Multisol, met de typenummers; P6-54, P6-60 en P6-6. Tussen augustus 2009 en februari 2012 zijn er in Europa 650.000 van deze panelen verkocht. In Nederland waren dit er ongeveer 15.000.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit adviseert de eigenaren hun panelen uit te schakelen en contact op te nemen met de leverancier. Het gevaar met de panelen is, dat de aansluitdoos achterop het zonnepaneel slecht contact maakt met de printplaat. Hierdoor kunnen er vonken ontstaan en kan de behuizing beschadigen, smelten en smeulen. Vonken kunnen daarna overslaan op het dak, hierdoor kan deze in de brand vliegen.

Bij enige twijfel adviseren wij u contact op te nemen met het klantcontactcentrum van de NVWA via www.nvwa.nl of (0800) 04 88.

Meer lezen over brandgevaar bij zonnepanelen? Lees hier verder.

Reageer

Please enter your comment!
Please enter your name here