Percentage banen duurzame sector mondiaal bekeken

IRENA

Er zijn statistieken vrijgegeven door de International Renewable Energy Agency (IRENA). Het gaat om het aantal banen in de duurzame energie wereld. IRENA laat zien dat er in 2013 het enorme aantal van 6.500.000 werknemers in de mondiale duurzame energie branche werkten. De zonne-energie sector is het grootst: hier zijn maar liefst 2.300.000 personen werkzaam.  Het grootste aantal werknemers zit in China, Brazilië, Amerika, India, Duitsland, Spanje en Bangladesh. Andere landen die opkomend zijn in banen duurzame energie sector bleven zich vooral richten op zonne-/en wind energie. De statistieken geven een duidelijke groei aan. In 2012 waren er “maar ‘ 5,700.000 werknemers, wat betekent dat er binnen slechts één jaar zo’n 800.000 werknemers bij zijn gekomen. De banen duurzame sector zijn divers.
banen duurzame sector

De trek naar Azië

De cijfers laten zien dat zonne-energie en windenergie de snelst-groeiende energiebronnen zijn. Telde de zonne-energie sector in 2012 nog 1,4 miljoen banen, in 2013 was dit opgelopen naar 2,300.000 banen, een stijging van meer dan 50%.

Over het algemeen is het producentenwerk in slechts enkele jaren vrijwel volledig  verplaatst van Europa en de Verenigde Staten naar Azië. Dit is te zien in het marktaandeel van  Europa en Amerika  in de globale productie van bijvoorbeeld zonnecel modules ,welke gedaald is van 43% in 2007, naar slechts 14% in 2012. In het zelfde jaar telde China maar liefst 64% van de globale productie. Japan had 5%  en de rest van Azië (zoals Maleisië en Zuid-Korea) had 16% van de globale productie in handen.

Schommelingen

Het is niet alleen maar goed nieuws. Door de heftige concurrentieslag, overaanbod en dalende prijzen zijn er veel faillissementen geweest in de sector, en daardoor veel werknemers ontslagen.  Onder de streep is de sector als geheel alsnog gegroeid, wat blijkt geeft van de weerbaarheid van de duurzaamheidssector.

Reageer

Please enter your comment!
Please enter your name here