Afmeting zonnepanelen

Hoe groot een zonnepaneel is heeft grote invloed op het rendement. Hoe groter het paneel en hoe meer zonnecellen er aanwezig zijn, hoe rendabeler een paneel is! Een klein paneeltje heeft een lager rendement. Grote zonnepanelen  zijn dan ook veel meer in trek dan kleine zonnepanelen, ze kosten echter wel een stuk meer. Wat is de standaard afmeting van zonnepanelen?

Afmeting_zonnepanelen_greenemStandaard afmeting zonnepanelen

De afmeting zonnepanelen zijn tegenwoordig gestandardiseerd: 100 cm breed en 165 cm hoog, ofwel 1,65 m2 per zonnepaneel. Deze zonnepanelen hebben 72 vierkante zonnecellen van elk 156 mm zijde. Het is vanzelfsprekend dat hoe meer zonnepanelen er op het dak passen, hoe meer dit u oplevert. Tot zo’n vijf jaar geleden was zo’n standaardformaat er niet en varieerden de afmeting van zonnepanelen nog al eens. Er waren dan ook iets grotere in omloop met een afmeting zonnepanelen van 100 bij 200 cm, en kleinere varianten met een afmeting van 80 bij 160 cm.

Rond 2010 nam de productie van zonnepanelen enorm toe, en standardiseerde het formaat naar het huidige 1 bij 1,65 meter. Inmiddels worden er jaarlijks wereldwijd meer dan 200 miljoen zonnepanelen geproduceerd, vrijwel allemaal met dezelfde afmetingen.

Dunne film zonnepanelen

Dunnefilm panelen zijn de afgelopen jaren sterk in opkomst. Deze techniek wordt al toegepast sinds 1970, maar is sinds korter een stuk populairder. Een belangrijke factor hierbij is het uiterlijk van het dunne-film paneel. Hoewel dunne film zonnecellen per vierkante meter dakoppervlakte een iets lager rendement hebben dan voorgaande panelen, maken zij dit weer goed door een maximaal rendement uit de gekochte capaciteit te halen. Het belangrijkste voordeel van dunne film zonnepanelen is echter dat: ten opzichte van mono- en polykristallijn panelen de dunne film panelen al snel zo’n 25% goedkoper zijn. Dunne film zonnepanelen hebben een afmeting van 60x120cm ofwel 0,7m2. Standaard zonnepanelen hebben een afmeting van 1,7m2. Hierdoor heb je meer dunne-film zonnepanelen nodig om de ‘gewone’ te evenaren.

Wat past er precies op mijn dak?

Hoeveel zonnepanelen er op uw huis passen hangt samen met het type dak. Op een schuin dak kunnen de zonnepanelen simpelweg naast en boven elkaar geplaatst worden, afhankelijk van de beschikbare ruimte. Is er bijvoorbeeld 20 vierkante meter dakoppervlakte beschikbaar, dan kunt u hier bij benadering 12 zonnepanelen plaatsen.

Op een plat dak ligt dit anders. Ieder zonnepaneel zal namelijk in een hoek van 35 graden geplaatst worden, en veroorzaakt daardoor schaduw op omliggende zonnepanelen. Het is zeker niet de bedoeling dat deze schaduw een negatief effect heeft op het rendement van de overige zonnepanelen! Om dit te voorkomen wordt er bij plaatsing op een plat dak rekening gehouden met ruwweg 3m2 per zonnepaneel. Daarnaast mogen de panelen niet te dicht tegen de rand staan, dan kan er namelijk wind onder komen. Daarom is het belangrijk dat de panelen 50 cm van iedere rand af blijft. Wanneer u in een rijtjeshuis woont, hoeft u alleen deze 50 cm van de voor- en achterkant te halen. De wind kan niet aan de zijkant komen aangezien hier andere huizen staan. In het bovenstaande voorbeelddak van 20m2 zou er dan (ongeveer) ruimte zijn voor 6 zonnepanelen.

afmeting_zonnepanelen_dak

Overige factoren

Naast de marge aan de randen moet je ook rekening houden met:

  • Cv-pijpjes, dakkapellen en schoorstenen.
    Dit verkleint de beschikbare ruimte, maar kan ook schaduw veroorzaken op de zonnepanelen waardoor het rendement omlaag gaat.
  • Bomen en gebouwen.
    Ook dit kan van invloed zijn op het rendement van de zonnepanelen, zodra ze schaduw op je dak veroorzaken. Twijfel je? Laat een installateur altijd op bezoek komen om het dak te bekijken.

Tot slot: houd altijd rekening met uw eigen energieverbruik! Plaats niet meer zonnepanelen dan nodig, dit is namelijk financieel niet interessant. De (teruglever) vergoeding die u krijgt voor de energie boven uw eigen verbruik is dermate laag, dat u de kosten voor de extra zonnepanelen niet of nauwelijks terugverdiend.

Wilt u meer weten?

Natuurlijk is iedere installatie maatwerk. Twijfel daarom niet om de dakscan te doen. Aan de hand van deze scan ontvangt u een adviesrapport, hierop kunt u zien wat er ongeveer mogelijk is op uw dak. Daarnaast kunnen wij u vrijblijvend in contact brengen met enkele lokale installateurs. Zij kunnen u dak nader bekijken.

Benieuwd hoeveel zonnepanelen er op uw dak passen?

Reageer

Please enter your comment!
Please enter your name here